Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ioan Zamfir, LAPAR: Strainii ne dau lectii de agricultura, pe pamantul nostru
Peste un milion de hectare din cele 9 milioane arabile sunt pe mainile strainilor veniti in tara noastra pentru a le exploata. Se pare ca strainii si-au dat seama de potentialul agricol ar Romaniei, numai noi nu, avand in vedere ca mai avem alte 3 milioane de hectare care stau degeaba.
Vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Ioan Zamfir, a declarat, in exclusivitate pentru Ziare.com, cine sunt strainii care au achizitionat pamant la noi, cum il folosesc si care sunt greselile pe care noi le-am facut in agricultura.
"In Dobrogea oamenii au facut una dintre cele mai mari greseli posibile. Pentru ca in acea zona potentialul eolian este imens, strainii au venit si au cumparat terenul, iar noi l-am dat de buna voie. Acesta trebuia inchiriat, nu vandut", spune Zamfir.
Potrivit lui, daca s-ar reduce acest calcul numai la o singura localitate care a vandut 500 de hectare in loc sa le inchirieze, pierderile ar fi imense.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Sunt 500 de hectare care puteau fi inchiriate cu 3.000 de euro pe an fiecare, asta inseamna 1,5 milioane de euro in fiecare an pentru respectiva localitate si locuitorii ei.In schimb, acestia au preferat sa le vanda pe maxim 2.000 euro", mai spune vicele LAPAR.
Italienii, turcii si francezii profita de pe urma prostiei noastre
"Cele mai multe terenuri vandute sunt in zona Timisoarei si in Turnu Severin, unde s-au cantonat foarte multi italieni, iar in Sud sunt destule terenuri cumparate de turci. Acestia sunt chiar si stimulati financiar de stat pentru a face asa ceva", a mai spus Zamfir.
Conform acestuia, in Tulcea sunt foarte multi francezi, zona pe preferata pentru ca terenurile sunt foarte ieftine. "Au dat dovada de pragmatism, au cumparat cu bani foarte putini. Suprafetele acestea sunt exploatate la maxim, cu modele de tehnologie medii, pentru ca nu au venit aici cu lucruri foarte noi. Cu investitie minima, ei isi dezvolta foarte mult afacerile, prin productiile pe care le obtin de aici. Le valorifica superior prin faptul ca le exporta", afirma fermierul.
Zamfir considera ca guvernele pe care le-am avut pana acum "nu au dat dovada de un dram de inteligenta si au interzis cumpararea de terenuri de catre straini asa cum au facut alte tari".
"Exista si state care si-au conservat patrimoniul, spre exemplu ungurii, care si-au prelungit moratoriu cu inca trei ani. Slovenia, Slovacia si Croatia au facut la fel. Era de dorit si noi sa facem acelasi lucru.
Acum daca vrem sa cumparam inapoi aceste terenuri nu avem resursele necesare. Inca mai cred ca daca s-ar fi creat un credit special pentru agricultori si pentru incurajarea cumpararii terenului si realizarea unei ferme acum stateam altfel", mai spune Zamfir.
Mancam legume toxice, cu gust de carton
Pe lista statelor interesate sa investeasca in agricultura din Romania sunt tari din Emiratele Arabe. Potentialul tarii este de a hrani 80 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, 80% din fructele si legumele pe care le avem pe piata sunt turcesti si grecesti.
"Daca produsele care vin de pe piata europeana respecta aceleasi norme si stricteti pe care si noi le respectam, nu acelasi lucru se poate spune si despre cele din Turcia, unde Oficiul Mondial al Comertului nu poate impune normele impuse fermierilor europeni", declara oficialul LAPAR.
Avand in vedere situatia, in Romania ajung legume cu un plus de insecto-fungicide, cu nitriti si nitrati care depasesc limitele normalului, iar asta se repercuteaza asupra sanatatii noastre, dar si a generatiilor viitoare.
Citeste mai mult in ziare.com
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura