Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR: Aproape 3 milioane de hectare, afectate de seceta

madr-aproape-3-milioane-de-hectare-afectate-de-seceta

Ministerul Agriculturii anunta ca aproape 3 milioane de hectare sunt afectate acum de seceta. Daca nu ploua in curand, culturile vor fi irecuperabile.


“Toate judetele din Moldova si din sudul tarii. Toate culturile semanate in toamna, 2,9 milioane de hectare: grau, secera, orz, orzoaica si rapita. Sigur ca gradul de afectare este diferit si pe zone si pe culturi. De aceea nici nu vrem acum sa venim cu niste cifre privind despagubirile pentru ca vrem sa avem o imagine completa in asa fel incat sa putem identifica clar toate sumele care sunt necesare si oamenii sa fie despagubiti corect si nu vrem sa avansam sume, sa cream expectante. Vrem sa facem lucrurile temeinic, dar cu siguranta vom despagubi pe toti cei care au fost afectati de seceta”, a spus Adrian Oros. 
 
El s-a referit in conferinta de presa si la sistemul de irigatii, spunand ca in ultimii ani capacitatea irigabila a ajuns la 800.000 de hectare.
 
“Avem o suprafata irigabila cam 10 la suta din suprafata arabila. Acolo suntem in acest moment. A fost un program ambitios inceput in 2016 privind reabilitarea infrastructurii principale cand trebuiau sa se reabiliteze infrastructura principala care deservea cam doua milioane de hectare si trebuiau sa fie cheltuite sume apropiate de un miliard de euro. Situatia pe care am preluat-o si care este la acest moment este ca s-au cheltuit doar o cincime, aproximativ 200 de milioane de euro si s-au reabilitat cam 800 de mii de hectare. Asta este capacitatea irigabila pe hartie. Cand vom porni activitatea de irigare, vom vedea si calitatea lucrarilor care s-au facut in aceasta perioada, daca s-a urmarit un grafic de lucrari, daca lucrarile s-au executat  si sunt de calitate si daca efectiv cele 840.000 de hectare sunt intr-adevar irigate”, a spus ministrul Agriculturii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
El a precizat ca a avut o discutie cu reprezentantii Hidroelectrica sa cumpere de la ei curentul folosit de ANIF la irigatii.
 
“Am avut o discutie cu cei de la Hidroelectrica, curentul pe care il foloseste ANIF-ul ca sa duca apa, care este gratuita, pana la acele statii de punere sub presiune, sa-l cumparam direct de la Hidroelectrica, sa nu-l mai cumparam de la baietii destepti la niste preturi foarte mari”, a mai spus Adrian Oros.
 
El a mai afirmat ca pana acum fermierii au cerut ca doar o suprafata de 100.000 de hectare sa fie irigata.
 
“Daca suprafata contractata anul acesta a fost de 840.000 de hectare, suprafata irigatata acum care s-a cerut sa fie irigata este de 102.000 de hectare. Facem apel la cei care au facut contracte cu noi, sa faca cereri, sa dam drumul la apa pe canale. Noi oricum am umplut canale pe o distanta de 1.621 de kilometri, iar suprafata deservita urmare umplerii acestor canale ar fi de 504.000 de hectare, dar la ora actuala se iriga doar 102.000 hectare”, a explicat ministrul.
 
Adrian Oros a criticat si guvernarile trecute pe care le-a acuzat ca au dus agricultura in stadiul de a fi meteodependenta.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016