Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Institutele de cercetare din agricultura au datorii de o suta de milioane de lei


Institutele de cercetare din agricultură au la ora actuală datorii la stat de peste o sută milioane lei însoţite de penalizări şi de creşterea dobânzilor.

“În momentul de faţă, institutele de cercetare din agricultură au un volum mare de datorii către stat, de o mie de miliarde lei vechi, din care jumătate sunt dobânzi şi penalizări. Practic, dacă achităm din datorii se reduce din dobânzi nu din datoria care a generat aceste penalităţi”, a spus Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Siseşti”.

În opinia acestuia, aprobarea proiectului de lege care reglementează reorganizarea institutelor de cercetare, modalitatea de finanţare, inclusiv de la bugetul de stat, dar şi patrimoniul şi eşalonarea datoriilor acestora ar putea fi o soluţie de redresare pentru cercetarea românească din agricultură.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a dat asigurări că va fi adoptată legea privind reeşalonarea datoriilor institutelor de cercetare. “Este în Parlament un proiect de lege în acest sens şi în baza lui datoriile de bază ale institutelor vor fi reeşalonate pentru cinci ani”, a spus Tabără.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


Statul nu a mai organizat licitaţii pentru institutele de cercetare

România este singura ţară din Europa în care institutele de cercetare din agricultură se finanţează numai din venituri proprii, a precizat Sin.

“Nicăieri în Europa nu mai găsim o finanţare ca la noi. Peste tot se alocă o sumă de la buget pentru cercetarea ştiinţifică, dar în România aceste institute de cercetare se finanţează doar din venituri proprii sau din proiecte de cercetare câştigate prin licitaţie”, a precizat Sin.

Acesta a subliniat că, în ultimii doi ani, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi cel al Agriculturii nu au mai organizat nicio licitaţie pentru institutele de cercetare. “Practic nu există niciun proiect iniţiat în ultimii doi ani pentru a fi finanţat. Şi proiectelor mai vechi, de acum 3-4 ani, li s-a redus drastic finanţarea, deşi contractele sunt încheiate pe anumite sume. Nu mai ai suma pe care s-a încheiat contractul, ci cu 70% mai puţin, pe motiv că nu sunt bani”, a spus Sin.

De asemenea, preşedintele ASAS a mai menţionat că unităţile de cercetare au făcut cheltuieli, luând împrumuturi pe care ulterior nu le-au putut achita.

Citeste mai mult in Capital
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016