Exclusiv
Publicat in: Stiri
Anul acesta, ştiinţa şi tehnologia folosite în domeniul agriculturii au obţinut rezultate spectaculoase, care se reflectă în principal în noi varietăţi de legume create prin încrucişarea celor „obişnuite“ din aceeaşi familie. Violetul este culoarea vedetă în agricultura de anul acesta, tehnologii dezvoltând cartofi şi varză de Bruxelles colorate în această nuanţă.
Cartofii prăjiţi sunt unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare din întreaga lume şi s-ar fi putut crede că popularitatea lor nu va putea depăşi niciodată nivelul actual. Şi totuşi, lanţul de magazine Sainsbury’s din Marea Britanie a făcut o încercare în acest sens (reuşită, de altfel), aducând pe piaţă o varietate de cartofi de culoare violet.
Legumele, a căror culoare aprinsă nu se limitează la a apărea doar pe coajă, ci şi în interior, s-au dovedit pe placul clienţilor magazinelor Sainsbury’s. În plus, violetul „supravieţuieşte“ şi după procesul de preparare, astfel că persoanele care încearcă această ciudăţenie vor avea plăcuta surpriză de a se delecta cu porţii delicioase de cartofi pai prăjiţi, cartofi copţi, la cuptor şi piure - care au acelaşi gust ca şi preparatele similare pregătite din cartofii tradiţionali. Numai că acest soi de cartofi nu este doar aspectuos, ci şi plin de antioxidanţi - în special antocianină, substanţa care conferă culoarea specifică afinelor, murelor şi vinetelor. Antocianina este un antioxidant ce protejează celulele împotriva acţiunii radicalilor liberi, având astfel posibilitatea de a preveni cancerul, şi aduce totodată o serie întreagă de beneficii pentru sănătatea organismului.

Cum s-a creat cartoful violet

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Aşa cum probabil ştiţi, în natură există mii de soiuri de cartofi, dintre care unii au miezul în culori vii, de la roşu aprins şi până la mov. Soiul nou-creat şi botezat „Purple Majesty“ este rezultatul muncii experţilor de la Universitatea Colorado, care au încrucişat mai multe varietăţi de cartofi coloraţi. Cartofii violeţi se cultivă în Scoţia, pe terenurile aparţinând companiei Albert Bartlett. Anul acesta, producţia de cartofi violeţi a fost de doar 400 de tone, prin urmare, legumele colorate sunt destul de rare, deşi nu exagerat de scumpe, fiind vândute cu doar 50 de cenţi mai mult decât soiurile obişnuite de cartofi. Dar pentru că noul soi s-a bucurat de popularitate, compania producătoare a anunţat că intenţionează ca anul viitor să aibă o recoltă mult mai bogată. „Piureul alb tradiţional s-ar putea să devină curând o amintire, căci soiul Purple Majesty este menit să schimbe percepţia publicului asupra cartofilor. Până acum, aceste legume, deşi consumate în cantităţi mari, puteau fi catalogate drept gustoase, dar plictisitoare şi previzibile. Nu la fel se va întâmpla şi de acum înainte. Noi estimăm că soiul Purple Majesty va deveni vedeta familiei acestor legume“, a explicat Liz Jarman, director tehnologic în cadrul companiei Albert Bartlett. „Cartoful violet este o adevărată superlegumă pentru că este foarte bogat în substanţe nutritive şi, în plus, are un gust mai bun decât multe dintre celelalte varietăţi de cartofi“, a adăugat cu mândrie directorul pentru dezvoltare al companiei.

citeste mai mult in Gazeta de Sud

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016