Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
MADR: 40% din proiectele depuse prin PNDR nu sunt bancabile si pot fi reziliate
Cel putin 40% dintre proiectele depuse prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) risca sa fie reziliate deoarece nu sunt bancabile, a declarat marti secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Tanczos Barna, informeaza NewsIn.
"Cel putin 40% dintre contractele de finantare semnate in perioada 2008 - 2010 au avut probleme de bancabilitate", a declarat Barna, dupa intalnirea de la minister dintre reprezentantii MADR, bancheri si premierul Emil Boc. Barna a precizat ca valoarea acestora se ridica la cateva "sute de milioane de euro".
Premierul Emil Boc a declarat, la randul sau, ca s-a discutat cu bancile, iar acolo unde exista un minimum de "bancabilitate", i-a indemnat pe fermieri sa discute cu bancile despre finantarea lor.
"Invitatia noastra directa catre firme este sa mearga la banca pentru a discuta si negocia conditii pentru reluarea creditarii pentru continuarea proiectului. Acolo unde exista un minim de rentabilitate a proiectului, el va fi continuat. Acolo unde nu sunt indeplinite conditiile minimale pentru continuarea proiectului, acel proiect se va rezilia. Noi ca tara nu putem sa stam la nesfarsit in aceasta situatie sa asteptam sa vedem daca unii merg sau nu la banca sa obtina credite pentru ca pierdem bani europeni", a spus Boc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
De asemenea, Tanczos Barna a explicat problema bancabilitatii, oferind chiar exemplul sau.
"Am facut personal un proiect nu foarte mare si am constatat care este problema la banca. Nu am reusit sa demonstrez bancii ca acea investitie va aduce suficiente lichiditati in acea ferma, astfel incat sa pot sa platesc ratele, si m-am imprumutat de la un prieten. Am avut norocul ca am putut face acest lucru. Cine nu are oameni care sa-i dea bani fara o garantie bancara va trebui sa demonstreze bancii ca pot aduce suficiente lichiditati in acea afacere, astfel incat sa plateasca ratele sau sa asigure amortizarea investitiei", a declarat Barna.
El a mai spus ca sunt sute de milioane de euro care nu sunt atrase.
"Sunt bani teoretic absorbiti. Absorbtia reala la fondurile europene pe agricultura este de 9%, plati efective. Contractarea este de 50%. Proiectele sunt cosmetizate, sunt umflate, partea de venituri de catre consultanti si de catre beneficiari. La masurile unde beneficiarii sunt firme private foarte multe proiecte sunt cosmetizate ca sa arate bine, contractul de finantare este semnat, dupa care consultantul lasa beneficiarul cu problema lui, il trimite la banca sa caute finantare si acel beneficiar care s-a trezit cu un contract de finantare semnat nu mai poate fi aprobat", a precizat Barna.
Premierul Emil Boc s-a intalnit marti cu reprezentanti ai bancilor comerciale si ai Bancii Nationale a Romaniei pentru a discuta modalitati de deblocare a creditarii in agricultura.
La finalul discutiei, Emil Boc a anuntat ca Ministerul Agriculturii urmeaza sa verifice in termen de 30 de zile toate proiectele europene de investitii in agricultura care se afla in derulare, urmand ca acele lucrari care nu pot fi finantate de firmele private sa fie reziliate.
Premierul a subliniat ca, in 2008, firmele nu erau obligate sa prezinte bancilor scrisori de confort ori declaratii pe proprie raspundere pentru a obtine credite pentru agricultura, motiv pentru care multe dintre acestea sunt nu mai pot asigura cofinantare acestor proiecte.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News