Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Istoricul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Suceava
In anul 1946 a fost infiintata prima unitate de cercetare agricola din zona nordica a Moldovei (Statiunea experimentala agricola Suceava, actuala Statiune de Cercetare - Dezvoltare Agricola Suceava), ca necesitate a dezvoltarii agriculturii in Bucovina. Dupa trei ani de functionare in zona submontana de la Ilisesti (19 km distanta de Suceava), statiunea a fost transferata la Suceava.
Zona este individualizata prin conditii pedoclimatice specifice, caracterizate prin restrictii termice, neuniformitatea regimului hidrologic - de le insuficienta la exces - si printr-o mare diversitate de tipuri de sol, de la soluri cu fertilitate scazuta pana la cele cu fertilitate buna. Consecinta a acestei diversitati ecologice a constituit-o, de la inceput, necesitatea diversificarii preocuparii legate de activitatea de cercetare ca raspuns la rezolvarea principalelor probleme ale agriculturii din Podisul Sucevei.
Daca in anul infiintarii (1946) preocuparile erau indreptate spre cultura cartofului, a pajistilor si a plantelor de nutret, de-a lungul timpului se poate constata urmarind evolutia preocuparilor si a modului de realizare a obiectivelor de baza ale cercetarii agricole, la Suceva, o extindere continua a ariilor de probleme abordate precum si amplificarea complexitatii acestora.
Activitatea de ameliorare, la SCDA Suceava, cuprinde majoritatea culturilor specifice zonelor umede si reci, cercetarile efectuate capatand un profil de profunzime, urmarind crearea de soiuri noi, cu insusiri agronomice superioare la un numar de 10 plante de cultura. La majoritatea dintre acestea, cum sunt secara, porumbul extratimpuriu, gulia furajera,triticale, inul pentru fibra, bobul,timoftica si chiar orzoaica de primavara, necesitatea lucrarilor de ameliorare este sustinuta de cerinte ecologice prioritare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La culturile de baza precum graul sau cartoful, ameliorarea este impusa de necesitatea largirii eficientei economice a noilor genotipuri, prin imbunatatirea anumitor insusiri ale acestora.
Obiective prioritare ale cercetari agricole sucevene
- Crearea de soiuri si hibrizi de cereale paioase, porumb, cartof
- Producerea de samanta la principalele culturi din zona
- Stabilirea tehnologiilor de cultura si perfectionarea acestora
- Combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor la culturile de cartof, porumb, in, plante furajere, cereale paioase
- Imbunatatirea si valorificarea superioara a potentialului genetic al rasei de taurine „Baltata Romaneasca” prin tehnologii specifice de crestere, furajare, exploatare
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura