MADR: Aproape 3 milioane de hectare, afectate de seceta
Publicat la data de 30 Apr. 2020 in:
Stiri Ministerul Agriculturii anunta ca aproape 3 milioane de hectare sunt afectate acum de seceta. Daca nu ploua in curand, culturile vor fi irecuperabile.
“Toate judetele din Moldova si din sudul tarii. Toate culturile semanate in toamna, 2,9 milioane de hectare: grau, secera, orz, orzoaica si rapita. Sigur ca gradul de afectare este diferit si pe zone si pe culturi. De aceea nici nu vrem acum sa venim cu niste cifre privind despagubirile pentru ca vrem sa avem o imagine completa in asa fel incat sa putem identifica clar toate sumele care sunt necesare si oamenii sa fie despagubiti corect si nu vrem sa avansam sume, sa cream expectante. Vrem sa facem lucrurile temeinic, dar cu siguranta vom despagubi pe toti cei care au fost afectati de seceta”, a spus Adrian Oros.
El s-a referit in conferinta de presa si la sistemul de irigatii, spunand ca in ultimii ani capacitatea irigabila a ajuns la 800.000 de hectare.
“Avem o suprafata irigabila cam 10 la suta din suprafata arabila. Acolo suntem in acest moment. A fost un program ambitios inceput in 2016 privind reabilitarea infrastructurii principale cand trebuiau sa se reabiliteze infrastructura principala care deservea cam doua milioane de hectare si trebuiau sa fie cheltuite sume apropiate de un miliard de euro. Situatia pe care am preluat-o si care este la acest moment este ca s-au cheltuit doar o cincime, aproximativ 200 de milioane de euro si s-au reabilitat cam 800 de mii de hectare. Asta este capacitatea irigabila pe hartie. Cand vom porni activitatea de irigare, vom vedea si calitatea lucrarilor care s-au facut in aceasta perioada, daca s-a urmarit un grafic de lucrari, daca lucrarile s-au executat si sunt de calitate si daca efectiv cele 840.000 de hectare sunt intr-adevar irigate”, a spus ministrul Agriculturii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
El a precizat ca a avut o discutie cu reprezentantii Hidroelectrica sa cumpere de la ei curentul folosit de ANIF la irigatii.
“Am avut o discutie cu cei de la Hidroelectrica, curentul pe care il foloseste ANIF-ul ca sa duca apa, care este gratuita, pana la acele statii de punere sub presiune, sa-l cumparam direct de la Hidroelectrica, sa nu-l mai cumparam de la baietii destepti la niste preturi foarte mari”, a mai spus Adrian Oros.
El a mai afirmat ca pana acum fermierii au cerut ca doar o suprafata de 100.000 de hectare sa fie irigata.
“Daca suprafata contractata anul acesta a fost de 840.000 de hectare, suprafata irigatata acum care s-a cerut sa fie irigata este de 102.000 de hectare. Facem apel la cei care au facut contracte cu noi, sa faca cereri, sa dam drumul la apa pe canale. Noi oricum am umplut canale pe o distanta de 1.621 de kilometri, iar suprafata deservita urmare umplerii acestor canale ar fi de 504.000 de hectare, dar la ora actuala se iriga doar 102.000 hectare”, a explicat ministrul.
Adrian Oros a criticat si guvernarile trecute pe care le-a acuzat ca au dus agricultura in stadiul de a fi meteodependenta.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>