Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Investitorii străini nu se uită la criza politică

România rămâne atractivă pentru investitorii europeni, mai ales în domeniul infrastructurii rutiere, agriculturii şi energiei din surse regenerabile, cu toate că imaginea statului este "pătată" de dispute politice, iar economia este afectată de recesiune, se arată într-o analiză a AFP, informează Mediafax. "Nu cred că interesul pentru România este scăzut. Companiile renunţă la unele planuri, însă acest aspect este legat mai mult de criza economică globală decât de situaţia politică", a explicat Hans Smaling, consilier economic şi comercial al Ambasadei Olandei la Bucureşti.


Această opinie este împărtăşită de mai mulţi analişti, francezi, germani şi austrieci, intervievaţi de AFP, care consideră că infrastructura rutieră, agricultura şi sectorul energiei din surse regenerabile continuă să fie elemente atractive pentru investitori. Olanda este un stat foarte activ în România, din punct de vedere economic, cu investiţii de aproape 3,8 mld. euro în 2008 şi participaţii la 3.500 de companii locale.

La începutul lunii octombrie, coaliţia de guvernământ s-a destrămat, iar Guvernul de centru-dreapta s-a prăbuşit în această săptămână, notează AFP. Aceste situaţii nu au surprins prea mult companiile străine prezente în România, cum nu a făcut-o nici "războiul" dintre opoziţie şi preşedintele Traian Băsescu legat de alegerea premierului, iniţiat la mai puţin de o lună şi jumătate de alegerile prezidenţiale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Cei care doresc să investească în România se înscriu într-o perspectivă pe termen lung. România este ultimul stat intrat în UE, iar investitorii ştiu că toate ţările au beneficiat, progresiv, de această integrare. Criza politică nu schimbă în realitate nimic", a subliniat o sursă economică din Franţa, sub rezerva anonimatului. Patru companii cu capital francez, respectiv Renault-Dacia, BRD-Groupe Société Générale, Orange şi Distrigaz Sud-GDF, au avut în 2008 o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, indică un studiu realizat de Ubifrance.

Investitorii nu se uită la criza politică

Investiţiile străine s-au redus cu 58% în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, potrivit datelor băncii centrale. "Scăderea investiţiilor străine reflectă mai ales situaţia economică internaţională. Toată lumea aşteaptă o ameliorare în 2010. Investitorii care vin în România nu-şi rezumă planurile la viitorul apropiat", a precizat Rudolf Lukavsky, consilier comercial al Ambasadei Austriei. Austria este cel mai mare partener economic al României, unde este prezent prin bănci mari, precum Raiffeisen sau Erste, şi compania petrolieră OMV.

"Bineînţeles, investitorii germani vor un Guvern stabil. Există unii oameni care consideră că turbulenţele politice actuale ar putea avea consecinţe asupra acordului cu FMl", arată Smaling, subliniind că stabilitatea politică reprezintă un factor benefic pentru investiţii.

Potenţialul de dezvoltare ne este recunoscut

Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a precizat că, chiar şi după izbucnirea crizei, investitorii pe termen lung au continuat să îşi consolideze baza de capital şi să relocalizeze o parte din operaţiuni în România pentru a încerca să-şi raţionalizeze costurile operaţionale. "În opoziţie cu aşteptările pe termen scurt, majoritatea pesimiste, potenţialul de dezvoltare pe termen lung al statului se pare că este recunoscut de investitorii pe termen lung", a spus şeful BCR. El a făcut referire şi la obiectivul de adoptare a euro în următorii 5-6 ani şi a apreciat că acesta este o obligaţie "descurajantă", având în vedere că cea mai mare provocarea este atingerea convergenţei reale fără a o afecta pe cea nominală. "De aceea este inutil să menţionez din nou importanţa acestui moment (de adoptare a euro - n.r.) şi cât de costisitoare şi neproductivă ar fi amânarea", a adăugat Bruynseels.
Este normal ca investitorii străini să fie mai reticenţi în primul rând din cauza situaţiei economice internaţionale. Cu toate acestea România rămâne atractivă pentru că este un stat cu o populaţie de 21 de milioane de oameni, care sunt luaţi în calcul de investitorii străini. Era normal ca în primele 8 luni investiţiile să se reducă cu aproximativ 53% în contextul actual. Instabilitatea politică din ultima vreme va afecta şi acest capitol. Investiţiile sunt dependente de anumite decizii politice. Avem investiţiile de la Cernavodă, problemele legate de energia regenerabilă. Dacă nu suntem capabili să dăm normele necesare este normal ca marii investitori să ocolească România. Trebuie să fim conştienţi de faptul că firmele mari îşi fac strategii pe termen lung astfel că au nevoie de un cadru stabil'' - Cristian Pârvan, secretar general al AOAR. (Curierul National)
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016