Exclusiv
Publicat in: Stiri
România rămâne atractivă pentru investitorii europeni, mai ales în domeniul infrastructurii rutiere, agriculturii şi energiei din surse regenerabile, cu toate că imaginea statului este "pătată" de dispute politice, iar economia este afectată de recesiune, se arată într-o analiză a AFP, informează Mediafax. "Nu cred că interesul pentru România este scăzut. Companiile renunţă la unele planuri, însă acest aspect este legat mai mult de criza economică globală decât de situaţia politică", a explicat Hans Smaling, consilier economic şi comercial al Ambasadei Olandei la Bucureşti.


Această opinie este împărtăşită de mai mulţi analişti, francezi, germani şi austrieci, intervievaţi de AFP, care consideră că infrastructura rutieră, agricultura şi sectorul energiei din surse regenerabile continuă să fie elemente atractive pentru investitori. Olanda este un stat foarte activ în România, din punct de vedere economic, cu investiţii de aproape 3,8 mld. euro în 2008 şi participaţii la 3.500 de companii locale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

La începutul lunii octombrie, coaliţia de guvernământ s-a destrămat, iar Guvernul de centru-dreapta s-a prăbuşit în această săptămână, notează AFP. Aceste situaţii nu au surprins prea mult companiile străine prezente în România, cum nu a făcut-o nici "războiul" dintre opoziţie şi preşedintele Traian Băsescu legat de alegerea premierului, iniţiat la mai puţin de o lună şi jumătate de alegerile prezidenţiale.

"Cei care doresc să investească în România se înscriu într-o perspectivă pe termen lung. România este ultimul stat intrat în UE, iar investitorii ştiu că toate ţările au beneficiat, progresiv, de această integrare. Criza politică nu schimbă în realitate nimic", a subliniat o sursă economică din Franţa, sub rezerva anonimatului. Patru companii cu capital francez, respectiv Renault-Dacia, BRD-Groupe Société Générale, Orange şi Distrigaz Sud-GDF, au avut în 2008 o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, indică un studiu realizat de Ubifrance.

Investitorii nu se uită la criza politică

Investiţiile străine s-au redus cu 58% în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, potrivit datelor băncii centrale. "Scăderea investiţiilor străine reflectă mai ales situaţia economică internaţională. Toată lumea aşteaptă o ameliorare în 2010. Investitorii care vin în România nu-şi rezumă planurile la viitorul apropiat", a precizat Rudolf Lukavsky, consilier comercial al Ambasadei Austriei. Austria este cel mai mare partener economic al României, unde este prezent prin bănci mari, precum Raiffeisen sau Erste, şi compania petrolieră OMV.

"Bineînţeles, investitorii germani vor un Guvern stabil. Există unii oameni care consideră că turbulenţele politice actuale ar putea avea consecinţe asupra acordului cu FMl", arată Smaling, subliniind că stabilitatea politică reprezintă un factor benefic pentru investiţii.

Potenţialul de dezvoltare ne este recunoscut

Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a precizat că, chiar şi după izbucnirea crizei, investitorii pe termen lung au continuat să îşi consolideze baza de capital şi să relocalizeze o parte din operaţiuni în România pentru a încerca să-şi raţionalizeze costurile operaţionale. "În opoziţie cu aşteptările pe termen scurt, majoritatea pesimiste, potenţialul de dezvoltare pe termen lung al statului se pare că este recunoscut de investitorii pe termen lung", a spus şeful BCR. El a făcut referire şi la obiectivul de adoptare a euro în următorii 5-6 ani şi a apreciat că acesta este o obligaţie "descurajantă", având în vedere că cea mai mare provocarea este atingerea convergenţei reale fără a o afecta pe cea nominală. "De aceea este inutil să menţionez din nou importanţa acestui moment (de adoptare a euro - n.r.) şi cât de costisitoare şi neproductivă ar fi amânarea", a adăugat Bruynseels.
Este normal ca investitorii străini să fie mai reticenţi în primul rând din cauza situaţiei economice internaţionale. Cu toate acestea România rămâne atractivă pentru că este un stat cu o populaţie de 21 de milioane de oameni, care sunt luaţi în calcul de investitorii străini. Era normal ca în primele 8 luni investiţiile să se reducă cu aproximativ 53% în contextul actual. Instabilitatea politică din ultima vreme va afecta şi acest capitol. Investiţiile sunt dependente de anumite decizii politice. Avem investiţiile de la Cernavodă, problemele legate de energia regenerabilă. Dacă nu suntem capabili să dăm normele necesare este normal ca marii investitori să ocolească România. Trebuie să fim conştienţi de faptul că firmele mari îşi fac strategii pe termen lung astfel că au nevoie de un cadru stabil'' - Cristian Pârvan, secretar general al AOAR. (Curierul National)

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura

Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta, in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de castravete amar, o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult
Gestionarea unei ferme productive necesita utilizarea unor echipamente specializate, care sa asigure atat randamentul, cat si bunastarea animalelor. Printre cele mai importante dispozitive se numara grupurile de muls si mansoanele, care sunt concepute pentru a simplifica procesul de muls si a obtine... citeste mai mult
Productia de branza este o industrie cu traditie, dar si o oportunitate cu potential de dezvoltare pentru antreprenori. Daca esti in cautarea unei idei de afaceri profitabile, investitia in productia de branzeturi poate fi alegerea ideala.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016