Irimescu: Beneficiarii nu au avut bani sa-si cofinanteze proiectele contractate prin PNDR
Publicat la data de 14 Iun. 2013 in:
Stiri In 2012, in cadrul programului PNDR, au fost reziliate proiecte contractate in valoare de 300 de milioane de euro, pe motiv ca beneficiarii nu au avut bani de cofinantare, sustine secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
„Ei aveau contractul facut de trei ani, dar nu aveau nici macar o plata efectuata. Mai este un factor psihologic. Cine incepe un proiect in perioada de criza, deja isi pune intrebarea daca duce proiectul la bun sfarsit, efectueaza vreo plata sau renunta din prima zi”, a mai adaugat acesta.
Irimescu a adaugat aceste comentarii la anuntul potrivit caruia Ministerul Agriculturii ar vrea sa conditioneze accesul bancilor la fondurile alocate pentru plati directe, la care nu exista riscuri, de acordare de credite beneficiarilor de proiecte pe dezvoltare rurala.
Recent, a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, un proiect de ordin prin care impune un plafon maxim al dobanzii si noi conditii pentru bancile care dau credite pe adeverinta beneficiarilor platilor directe derulate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Irimescu a mai mentionat si de conditia, pe care Romania a avut-o in Programul Special de Pre-Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (SAPARD), conditie care facea parte din acordul multianual de finantare, si anume ca timp de 5 ani de la terminarea investitiei beneficiarul sa aiba profit si sa nu inregistreze datorii.
„A venit criza si a trebuit sa inchidem o multime de unitati din industria alimentara, ceea ce este o tragedie. Facem demersuri acum, scrisori de la Ministrul Agriculturii la comisarul Ciolos, sa anulam aceasta cerinta, care nu mai are nimic de-a facce cu realitatea”, a mai precizat acesta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
In opinia acestuia, Romania nu va intampina probleme la absorbtia de fonduri europene pentru PNDR 2014-2020, daca Ministerul va stabili niste masuri eficace, cum ar fi reducerea birocratiei, alegerea unor masuri cu sanse mari de dezvoltare a mediului rural si de crestere a valorii adaugate, dar este esential ca si comportamentul functionarilor din institutiile care gestioneaza fondurile europene, sa se schimbe.
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>