Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Stiri

Locuitorii din zona montana pot aplica in cadrul programelor de sprijin pana pe 21 noiembrie. Acestia pot cere investitii pentru centre de colectare si prelucrare a laptelui, fructe de padure, ciuperci si plante medicinale, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Prin Agentia Nationala a Zonei Montane se deruleaza trei programe de sprijin, care acorda finantare pentru infiintarea de:
- centre de colectare si/sau prelucrare a laptelui in zona montana
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
- centre de colectare sau de colectare si prelucrare a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montana
- stane montane
In ceea ce priveste suma alocata programelor, aceasta este de aproximativ 220 de milioane de lei si se asigura din bugetul national. Valoarea proiectelor difera in functie de tipul de investitie care se realizeaza. In acest sens, principiul dupa care functioneaza accesarea programelor este "primul venit - primul servit". MADR incurajeaza rapiditatea in depunerea proiectelor.
Cele trei programe se vor desfasura pana la sfarsitul anului 2022, urmand ca platile aferente sa se realizeze pana la data de 29 decembrie 2023.
Proiectele se depun pe site-ul www.azm.gov.ro, unde pot fi consultate si ghidurile solicitantilor.
"Crescatorii de animale pot accesa programul pentru stane montane si centre de colectare lapte, iar producatorii agricoli pot accesa programul pentru centre de prelucrare lapte si centre de prelucrare fructe de padure, ciuperci, plante medicinale/aromatice.
In cazul investitiilor pentru infiintarea de centre de colectare fructe de padure, ciuperci, plante medicinale/aromatice beneficiari eligibili sunt doar producatorii de fructe de padure, ciuperci, plante medicinale/aromatice.
Crescatorii de animale si producatorii agricoli pot lua finantare pentru a infiinta un centru de colectare, iar statul ofera o finantare nerambursabila ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totala maxima eligibila, iar pentru cei care doresc sa infiinteze o stana montana sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finantarii este de 50%.
Principala conditie de eligibilitate este ca investitia sa fie realizata in zona montana de catre solicitanti care desfasoara activitati in domeniul agricol si/sau industrie alimentara, iar in functie de programul accesat exista si conditii specifice", se mentioneaza in comunicatul MADR.
Scopul acestor trei programe este de a stimula investitiile cu capital romanesc. In acest sens, se vor crea locuri de munca si se va mentine populatia activa in zona montana. De asemenea, proiectele sustin producatorii autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News