Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Leonard Orban: Este greu de estimat care sunt şansele României pentru portofoliul agriculturii


Este greu de estimat care sunt şansele ca România să obţină portofoliul agriculturii, sprijinul unui stat membru UE fiind important, dar nu suficient, a declarat vineri comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban. "Este foarte greu de estimat care sunt şansele pentru obţinerea unui asemenea portofoliu, pentru că sunt foarte multe necunoscute. Faptul că te sprijină un stat membru sau altul este important, dar nu este suficient", a declarat Leonard Orban, referindu-se la faptul că surse din CE declaraseră joi pentru NewsIn că România nu ar avea nicio şansă la portofoliul agriculturii.

Comisarul român a atras atenţia că un element foarte important este şi decizia "personală" luată de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso. "Ceea ce contează este decizia personală a preşedintelui Comisiei Europene, pentru că dincolo de diferitele elemente şi de lobby-ul care se face, preşedintele Comisiei răspunde personal de echipa pe care şi-o formează. În primul rând, se duce cu acea echipă în PE şi va fi o audiere extraordinar de complicată", a declarat actualul comsiar european al României.

În plus, Orban a amintit că votul final dat de Parlamentul European va fi pentru întreaga Comisie, nu pentru fiecare dintre comisari în parte. "Dacă va fi în vigoare Tratatul de la Lisabona, atunci e nevoie de o majoritate absolută. În condiţiile acestea, orice fel de eşec al unui candidat, este un eşec al preşedintelui Comisiei. De aceea, el nu se uită numai la portofoliu, ci şi la persoană şi poartă responsabilitatea întregii Comisii, pentru că este judecat pentru activitatea acestei Comisii", a explicat Orban.

Leonard Orban a spus că nu consideră că este cea mai bună strategie ca România să se prezinte cu un singur candidat. "Este nevoie să te duci cu mai mulţi candidaţi, astfel încâ să te poţi asigura că poţi obţine ceea ce ţi-ai dorit cel mai mult, ori să obţii altceva, care poate fi un portofoliu la fel de bun sau interesant", a punctat el.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Nu neaparat un portofoliul este important pentru că gestionezi o sumă importantă de bani. Sunt multe portofolii foarte interesante, care îţi permit o activitate foarte importantă", a adăugat comisarul, dând ca exemplu politica regională, transportul, energia sau cercetarea.

"Şi despre portofoliul meu s-a spus că este un portofoliu subţire, un portofoliu inconsistent şi aşa mai departe. Eu vă spun că lucrurile nu stau deloc aşa. Uitaţi-vă numai un pic la ce se întâmplă în momentul de faţă, la tensiunile enorme legate de adoptarea legii limbii solvace în Slovacia. Comisia Europeană, chiar dacă are responsabilităţi limitate în acesastă chestiune, face o evaluarea detaliată, o analiză pe fond şi în ce măsură acea decizie încalcă principiile şi legislaţia comunitară", a punctat comisarul pentru multilingvsim.

Totodată, comisarul a arătat că acest exemplu este concludent pentru a evidenţia complexitatea portofoliului său şi imaginea greşită care se creează. "Una dintre cele mai mari satisfacţii pe care le am este că, pornind de la o politică relativ restrânsă, am reuşit să-i aducem nişte dimensiuni extraordinare şi să o transformăm într-o politică, într-adevăr, foarte largă, cu un impact deosebit pe mai multe paliere, inclusiv pe cel economic", a spus Orban.

Orban a vorbit şi despre limitările unui comisar european. "Un comisar european are extrem de multe constrângeri. În primul rând nu decide singur, deciziile sunt luate colegial, de toţi comisarii. Dacă majoritatea colegilor nu sunt de acord cu anumite propuneri, chiar dacă comisarul pe problematica respectivă o doreşte, ea trebuie retrasă şi modificată", a subliniat comisarul.

"În plus, Parlamentul European veghează foarte strict la modul în care îţi desfăşori activitatea, iar în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor comunitare, toată lumea cunoaşte cât de dură este comisia de control bugetar", a atras atenţia Orban.

Orban a oferit şi o serie de informaţii tehnice privind formarea noii Comisii Europene, atrăgând atenţia că el estimează că mai devreme de sfârşitul lui octombrie nu se vor putea face demersuri formale pentru formarea executivului european. O explicaţie a acestei situaţii este că atât timp cât nu se ştie sub ce tratat european va fi formată Comisia şi dacă se menţine principiul un stat-un comisar, nu se pot porni discuţii la nivel formal privind portofoliile.

În plus, preşedinţia suedeză a UE a convocat pentru data de 28 octombrie un Consiliu European pentru stabilirea persoanei care va fi Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă. Orban estimează că în jurul acelei date se va putea formaliza procesul de formare a noii Comisii Europene.

În acest sens, comisarul român prevede că mandatul actualei Comisii, care se încheie la sfârşitul lunii octombrie, va trebuie prelungit cu câteva săptămâni, până se va reuşi formarea noului executiv.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton