Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
MAPDR va reduce numărul agenţiilor şi instituţiilor din subordine de la 33 la 13
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) va reduce numărul agenţiilor şi instituţiilor din subordine de la 33 la 13, fapt ce va conduce la reducerea personalului cu 20%, a declarat, sâmbătă, pentru NewsIn, ministrul de resort, Ilie Sârbu.
Potrivit ministrului, personalul ministerului a fost deja redus cu 21% (din aparatul central), iar în urma comasărilor va rezulta o reducere cu încă 20%.
"Proiectul de act normativ privind restructurarea Ministerului Agriculturii a fost finalizat de aproape două luni de zile, l-am prezentat de două ori în guvern, dar încă nu a fost aprobat", a declarat Ilie Sârbu. El a precizat că personalul de la instituţiile care vor fi reorganizate ar putea acoperi deficitul de personal de la alte structuri din subordinea ministerului, cum este APIA, unde ar mai fi nevoie de circa 2000 de oameni, dar şi Agenţi Naţională pentru Pescuit sau APDRP.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Aceşti oameni au experienţă şi e mai bine să-i luăm pe ei decât să luăm unii fără experienţă, care nu cunosc domeniul.", a mai spus Ilie Sârbu.
Ministrul Ilie Sârbu, a anunţat, în 13 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, că ministerul pe care-l conduce a definitivat Proiectul de Reorganizare şi restructurare, prin care se reduce numărul instituţiilor aflate în subordinea sa cu 67%.
Astfel, prin acest proiect de restructurare se doreşte transferul de la nivel central în teritoriu, la consilliile judeţene, astfel încât decizia să fie cât mai apropiată de fermieri, preciza atunci Sârbu, adăugând că niciuna dintre agenţiile corespondente cu Uniunea Europeană nu a fost vizată de reorganizare.
Conform proiectului MAPDR, Agenţia Domeniilor Statului se descentralizează prin transferul competenţelor de administrare a patrimoniului şi transferul activităţilor, al activelor şi pasivelor către Consiliile Locale, iar după ce se descentralizează, Agenţia se desfiinţează. Activitatea privind administrarea şi plata rentei viagere se transferă către autorităţile judeţene, respectiv centrale din domeniul agriculturii.
Acelaşi proiect prevede că Direcţiile judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) se descentralizează prin transferul către Consiliile Judeţene a competenţelor administrative şi financiare. Prin reorganizare, DADR va exercita doar competenţe privind implementarea politicilor agricole, naţionale şi comunitare. Transferul implică şi resursele umane, financiare şi patrimoniale din Oficiile Judeţene de Studii Pedagogice şi Agrochimice, din Oficiile Judeţene de Rentă Viageră şi Oficiile Judeţene pentru Amelioare şi Reproducţie în Zootehnie. Aceste unităţi vor figura în cadrul sau în subordinea DADR.
Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă, cu cele 42 de Oficii judeţene de Consultanţă Agricolă (inclusiv centrele locale) din componenţa acesteia, se reorganizează pe măsura înfiinţării Camerelor Agricole, instituţii publice aflate sub autoritatea Consiliilor judeţene. Camera Agricolă Naţională se află sub Autoritatea MAPDR.
Potrivit proiectului MPADR, Agenţia Naţională Fitosanitară şi Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor din cadrul MAPDR se reorganizează în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Resurse Vegetale, în subordinea MAPDR. Acestă Autoritate va prelua în subordine şi Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară, Laboratorul Central pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale, Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor precum şi Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava.
De asemenea, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare transferă competenţele de administrare, întreţinere şi reparare a barajelor digurilor de apărare împotriva inundaţiilor de pe râurile interioare către Administraţia Naţională Apele Române şi preia administrarea terenurilor rezultate din îndiguiri şi desecări în incintele Borcea de Sud (Călăraşi), Borcea de Jos (Ialomiţa) şi Insula Mare a Brăilei (Brăila).
Agenţia Naţională pentru Amelioare şi Reproducţie în Zootehnie preia atribuţiile şi resursele Autorităţii Hipice Naţionale, care se desfiinţează.
Agenţia Naţională a Zonei Montane preia în subordine Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi şi se delocalizează la Alba Iulia.
Oficiul Naţional al Denumirii de Origine pentru Vinuri fuzionează cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, rezultând Oficiul Naţional al Viticulturii şi Produselor Vitivinicole, instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea MAPDR.
Cele patru laboratoare pentru controlul calităţii vinului (două cu personalitate juridică, de la Blaj şi Odobeşti, şi filialele fără personalitate juridică, de la Craiova şi Basarabi) se reorganizează în subordinea Laboratoruluui Central pentru Controlul Calităţii Vinului de la Valea Călugărească, instituţie subordonată MAPDR.
Societatea Naţională Îmbunătăţiri Funciare SA se transferă la AVAS spre privatizare.
MAPDR preia în structura proprie personalul din cadrul Oficiului Naţional de Rentă Viageră (ADS), precum şi personalul cu atribuţii în domeniul dezvoltării rurale din cadrul DADR judeţene.
Din reorganizarea DADR şi a instituţiilor teritoriale ale administraţiei agricole, structurile cu atribuţii de inspecţii şi control devin structuri deconcentrate ale Inspecţiei pentru Agricultură, organizată în cadrul MAPDR.
Totodată, conform proiectului MPADR, toatre structurile reorganizate vor avea finanţare mixtă, atât de la bugetul de stat cât şi din venituri proprii.
Premierul Emil Boc se va întâlni sâmbătă cu miniştrii Transporturilor, Apărării, Agriculturii, Sănătăţii, Tineretului şi Sportului şi Comunicaţiilor, iar duminică cu cei ai Externelor, Educaţiei, Muncii, Justiţiei, Turismului, Mediului şi Internelor, pe tema restructurării agenţiilor guvernamentale.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura