Publicat in: Stiri
MADR vrea sa plateasca in avans, pana la sfarsitul anului, despagubirile pentru fermierii afectati de seceta
Conform unui anunt facut de ministrul Daniel Constantin, valoarea acestora nu va depasi 400 de lei la hectar pentru culturile de baza.
Ministrul Agriculturii a anuntat la jumatatea acestei saptamani ca intentioneaza sa plateasca in avans, in lunile noiembrie sau decembrie, despagubirile pentru fermierii afectati de seceta, ajutoarele urmand a fi acordate pentru doua categorii, mai precis persoane fizice si persoane juridice.
 
„In cadrul Consiliului de Ministri, Romania alaturi de Polonia a facut o informare cu privire la pierderile pe care le-am inregistrat. Le-am adus la cunostinta fermierilor si despagubirile care se platesc in Polonia, si desigur mai sunt si alte state afectate intr-o proportie mai mica — de pilda Cehia. Pentru fermierii romani, vom notifica probabil saptamana viitoare, dupa ce avem imaginea completa la nivel national.  Am convenit urmatorul lucru: in conformitate cu regulamentul european, putem sa platim despagubiri pentru pierderea de venit pe care au inregistrat-o in anul agricol 2015 fata de media ultimilor 3 ani, 2012, 2013, 2014. Ca sa vedem pierderea, desigur ar trebui in mod normal sa asteptam bilantul. Nu putem sa asteptam pana atunci si vrem sa notificam Comisia Europeana sa platim in avans, inca din anul 2015, adica pana la sfarsitul acestui an, undeva in luna noiembrie sau decembrie. Valoarea va fi stabilita in urma unor calcule pe care le prezentam Comisiei Europene, dar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, daca vorbim de culturile de baza, si aici ma refer la porumb si floarea soarelui, care au fost afectate. Daca vorbim de cartof sau de sfecla de zahar, sau de legume, despagubirile ar trebui sa fie ceva mai mari”, a declarat in acest sens ministrul Agriculturii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit acestuia, persoanele juridice vor primi un avans in acest an, care nu va fi mai mare de 300 de lei la hectar, sau in conformitate cu valoarea care a fost stabilita de catre comisiile locale, cu o mentiunea ca trebuie sa fie asigurati. Daca nu sunt asigurati, primesc jumatate din valoarea acestui sprijin ca si despagubire.
 
La persoanele fizice, avand in vedere ca majoritatea nu sunt asigurati, probabil ca avansul din acest an va fi nu mai mult de 200 de lei sau in conformitate cu pierderea pe care au inregistrat-o comisiile judetene care au facut aceasta centralizare.
 
Constantin a mai declarat ca saptamana viitoare vor fi disponibile toate datele concrete din piata, cu privire la valoarea pierderilor iar sprijinul poate ajunge pana la 80%.
 
„In legatura cu valoarea pierderilor, saptamana viitoare vom avea toate estimarile din piata, de fapt vom avea datele concrete, pe baza carora vom transmite solicitarea catre Comisia Europeana. Sprijinul poate ajunge la 80 la suta in conformitate cu Directiva Europeana, din pierderea pe care au stabilit-o, dar e de 80 la suta sau 60 la suta, in conformitate cu bugetul fiecarui stat membru. Mai e un lucru important. In partea de cash — flow, Comisia Europeana a venit cu propunerea ca fiecare stat membru sa poata sa plateasca in avans pana la 70 la suta din 16 octombrie, fata de 50 la suta, cat era pana acum. Sigur ca e o masura buna, toti ministrii au spus un lucru: nu terminam in niciun stat membru controalele pe teren. A fost un an mai special anul acesta, 2015, chiar si in Romania: o legislatie noua, o politica agricola comuna noua, car s-au implementat destul de dificil. Ca atare, niciun stat nu este pregatit sa plateasca, chiar daca avem aceasta facilitate, nici macar 50 la suta, dar 70 la suta, si atunci am solicitat o derogare”, a mai precizat ministrul.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...
UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
In ceea ce priveste schema, aceasta este deschisa producatorilor agricoli, care au fost afectati...
AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
Aproape jumatate din aceasta suma a fost destinata infiintarii si modernizarii exploatatiilor...

Ultima ora

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton