Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Micii producatori alimentari, amenintati cu falimentul de criza financiara
Foarte multe dintre companiile romanesti din domeniul productiei alimentare risca sa fie inchise in urmatorul an, ca urmare a crizei financiare izbucnite la nivel mondial, care a ingreunat creditarea si implicit investitiile, afirma jucatorii din domeniu. Criza a avut si un efect pozitiv, respectiv diminuarea cu circa 30% a deficitului comercial agroalimentar, ca urmare a deprecierii leului in fata euro si a dolarului.
Deficitul comercial cu produse agroalimentare va scadea la sfarsitul acestui an cu circa 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a productiei agricole foarte bune, dar si a deprecierii foarte mari a leului in fata euro si a dolarului ca urmare a crizei financiare mondiale, este de parere Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor Romani (ANEIR). “Anul trecut s-a inregistrat un deficit comercial cu produse agroalimentare de circa doua miliarde euro. Pentru sfarsitul acestui an, precum si pentru anul viitor, pana la noua recolta, deficitul va scadea cu circa 30%, ca urmare a micsorarii importurilor de produse agroalimentare, cauzata de deprecierea leului in fata euro si a dolarului din ultima perioada, pe fondul crizei mondiale si al recoltei agricole foarte bune din acest an”, a declarat pentru Business Standard Mihai Ionescu, presedintele ANEIR.
Procesatorii alimentari sunt insa de alta parere. “Cel putin in sectorul carnii, importurile de materie prima vor mai creste, iar Romania risca sa nu mai fie o tara procesatoare de alimente”, este de parere Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta. Acesta este de parere ca, din cauza crizei financiare care ii va afecta atat pe producatori, cat si pe consumatori, in Romania va scadea foarte mult calitatea produselor alimentare. “Din pacate, in Romania, cel mai bine se vand produsele ieftine, slabe calitativ. Constat cu stupoare ca Romania risca sa se transforme intr-o piata alimentara ieftina si lipsita de calitate”, a declarat pentru Business Standard Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta.
Criza financiara ii va afecta foarte mult pe micii producatori, cat si pe cei care aveau in plan investitii cu ajutorul creditelor bancare, este de parere Minea. Acesta considera ca sectorul cel mai afectat este segmentul procesarii carnii, deoarece o mare parte a materiei prime provine din import, iar cel mai bine sta sectorul lactatelor, pentru ca este controlat de companii multinationale care beneficiaza de un capital puternic. “Din cauza crizei, s-a creat o problema uriasa in industria carnii, deoarece s-au stopat investitiile si s-a scumpit foarte mult materia prima. In perioada urmatoare, vom asista la foarte multe falimente, in cazul firmelor mici. Totodata, foarte multi producatori vor fi dispusi sa isi vanda afacerile”, a declarat pentru Business Standard Sorin Minea. Referitor la sectorul panificatiei, Minea afirma ca 80% din aceasta industrie lucreaza “la negru”, iar companiile din domeniu vor rezista crizei, dar nu se vor mai dezvolta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Business Standard
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News