Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Stiri

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) transmite ca productia de porumb este in scadere, in timp ce floarea soarelui a castigat mai mult teren.
Romania obtine in acest an o productie de 16,99 milioane de tone de porumb boabe, in scadere cu aproape 9% (1,67 milioane de tone) fata de 2018, cand a raportat 18,66 milioane de tone, desi suprafata insamantata a fost mai mare cu 240.000 de hectare, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la solicitarea Agerpres.
In 2019, suprafata insamantata cu porumb a depasit 2,65 milioane hectare, in timp ce anul trecut terenurile cultivate cu porumb au ocupat 2,41 milioane hectare. Randamentul inregistrat la cultura porumbului in acest an a fost de circa 6.500 kg/ha.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pentru recolta de porumb obtinuta anul trecut, de peste 18,6 milioane de tone, Comisia Europeana (CE) a cerut Romaniei sa-si revizuiasca cifrele, sustinand ca a transmis o productie mai mare fata de cat a realizat, insa fostul sef de la Agricultura, Petre Daea, a transmis la acea vreme ca nu a revizuit nimic, pentru ca tot ce a transmis la Bruxelles reprezinta cifrele reale obtinute in Romania.
Pe de alta parte, la floarea soarelui, Romania se claseaza din nou pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o productie totala de 3,489 milioane de tone si un plus de 13,93%, respectiv 426.750 tone, fata de 2018. Randamentul inregistrat la productia de floarea soarelui este 2.660 kg/ha.
In 2019, suprafata insamantata cu cu floarea soarelui a fost de 1,31 milioane hectare, in crestere de la 1,007 milioane hectare in anul 2018.
Cresterea suprafetelor cultivate cu porumb si floarea soarelui s-a datorat pierderii suprafetelor insamantate cu rapita din cauza secetei din toamna anului trecut, iar terenurile respective au fost reinsamantate fie cu floarea soarelui, fie cu porumb.
Conform datelor MADR, in acest an, productia obtinuta la grau, secara si triticale a inregistrat un plus de 2,51%, cu 255.399 tone, de la 10,172 milioane de tone anul trecut, la 10,427 milioane de tone in acest an, de pe 2,1 milioane hectare, in timp ce randamentul a fost de 4.700 kg/ha. Cel mai bun randament la grau s-a obtinut in judetele Giurgiu - peste 5.800 kg/ha, Satu Mare - 5.700 kg/ha, Braila si Dolj - cu 5.300 kg/ha fiecare.
Pe 3 octombrie, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, spunea ca Romania a intrat in UE in anul 2007, "un an greu", cu 3 milioane de tone grau, iar daca raportarea se face la urmatorul an, 2008, cu 7,1 milioane tone, insa, in ultimii trei ani, recolta a depasit 10 milioane de tone, "ceea ce demonstreaza o constanta a realizarii productiei, validand astfel capacitatea tehnologica a fermierilor".

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News