Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Mai mult de jumatate dintre micii fermieri vor sa isi vanda pamantul sau sa il dea in arenda
Acestia se declara neputinciosi sa mai continue activitatea in agricultura din cauza majorarilor operate in ultimii ani la preturile combustibilulii, semintelor si pesticidelor.
Conform lui Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, agricultorii care detin suprafete de teren sub 5 hectare, fac din ce in ce mai greu fata cheltuielilor necesare an de an, iar in ultima perioada acestia nu isi mai recupereaza nici banii investiti, conditii in care activitatea lor este una nerentabila si este firesc ca acestia sa se gandeasca sa vanda pamantul sau sa il dea in arenda.
„In agricultura au inceput sa mearga lucurile din ce in ce mai prost in ultimii trei ani. Au crescut preturile la input-uri, iar preturile produselor agricole au scazut. Din aceste motive, oamenii incep sa renunte la pamant, incercand fie sa il vanda, fie sa il dea in arenda” declara zilele trecute presedintele LAPAR.
Conform datelor MADR, in Romania sunt peste 700.000 de fermieri care detin intre unu si cinci hectare de teren agricol, insumat, acestia detinand aproximativ 40 la suta din suprafata agricola a intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
La randul sau, Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, spune ca „o mare parte dintre fermierii romani au imbatranit, iar foarte putini dintre urmasii lor se mai ocupa de agricultura. Inca nu exista un sprijin real pentru infiinţarea fermelor. Cu ce primesc ei, 15-20.000 de euro, ce poti cumpara? O roata de tractor? Ar trebui ca sprijinul sa treaca de 150.000 de euro, iar tinerii fermieri sa poata avea acces la credite”.
Acesta a mai afirmat ca in ultimii trei ani au crescut foarte mult preturile la motorina, seminte, erbicide, pesticide şi ingrasaminte. In acelasti timp, pretul produselor agricole a scazut in utlimii trei ani cu aproape 50 la suta. Potrivit lui Matei, kilogramul de grau se vindea in urma cu trei ani cu 1,1 lei, iar acum a ajuns la 0,5 lei, porumbul costa 0,7-0,8 lei, iar acum s-a ieftinit la sub 0,5 lei, iar pretul unui kilogram de floarea soarelui a scazut de la 1,3-1,6 lei la 0,8-0,9 lei.
„S-a ajuns, in aceste conditii, ca un fermier sa cheltuiasca 3.000 de lei pe un hectar de teren, iar productia sa n-o poata vinde cu mai mult de 2.000 de lei. Deci ies in pierdere. Din acest motiv, mai mult de jumatate dintre romanii care au sub 5 hectare de teren vor sa renunte la pamant", a adaugat oficialul federatiei.
Romania are o suprafata agricola de aproape 14 milioane de hectare, dintre care aproximativ 9 milioane sunt terenuri arabile.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi