Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marele tun imobiliar: Samsarii politici au pus ochii pe terenurile staţiunilor agricole

Tags: editorial


Miza: 40.000 de hectare, cu o valoare de peste 4 miliarde de euro

Pe ultima sută a mandatului său, Guvernul Tăriceanu pregăteşte cel mai mare tun imobiliar prin transferul unor mari suprafeţe de teren, aflate la marginea oraşelor, din administrarea staţiunilor de cercetare agricolă la consiliile locale, scrie ziarul Bursa.

Miza acestui demers este degajarea unor suprafeţe (40.000 de hectare) pentru a putea fi vândute sau, în cel mai fericit caz, retrocedate, la pândă aşteaptând clientela politică a guvernării şi mafia retrocedărilor, după cum susţin cercetătorii agricoli.
Valoarea acestor terenuri este de peste 4 miliarde de euro, luptele cele mai dure urmând să se dea pe terenurile mult disputate de lângă Bucureşti ale staţiunii pomicole Băneasa. Surse din cadrul Ministerului Agriculturii susţin că asupra Cabinetului Tăriceanu s-au făcut, în ultimul timp, presiuni din teritoriu pentru strămutarea staţiunilor de cercetare. Adminsitraţiile locale se plâng de asemenea că sunt supuse la rândul lor unor presiuni mari, pentru alocarea unor suprafeţe pentru dezvoltarea unor investiţii zonale. Comisioanele sunt oricum binevenite acum înainte de campania electorală. Cabinetul Tăriceanu vrea să mute staţiunile de cercetare, printr-o ordonanţă de urgenţă, dar nu are nici cea mai vagă idee unde le va aşeza.

Potrivit surselor noastre, reprezententanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) " Gheorghe Ionescu-Şişeşti" (n.n. forul naţional de consacrare ştiinţifică în domeniu) au fost chemati la Minister si li s-a spus să găsească rapid justificări care ar putea să împiedice planul lui Tăriceanu. Secretarul de stat Gheorghe Albu a trimis o notă la ASAS, acum două săptămâni, prin care le comunică decizia Guvernului de reorganizare a sectorului. Ministerul Agriculturii a cerut Academiei să comunice "condiţiile în care se poate face strămutarea unor unităţi de cercetare-dezvoltare din jurul oraşelor, prin schimb de teren cu ADS, fondurile necesare pentru strămutare, actele normative ce ar trebui adoptate, evaluarea timpului necesar pentru realizarea acestui obiectiv, acţiuni ce trebuie întreprinse pentru a crea cadrul juridic, financiar şi tehnic şi lista cu unităţi de cercetare ce ar putea intra în această acţiune".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Pe acelasi subiect:


Interviu cu Adela Barbulescu, director al SCDP Baneasa
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016