Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR face precizari cu privire la fermierii care au fost nevoiti sa arunce tone de rosii

madr-face-precizari-cu-privire-la-fermierii-care-au-fost-nevoiti-sa-arunce-tone-de-rosii

Potrivit unui comunicat la institutiei, intr-o astfel de situatie s-au aflat doar doi producatori din judetul Dolj, fiind vorba de un caz izolat si nu de o situatie generala.


In urma aparitiei unor stiri difuzate in spatiul public, referitoare la situatia fermierilor din judetul Dolj, care ar fi fost nevoiti sa arunce tone de rosii, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a facut unele precizari.
 
In aceasta situatie se afla doi fermieri, unul dintre ei depunand la Directia Agricola Judeteana un decont pentru o cantitate de 2080 kg de rosi, iar cel de-al doilea a depus decont pentru 2200 kg. Din documentele prezentate de acestia a reiesit ca au mai valorificat alte 2400 kg, respectiv 2300 kg, realizand astfel un total de aproximativ 5 tone fiecare. 
 
La o asemenea cantitate de rosii exista si pierderi prin putrezire, fie pe planta, fie in procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, in cazul de fata, la cei doi producatori agricoli care au valorificat circa 5 tone de tomate, pierderile semnalate intra in procentul de pierderi tehnologice.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Reflectarea in mass-media a acestui caz izolat a indus in mod eronat ideea ca o mare parte din legumicultorii din sudul tarii s-ar confrunta cu astfel de probleme, fapt ce contravine situatiei reale.
 
„Este adevarat ca, acum pe piata, este un exces de produse, in mod firesc, datorita productiilor realizate de catre cei peste 12 000 de fermieri care s-au inscris in programul de sprijin pentru tomate, din care peste 5500 au livrat minim 2000 de kg si au fost deja platiti, in conformitate cu prevederile legale. In judetul Dolj s-au inscris 1700 de cultivatori de legume. Pana la aceasta data, 160 dintre acestia au fost platiti cu suma de 480.000 euro. Platile sunt in continua desfasurare, urmand ca si restul fermierilor, pe masura ce depun documentele justificative la Directia Agricola, sa primeasca banii cuveniti”, a declaat Petre Daea.
 
Valorificarea in intregime a productiei este o preocupare permanenta a ministrului Petre Daea, motiv pentru care in data de 13 iunie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a initiat o intalnire de lucru intre producatorii de legume si reprezentantii retailerilor.
 
Avand in vedere ca a inceput sezonul de valorificare a rosiilor si ca in toate judetele din Romania exista cantitati suficiente de tomate cultivate in spatii protejate, au fost adusi la aceeasi masa reprezentantii marilor retele comerciale si producatorii autohtoni de legume. 
 
Pe parcursul intalnirii, cei prezenti au facut schimb de date de contact in vederea stabilirii unor viitoare relatii comerciale. Potrivit fermierilor, in perioada urmatoare vor incepe sa fie livrate catre hypermarketuri rosiile romanesti din bazinele legumicole din judetele Giurgiu, Olt, Dolj, etc. Ministrul i-a indemnat pe marii retaileri sa incurajeze accesul producatorilor romani pe piata.
 
„Este pentru prima data in Romania cand, dupa foarte multi ani, pietele sunt pline de tomate romanesti iar supermarketurile, de asemenea. Scaderea pretului la consumator este un obiectiv urmarit indeaproape, fiind sustinut printr-o productie importanta. Sustinerea prin subventii a vizat acordarea de sprijin atat pentru fermieri, cat si pentru aprovizionarea cu tomate a pietelor la preturi rezonabile pentru consumatori. Nu excludem existenta unor nereguli atat in sistemul de aprovizionare, cat si in cel de comercializare al rosiilor, dar urmarim cu atentie intregul lant de productie si valorificare a produselor legumicole”, a declarat ministrul Petre Daea.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016