Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MAPDR vrea să prelungească termenul acordării cofinanţării nerambursabile pentru proiectele SAPARD

Tags: sapard

Ministerul Agriculturii vrea să prelungească termenul de plată pentru acordarea cofinanţării publice nerambursabile destinată proiectelor de investiţii din cadrul programului SAPARD până la 31 decembrie 2010, pentru a evita neabsorbirea a circa 163 milioane lei, se arată în datele MAPDR.

Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2006 privind asigurarea de la bugetul de stat a cofinanţării publice nerambursabile pentru proiectele de investiţii din cadrul Programului SAPARD, suma stabilită se ridică la 1.029.000.000 lei. Din această sumă, au fost contractate proiecte în valoare de 974 milioane lei.


"Dat fiind incapacitatea beneficiarilor de a implementa proiectele angajate, au fost reziliate proiecte în valoare de circa. 199 milioane lei, rezultând astfel o utilizare efectivă de circa 775 milioane lei, adică 75% din valoarea alocată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 59/2006", potrivit Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Astfel, în prezent, din totalul de 1.239 proiecte contractate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) începând cu anul 2006 având cofinanţare publică nerambursabilă de 974 milioane lei, 621 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă de 267 milioane lei, sunt finalizate.

Pe lângă acestea 434 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă de 508 milioane lei, se află în curs de execuţie. De asemenea, 184 proiecte, având cofinanţare publică nerambursabilă în valoare totală de 199 milioane lei, raportul contractual a încetat, în principal din motivul imposibilităţii de susţinere a cofinanţării din partea beneficiarilor.

"În situaţia actuală există riscul ca unele dintre proiectele incluse în categoriile de mai sus să nu fie finalizate în termenele menţionate în contractele de finanţare sau în actele adiţionale, fapt ce poate conduce la neîndeplinirea obiectivului propus prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 59/2006, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ", se arată în datele MAPDR.

În acest context, APDRP estimează că din cele 217 milioane lei care trebuie utilizate până la sfârşitul acestui an, o valoare de aproximativ 163 milioane lei, reprezentând cofinanţare publică nerambursabilă, nu o să fie absorbită. "Astfel, este oportun a se prelungi termenul de plată pentru contractele de finanţare încheiate în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 59/2006, până la data de 31 decembrie 2010", se mai explică în datele MAPDR.

De această rambursare vor putea beneficia persoanele care au semnat contracte de finanţare cu APDRP începând cu anul 2006 conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2006, nu s-au încadrat în termenele stipulate în contractele de finanţare din cauza unor motive justificate şi temeinice şi nu au alte contracte reziliate.

"Conform declaraţiilor beneficiarilor, motivele care au dus la nerealizarea stadiului fizic de execuţie a proiectelor, sunt dificultăţile în obţinerea creditelor bancare necesare acoperirii părţii de cofinanţare a proiectelor, dificultăţi accentuate şi de actuala criză economică globală, sincope apărute pe parcursul realizării execuţiei lucrărilor, din cauza constructorilor, precum şi imposibilitatea derulării lucrărilor şi respectării termenelor de execuţie, ca urmare a condiţiilor climatice", se explică în datele Ministerului Agriculturii.

De asemenea, potrivit MAPDR, prin această măsură se asigură cofinanţarea publică nerambursabilă pentru realizarea proiectelor de investiţii pentru măsurile 1.1 „Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole”, 3.1 „Investiţii în exploataţiile agricole” şi 3.4 „Dezvoltarea şi diversificarea activităţiilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative”, în condiţii de şanse egale pentru toţi beneficiarii Programului SAPARD.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016