Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR vrea sa plateasca in avans, pana la sfarsitul anului, despagubirile pentru fermierii afectati de seceta

madr-vrea-sa-plateasca-in-avans-pana-la-sfarsitul-anului-despagubirile-pentru-fermierii-afectati-de-seceta

Conform unui anunt facut de ministrul Daniel Constantin, valoarea acestora nu va depasi 400 de lei la hectar pentru culturile de baza.


Ministrul Agriculturii a anuntat la jumatatea acestei saptamani ca intentioneaza sa plateasca in avans, in lunile noiembrie sau decembrie, despagubirile pentru fermierii afectati de seceta, ajutoarele urmand a fi acordate pentru doua categorii, mai precis persoane fizice si persoane juridice.
 
„In cadrul Consiliului de Ministri, Romania alaturi de Polonia a facut o informare cu privire la pierderile pe care le-am inregistrat. Le-am adus la cunostinta fermierilor si despagubirile care se platesc in Polonia, si desigur mai sunt si alte state afectate intr-o proportie mai mica — de pilda Cehia. Pentru fermierii romani, vom notifica probabil saptamana viitoare, dupa ce avem imaginea completa la nivel national.  Am convenit urmatorul lucru: in conformitate cu regulamentul european, putem sa platim despagubiri pentru pierderea de venit pe care au inregistrat-o in anul agricol 2015 fata de media ultimilor 3 ani, 2012, 2013, 2014. Ca sa vedem pierderea, desigur ar trebui in mod normal sa asteptam bilantul. Nu putem sa asteptam pana atunci si vrem sa notificam Comisia Europeana sa platim in avans, inca din anul 2015, adica pana la sfarsitul acestui an, undeva in luna noiembrie sau decembrie. Valoarea va fi stabilita in urma unor calcule pe care le prezentam Comisiei Europene, dar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, daca vorbim de culturile de baza, si aici ma refer la porumb si floarea soarelui, care au fost afectate. Daca vorbim de cartof sau de sfecla de zahar, sau de legume, despagubirile ar trebui sa fie ceva mai mari”, a declarat in acest sens ministrul Agriculturii.
 
Potrivit acestuia, persoanele juridice vor primi un avans in acest an, care nu va fi mai mare de 300 de lei la hectar, sau in conformitate cu valoarea care a fost stabilita de catre comisiile locale, cu o mentiunea ca trebuie sa fie asigurati. Daca nu sunt asigurati, primesc jumatate din valoarea acestui sprijin ca si despagubire.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

La persoanele fizice, avand in vedere ca majoritatea nu sunt asigurati, probabil ca avansul din acest an va fi nu mai mult de 200 de lei sau in conformitate cu pierderea pe care au inregistrat-o comisiile judetene care au facut aceasta centralizare.
 
Constantin a mai declarat ca saptamana viitoare vor fi disponibile toate datele concrete din piata, cu privire la valoarea pierderilor iar sprijinul poate ajunge pana la 80%.
 
„In legatura cu valoarea pierderilor, saptamana viitoare vom avea toate estimarile din piata, de fapt vom avea datele concrete, pe baza carora vom transmite solicitarea catre Comisia Europeana. Sprijinul poate ajunge la 80 la suta in conformitate cu Directiva Europeana, din pierderea pe care au stabilit-o, dar e de 80 la suta sau 60 la suta, in conformitate cu bugetul fiecarui stat membru. Mai e un lucru important. In partea de cash — flow, Comisia Europeana a venit cu propunerea ca fiecare stat membru sa poata sa plateasca in avans pana la 70 la suta din 16 octombrie, fata de 50 la suta, cat era pana acum. Sigur ca e o masura buna, toti ministrii au spus un lucru: nu terminam in niciun stat membru controalele pe teren. A fost un an mai special anul acesta, 2015, chiar si in Romania: o legislatie noua, o politica agricola comuna noua, car s-au implementat destul de dificil. Ca atare, niciun stat nu este pregatit sa plateasca, chiar daca avem aceasta facilitate, nici macar 50 la suta, dar 70 la suta, si atunci am solicitat o derogare”, a mai precizat ministrul.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016