Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ion Antohe: "soiurile noastre de porumb sunt mai valoroase decat cele modificate genetic"


Dupa 17 ani de la nefericita "castigare a pariului cu agricultura", Romania este inca umilita de spectrul subdezvoltarii agricole. Desi ar trebui sa fie un domeniu strategic national, coordonat de viziuni si programe pe termen lung, capitolul agricol a ajuns unul dintre motivele principale de galceava cu Uniunea Europeana. De la un an la altul, tot ce a fost bun, situat la un nivel stiintific european, a fost distrus sistematic.
Mai nociv decat in industrie, virusul care s-a infiltrat in agricultura a reusit sa anihileze exact ceea ce era mai bine structurat si ar fi putut deveni concurenta pentru "establishment"-ul corporatist transnational. Desi, in esenta, caderea productiei agricole este rezultatul otravit al incompetentei politicienilor de la Bucuresti, o nuanta nu poate fi neglijata: de fapt, agricultura romaneasca a fost falimentata deliberat, ca si industria, pentru a putea fi trecuta pe nimic in proprietatea strainilor si a unor afaceristi autohtoni de partid si de stat. S-au privatizat marile exploatatii gen Insula Mare a Brailei, a luat amploare tagma speculantilor de terenuri, s-a intarit cohorta importatorilor care au lovit in moalele capului orice incercare timida de redresare a productiei nationale. S-a organizat, prin decizie politica, vanzarea de tara in modul cel mai dureros cu putinta, netezindu-se astfel terenul pentru ofensiva companiilor multinationale. Acestea sunt acum aici. Dicteaza, impun, controleaza, fac regulile. Semintele autohtone dispar, terenuri agricole fertile devin cartiere de vile, micii gospodari se sting si, odata cu ei, identitatea romaneasca, iar mancarea sanatoasa devine o amintire. Ca intr-un film de groaza, organismele modificate genetic (OMG) iau in stapanire tot ce e verde in campiile patriei. De notat ca, in toti acesti ani, Ministerul Agriculturii n-a stat, cum ar spune un mare scriitor, nici o clipa de veghe in... lanul de secara, desi are o multime de specialisti de prima mana. Acaparata de politicieni, aceasta institutie a statului n-a vegheat de fapt nimic, nici macar n-a jucat rolul muscoiului asezat pe jugul boilor la arat. O analiza a situatiei dramatice din acest domeniu face d-l Ion Antohe, cercetator principal, sef de laborator la Institulul National de Cercetare si Dezvoltare Agricola din Fundulea.

- Prin ce sunt superiori hibrizii de porumb creati de Fundulea hibrizilor adusi de companiile multinationale?

- Prin rezistenta la seceta. Cine a semanat hibrizi straini a pierdut vara trecuta. Cine a semanat hibrizii nostri a castigat. Porumbul nostru a fost creat sa reziste la arsita, la o seceta uscata, continentala, pe cand porumbul lor n-a fost pregatit pentru asa ceva. E si acesta un argument pentru a-i indemna pe fermieri: semanati soiuri romanesti, aveti incredere in stiinta de la Fundulea!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

- Este Romania pregatita legislativ sa se protejeze, precum Austria si Ungaria, de monopolul amenintator al companiilor ce promoveaza organismele modificate genetic?

- Legea romaneasca anti-monopol nu poate sa impiedice multinationalele sa-si intinda tentaculele peste tara. Acestea mizeaza pe slabiciunea financiara a mediului agricol romanesc si incearca sa patrunda cu forta. Este suparator ca procedeaza in acest fel. Pe de alta parte, daca acum, la Ministerul Agriculturii, avem mai multa audienta si este inteles mai bine pericolul OMG, ce folos ca peste cateva luni ministrul Ciolos, un specialist veritabil, va pleca, cedand locul cine stie carui politruc? S-o luam iarasi de la capat? Asa se intampla de 18 ani, si vedem unde am ajuns. Dupa mine, ar fi trebuit prevazut in Constitutie ca ministerele tehnice, cum este Ministerul Agriculturii, sa fie conduse de cei mai buni specialisti alesi de Academie, nu de oameni de partid. Cel putin la noi, la Agricultura, au ajuns ministri oameni pe care n-aveai de ce sa-i impusti, erau nevinovati, saracii... Prin ei, ministerul a pierdut foarte multe dintre legaturile sale cu teritoriul.

- In acest context sumbru ce va face Institutul din Fundulea? Va dati batuti, trageti obloanele cercetarii omanesti?

- Salvarea vine de la UE. Fundulea, ca laborator national, va dainui gratie subventiilor acordate de Guvernul de la Bruxelles. La randul lui, statul roman nu vrea sa iasa sifonat si va participa cu un buget mai mare. Sunt deja semne concrete in acest sens. Pe de alta parte s-au deschis nu numai granitele pentru turisti, s-au deschis si granitele cercetarii. Aceasta se va desfasura in echipa, cu parteneri din toate tarile agricole ale Europei Unite.

Autor: Ion Longin Popescu
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016