Exclusiv
Publicat in: Stiri
Ministrul irlandez al Agriculturii a anunţat miercuri că autorizează reintroducerea pe piaţă a produselor pe bază de carne de porc, certificate ca fiind sănătoase, la patru zile după oprirea oricărei comercializări a acestora, din cauza dioxinei descoperite în nouă ferme din ţară.
Aceste produse vor putea fi din nou puse în vânzare cu condiţia să aibă certificat că "sunt în întregime pe bază de carne de porc care nu provine din nici o crescătorie care face obiectul restricţiilor", a afirmat ministrul într-un comunicat difuzat miercuri seara.

Decizia ministrului irlandez nu priveşte decât comercializarea produselor pe bază de carne de porc "deja în stoc", a precizat un purtător de cuvânt al ministerului. Tăierea porcilor rămâne suspendată în aşteptarea unui acord între Guvern şi reprezentanţii acestei filiere, care solicită indemnizaţii compensatorii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Discuţiile au continuat şi în cursul serii de miercuri.

Potrivit televiziunii naţionale RTE One, magazinele vor începe să-şi aprovizioneze din nou raioanele cu carne de porc irlandeză începând de joi dimineaţă.

Repunerea pe piaţă a fost precedată de un aviz dat miercuri de Autoritatea europeană de siguranţa alimentelor (EFSA). Potrivit acesteia, chiar consumarea zilnică a unei cantităţi importante de carne contaminată nu ar avea "neapărat efecte nocive" asupra sănătăţii.

Ministrul irlandez al Agriculturii, Brendan Smith, a precizat că alimentele care vor fi din nou puse în vânzare vor purta o etichetă specifică, prin care să se certifice că ele sunt sănătoase şi nu sunt asociate cu cele nouă crescătorii unde a fost descoperită dioxină.

Descoperirea acestei substanţe cancerigene i-a determinat pe irlandezi să anunţe sâmbătă retragerea tuturor alimentelor pe bază de carne de porc, produse începând cu 1 septembrie şi comercializate în Irlanda şi în străinătate. Tăierea porcilor a fost de asemenea suspendată.

Alerta a afectat puternic sectorul irlandez al porcinelor, care, cu 6.000 de angajaţi, exportă produse din carne de porc în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. Numeroase ţări, în special europene, au refuzat de atunci intrarea în ţară a produselor irlandeze din carne de porc, stocate de mai multe zile în unităţi de tratament. Aproximativ 2.000 de angajaţi ai sectorului au fost trimişi în şomaj tehnic.

Îngheţarea totală a comercializării i-a nemulţumit din ce în ce mai mult pe crescătorii şi angajaţii abatoarelor: Tone de marfă nu au putut fi vândute din cauza contaminării a nouă ferme care nu reprezintă decât 10 la sută din producţie, au subliniat ei.

Miercuri la prânz, aproximativ două sute de angajaţi din acest sector au manifestat în faţa birourilor Agriculturii la Dublin, pentru a cere întoarcerea la normal. Însă acest lucru nu se va întâmpla cu adevărat decât după ce tăierea porcilor va fi reluată.

Ministrul Agriculturii, Brendan Smith, şi-a dezvăluit miercuri "speranţa" de a ajunge la un acord cu reprezentanţii abatoarelor în cursul nopţii. Reprezentanţii filierei solicită mai multe milioane de euro despăgubiri, o cifră precisă nefiind anunţată.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, contaminarea cu dioxină ar fi fost provocată de un ulei neconform, utilizat pentru întreţinerea maşinilor de uscare a produselor din cereale reciclate şi integrate în hrana porcilor.

Trei ferme de bovine hrănite prin aceeaşi metodă au fost şi ele contaminate, dar nivelul toxinelor este atât de slab, încât autorităţile au evitat retragerea de pe piaţă.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Productia de carne de porc a scazut cu 11%
Productia de carne de porc a scazut cu 11%
In ceea ce priveste luna decembrie a anului trecut, s-a inregistrat o productie de 68.497 tone de...
Ministrul desemnat al Agriculturii: Am putea sa nu mai exportam carne de porc
Ministrul desemnat al Agriculturii: Am putea sa nu mai exportam carne de porc
"Situatia este foarte grava. Aproape toata Romania e in zona rosie. Din pacate, la 24...
Exportul de carne de porc romaneasca NU a fost interzis
Exportul de carne de porc romaneasca NU a fost interzis
"Sunt in permanenta in legatura cu autoritatile de la Bruxelles si facem planuri in fiecare...
Seful MADR da asigurari ca va exista suficienta carne de porc romanesca de Craciun
Seful MADR da asigurari ca va exista suficienta carne de porc romanesca de Craciun
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că va exista carne de porc românească...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton