Publicat in: Stiri
Mai sunt cativa pasi pana la infiintarea unei asociatii mondiale a comertului cu produse bio
"Bio Romania face parte dintr-un grup de initiativa alaturi de cei mai importanti actori bio din lume precum SUA, India, Brazilia, Argentina, care intentioneaza sa infiinteze, pana la finele anului 2012, o Asociatie mondiala a comertului cu produse bio. Aceasta se doreste a fi un organism similar cu Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pentru ca sunt reglementari specifice in productie, dar mai ales in comert si de aceea a aparut aceasta necesitate", a precizat Marian Cioceanu.
Acesta a subliniat ca prin aparitia acestei asociatii va fi mult mai usor sa se impuna la nivel mondial coduri CAEN pentru produsele bio. "La ora actuala nu exista codul CAEN pentru produsele bio, deci nici date statistice pe productie, procesare, import, export, ceea ce ingreuneaza previziunile si business-ul", a aratat presedintele Bio Romania.

De asemenea, Bio Romania a realizat primul ghid al investitorului strain pentru agricultura eco din Romania, in colaborare cu catedra UNESCO a Universitatii Bucuresti si sub indrumarea unor profesori din Elvetia.

"Este o prima editie de inceput acest prim ghid al investitorului strain pentru agricultura eco din Romania. Vom continua cu primul marketing al pietei bio din Romania, atat ca productie, procesare si comercializare. Este o lucrare ambitioasa, fara fonduri speciale, o radiografie a pietei bio din Romania si a tendintelor ei pentru a putea orienta investitorii. Poate gasim si o forma ca autoritatea sa sprijine acest studiu ca un mijloc util prin care investitorii straini sa vina sa investeasca in Romania", a spus Marian Cioceanu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


In privinta exporturilor de produse bio, Bio Romania mentioneaza ca in ultimii ani s-a inregistrat anual o crestere de 30%, care s-ar putea dubla pana in 2015.



Potrivit lui Marian Cioceanu, agricultura Romaniei este bizonala, putand fi efectuata nu numai in sistem intensiv, ci si ecologic.

"Agricultura Romaniei este bizonala, una care se face in campie, dupa model american, de tip intensiv si pe suprafete mari, dar din fericire se poate practica si in sistem ecologic, unde exista productii rezonabile la hectar. Trebuie stimulata procesarea pentru a avea fabrici de paine, de ulei, de lapte pentru a transforma materia prima", a mai adaugat seful Bio-Romania.

La fel ca in anii trecuti, Romania continua sa exporte cu precadere cereale, miere, fructe de padure si foarte putin produse procesate, precum branzeturi, vinuri sau produsele de panificatie. tarile europene sunt principalele piete de export ale Romaniei pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre tarile care importa masiv materie prima obtinuta in sistemul ecologic autohton, dar si principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piata romaneasca.

Romania este la a sasea prezenta la BioFach, justificata de faptul ca este in primele 20 de tari din lume exportatoare de produse agricole certificate ecologic.
O alta tinta a ministerului este atragerea fondurilor europene.

"Ministerul are o tinta foarte importanta, foarte agresiva pe absorbtia fondurilor europene. Avem 2,4 - 2,6 miliarde de euro de absorbit, dintr-un total de 6 miliarde, cat are Guvernul Romaniei. Deci, avem cam 40%. Daca noi nu reusim, atunci nici guvernul nu va reusi. Pentru noi este o tinta importanta aceasta", a mai spus Fuia.

Pe langa absorbtia de fonduri europene, care reprezinta o prioritate a Ministerului Agriculturii, Stelian Fuia declara ca are in vedere proiecte ce vizeaza crearea de locuri de munca la sate si cresterea suprafetei cultivate din Romania.

"Asigurarea este baza pentru orice forma, ca sunt bani nationali, ca sunt europeni, trebuie sa aiba asigurare. N-au asigurare, isi vor asuma pierderile. Vom vedea alte masuri pentru a-i sprijini in dezvoltarea fermelor, dar nu avem asa calamitati care sa puna fermele la pamant", a mai spus Fuia.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

AFIR: Fonduri europene pentru achizitia de utilaje
AFIR: Fonduri europene pentru achizitia de utilaje
Cu ajutorul acesteia, crescatorii de animale vor putea accesa fonduri europene in vederea...
Fonduri europene: 300.000 euro/ferma pentru achizitia de utilaje
Fonduri europene: 300.000 euro/ferma pentru achizitia de utilaje
Aceasta linie de finantare din fonduri europene este una mult asteptata de catre fermieri. De...
Fonduri Europene: Achizitia de utijlaje agricole primeste 300.000 euro/proiect
Fonduri Europene: Achizitia de utijlaje agricole primeste 300.000 euro/proiect
In cazul acestor fonduri europene, proiectele se depun la Agentia pentru Finantarea Investitiilor...
Fonduri europene: O noua finantare pentru tinerii fermieri
Fonduri europene: O noua finantare pentru tinerii fermieri
Noua finantare pentru tinerii fermieri poarta numele de "DR-12 - Investitii in consolidarea...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton