Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La Satu Mare campania de toamna a intarziat trei saptamani
Specialiştii agricoli susţin că la Satu Mare perioada optimă de semănat a cerealelor de toamnă se încheie la mijlocul lunii octombrie. Sub nicio formă n-a existat în ultimele săptămâni posibilitatea reală de respectare a acestui termen-limită. Ploile căzute în ultima perioadă au blocat posibilitatea recoltării culturilor ajunse la coacere de pe terenurile destinate înfiinţării culturilor de toamnă şi pregătirea terenului în vederea semănatului. Este vorba în principal de porumbul pentru boabe.
De la Antoneta Harkacsi, specialist în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare, cotidianul satmarean Informatia Zilei citeaza unele informaţii privind stadiul însămânţărilor la nivel de judeţ. Specialista a subliniat faptul că au fost semănate 2.050 hectare de rapiţă şi 2.400 hectare cu orz. Din datele statistice existente la nivelul DADR Satu Mare rezultă un program de înfiinţare a culturilor de cereale păioase de toamnă la nivelul a 34.710 hectare.
Ca urmare a faptului că ploile au blocat recoltarea unor culturi, lucrarile de degajare a suprafeţelor de resturile vegetale şi pregătirea terenului în vederea însămânţării grâului au fost oprite. Până la sfârşitul săptămânii trecute, in aSatu Mare au fost semănate sub 10.000 de hectare cu grâu, ceea ce înseamnă o proporţie de aproape 29%.
Mai este, teoretic, cu puţin peste o săptămână până la expirarea perioadei optime de semănat. Cum pământul este deja îmbibat cu apă, chiar dacă ploile se vor opri, va trece mai mult de o săptămână până a se putea intra cu utilajele în vederea reluării însămânţărilor de toamnă, asta în condiţiile în care terenul ar fi pregătit în acest scop. Cele peste 24.000 de hectare de grâu, dacă vremea va permite, se vor înfiinţa sub rezerva unor riscuri majore.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Există pericolul neatingerii în timp util a temperaturii de germinaţie, iar apoi, după răsărire, grâul ar putea avea probleme cu înfrăţitul, fapt ce se va resimţi în producţia de la secerat. Perioada de însămânţare se va prelungi cu siguranţă dacă fermierii vor fi dispuşi să-şi asume riscul.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News