Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
LAPAR reclama intarzieri in rambursarea de TVA pe piata cerealelor si cere strategii pentru stoparea vanzarii terenurilor agricole catre straini
Desi LAPAR a sustinut introducerea taxarii inverse, ceea ce a condus la fiscalizarea comertului cu cereale, reprezentantii Ligii sustin ca in acest moment rambursarea TVA-ului este foarte greoaie, conducand la intarzieri foarte mari nejustificate.
Acestia cer initierea unui set de acte normative care sa stopeze vanzarea terenurilor agricole catre straini si sa protejeze fermierii romani, in asa fel incat capitalul romanesc sa fie sprijinit cu prioritate pentru a evita situatiile de criza, iar statul sa aiba drept de preemtiune in fata cumparatorilor de alta nationalitate a terenurilor agricole.
"Apreciem ca aproximativ un milion de hectare teren agricol s-a vandut pana acum, iar tendinta este in crestere. Majoritatea terenurilor cumparate cu capital strain in alte scopuri decat cele agricole au fost lasate nelucrate (parloaga), producand perturbari in activitatea de productie a fermelor agricole romanesti. In situatia actuala fermierii romani nu pot beneficia de acces liber la capital care sa le permita consolidarea proprietatii funciare. Concurenta pe o piata funciara deschisa in Romania ii dezavantajeaza in mod cert", spune presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu.
Acesta a mai reclamat cresterea continua a pretului la motorina si la alte inputuri, factori de productie absolut necesari pentru o agricultura performanta.
La ora actuala, starea tehnica a culturilor insamantate in toamna acestui an nu este corespunzatoare. Astfel, graul nu este rasarit decat in proportie de 30%, iar rapita risca sa fie calamitata in proportie de aproape 50%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Pentru culturile insamantate in toamna acestui an, exista riscul iminent ca din cauza secetei prelungite, la iesirea din iarna, acestea sa nu fie dezvoltate conform fazei fenologice si in cazul in care culturile calamitate nu au fost si asigurate, conform noului Cod fiscal TVA-ul pentru inputurile consumate nu poate fi returnat.
Cheltuielile care s-au facut pentru infiintarea acestor culturi trebuie sa fie deductibile la justificarea cheltuielilor pentru infiintarea culturilor din primavara acestui an.
Pentru discutarea acestor probleme, LAPAR a cerut o intalnire cu primul-ministru, Emil Boc, "pentru a se gasi solutii comune pentru evitarea unui dezastru economic in acest important sector al economiei nationale."
LAPAR, in numele producatorilor agricoli din Romania, doreste sa rezolve pe calea dialogului problemele grave acumulate in agricultura Romaniei si nu agreeaza actiuni de forta, de presiune, de intimidare.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi