Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR: Productia de porumb este in scadere, iar cea de floarea soarelui in crestere

madr-productia-de-porumb-este-in-scadere-iar-cea-de-floarea-soarelui-in-crestere

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) transmite ca productia de porumb este in scadere, in timp ce floarea soarelui a castigat mai mult teren.


Romania obtine in acest an o productie de 16,99 milioane de tone de porumb boabe, in scadere cu aproape 9% (1,67 milioane de tone) fata de 2018, cand a raportat 18,66 milioane de tone, desi suprafata insamantata a fost mai mare cu 240.000 de hectare, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) la solicitarea Agerpres.
 
In 2019, suprafata insamantata cu porumb a depasit 2,65 milioane hectare, in timp ce anul trecut terenurile cultivate cu porumb au ocupat 2,41 milioane hectare. Randamentul inregistrat la cultura porumbului in acest an a fost de circa 6.500 kg/ha.
 
Pentru recolta de porumb obtinuta anul trecut, de peste 18,6 milioane de tone, Comisia Europeana (CE) a cerut Romaniei sa-si revizuiasca cifrele, sustinand ca a transmis o productie mai mare fata de cat a realizat, insa fostul sef de la Agricultura, Petre Daea, a transmis la acea vreme ca nu a revizuit nimic, pentru ca tot ce a transmis la Bruxelles reprezinta cifrele reale obtinute in Romania.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pe de alta parte, la floarea soarelui, Romania se claseaza din nou pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o productie totala de 3,489 milioane de tone si un plus de 13,93%, respectiv 426.750 tone, fata de 2018. Randamentul inregistrat la productia de floarea soarelui este 2.660 kg/ha.
 
In 2019, suprafata insamantata cu cu floarea soarelui a fost de 1,31 milioane hectare, in crestere de la 1,007 milioane hectare in anul 2018.
 
Cresterea suprafetelor cultivate cu porumb si floarea soarelui s-a datorat pierderii suprafetelor insamantate cu rapita din cauza secetei din toamna anului trecut, iar terenurile respective au fost reinsamantate fie cu floarea soarelui, fie cu porumb.
 
Conform datelor MADR, in acest an, productia obtinuta la grau, secara si triticale a inregistrat un plus de 2,51%, cu 255.399 tone, de la 10,172 milioane de tone anul trecut, la 10,427 milioane de tone in acest an, de pe 2,1 milioane hectare, in timp ce randamentul a fost de 4.700 kg/ha. Cel mai bun randament la grau s-a obtinut in judetele Giurgiu - peste 5.800 kg/ha, Satu Mare - 5.700 kg/ha, Braila si Dolj - cu 5.300 kg/ha fiecare.
 
Pe 3 octombrie, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, spunea ca Romania a intrat in UE in anul 2007, "un an greu", cu 3 milioane de tone grau, iar daca raportarea se face la urmatorul an, 2008, cu 7,1 milioane tone, insa, in ultimii trei ani, recolta a depasit 10 milioane de tone, "ceea ce demonstreaza o constanta a realizarii productiei, validand astfel capacitatea tehnologica a fermierilor".

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton