Exclusiv
Publicat in: Stiri
Dupa doi ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, romanii din mediul rural nu mai sunt la fel de increzatori in faptul ca veniturile gospodariilor, subventiile pentru agricultori, sau posibilitatea de a-si vinde produsele agricole vor creste, asa cum sperau in anul 2005, informeaza un sondaj realizat de Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR), citat de Agerpres.

In anul 2005, la intrebarea "Credeti ca prin intrarea Romaniei in UE subventiile pentru agricultori vor creste?", 57% dintre intervievati au raspuns ca se asteapta la o crestere semnificativa.
La acea data, numarul euroscepticilor din mediul rural era foarte mic - numai 13% dintre respondenti afirmand ca subventiile vor ramane la acelasi nivel, iar 19% replicand ca exista posibilitatea ca subventiile sa scada dupa aderare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sondajul INSOMAR arata faptul ca lucrurile s-au schimbat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, numai 15,6% dintre agricultorii romani pastrandu-si optimismul cu privire la cresterea subventiilor pentru agricultori, mare parte dintre cei intervievati raspunzand ca subventiile vor ramane constante (38,2%) sau ca ele vor scadea (29,4%).
Numai 3,8% dintre fermierii romani au raspuns ca, dupa aderarea, veniturile gospodariilor lor au crescut, in timp ce in anul 2005 28% dintre respondenti declarau ca se asteapta ca veniturile sa le creasca substantial incepand cu anul 2007.

La doi ani de la aderare, 51,3% dintre romanii din mediul rural intervievati se asteapta ca veniturile gospodariilor lor sa ramana constante, iar 38,6% se asteapta sa scada, in anul 2005 numarul neincrezatorilor fiind mult mai mic - numai 18% declarand la acea data ca se asteapta ca veniturile lor sa nu sufere modificari odata cu aderarea la UE si 24% afirmand ca se asteapta ca veniturile sa le scada.

In ce priveste posibilitatile agricultorilor de a-si vinde produsele, in anul 2005, 41% dintre respondenti declarau ca Uniunea Europeana le va oferi cadrul necesar pentru a-si valorifica munca. Situatia s-a schimbat dupa aderare, numai 5,6% afirmand ca sansele lor de a-si vinde produsele agricole au crescut odata cu 2007.
In anul 2009, 51,3% dintre cei intervievati au raspuns sondajului INSOMAR ca Uniunea Europeana le-a limitat sansele de a-si vinde produsele, iar 32% au raspuns ca aderarea nu a adus pentru ei nici o schimbare.

In anul 2005, numai 10% dintre agricultori se asteptau sa intampine probleme in a-si vinde produsele odata cu aderarea Romaniei, si numai 26% se asteptau ca Uniunea Europeana sa nu aduca foarte multe schimbari sub acest aspect.

Interesant de urmarit este si optimismul manifestat, inainte de aderarea Romaniei la UE, de romanii din mediul rural in legatura cu sansele tinerilor din sat de a gasi un loc de munca, 54% dintre respondenti fiind de parere ca sansele acestora vor creste, in timp ce numai 12% au raspuns ca ele vor ramane la fel, iar 11% ca ele vor scadea dupa 2007.

Procentele s-au inversat dupa numai doi ani de la aderare, aproximativ 60% dintre cei intervievati replicand ca sansele tinerilor din sat de a-si gasi un loc de munca au scazut, 27,7% fiind de parere ca ele au ramas la fel, si numai 5,7% afirmand ca ele au crescut din 2007.

Citeste mai mult in Romania Libera

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton