Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Agriculturii: doar 17 % a fost crescut în baterii, restul fiind crescut în hale la sol, aer liber şi ecologic
Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor informaţii prin care se condamnă sistemul de creştere a găinilor ouătoare la cuşti (baterii) şi implicit, ouăle provenite de la aceste găini marcate cu cifra 3, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale doreşte să facă o serie de precizări.
Astfel, unităţile avicole din România respectă legislaţia comunitară atât în ceea ce priveşte bunăstarea găinilor, cât şi legislaţia referitoare la nutriţia acestora, responsabilitatea verificării conformităţii revenindu-i Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Conform Ordinului ANSVSA nr. 136/2006, care transpune Directiva CE nr. 74/1994, România, ca şi toate celelalte state membre UE, se află până la 1 ianuarie 2012 în perioada de tranziţie pentru creşterea găinilor ouătoare în baterii neîmbunătăţite, perioadă în care unităţile avicole derulează proiecte de modernizare şi de înlocuire a acestora.
Ministerul Agriculturii precizează că în sistemul industrial, nutreţurile combinate administrate găinilor sunt aceleaşi, indiferent de metoda de creştere practicată, 3 - baterie, 2 - la sol, 1 - aer liber sau 0 – ecologic. Astfel, nutreţurile conţin cereale (grâu, orz, porumb), proteice (şroturi de floarea soarelui sau soia, uleiuri de floarea soarelui sau soia) şi amestecuri de vitamine şi minerale, conform legislaţiei europene.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Aceste furaje folosite în hrana păsărilor sunt supuse analizelor periodice de către laboratoare autorizate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
În România, în anul 2009, din efectivul total de găini ouă consum de 38.171 mii capete, vă informăm că doar 17 % a fost crescut în baterii, restul fiind crescut în hale la sol, aer liber şi ecologic.
În Uniunea Europeană, în anul 2009, cca. 68 % din efectivul de găini ouătoare a fost crescut în baterii.
Astfel, în România, proporţia de ouă obţinute de la găinile crescute în baterii este mult mai mică, comparativ cu producţia medie de ouă obţinute prin aceeaşi metodă de creştere, din Uniunea Europeană.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin DADR judeţene şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a informat corespunzător populaţia cu privire la sistemul de etichetare al ouălor, dar apreciază că informaţiile potrivit cărora ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti ar fi dăunătoare sănătăţii umane nu sunt fundamentate ştiinţific.
În acest sens, pentru a nu dezinforma consumatorii şi pentru a evita impactul negativ asupra producătorilor de ouă de consum, Ministerul solicită tuturor celor care fac declaraţii pe această temă să consulte specialiştii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale precum şi pe cei ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura