Ministerul Agriculturii lanseaza un termen de doi ani pentru refacerea infrastructurii de irigatii
Publicat la data de 24 Feb. 2014 in:
Stiri Reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii este o prioritate pentru ministerul Agriculturii, care spera ca in urmatorii doi ani, prin alocarea a 370 de milioane din fondurile europene sa poata reface sistemul de irigatii.
“Este important este sa mentinem productia la nivel constant si in special in sud, in Banat, in Dobrogea, Moldova, acest lucru se poate face prin reabilitarea sistemului de irigatie. Iar Programul National de Dezvoltare Rurala vine sa rezolve aceasta problema. Sunt 370 de milioane de euro alocati si eu cred ca in doi ani de zile, cu aceasta infuzie de fonduri europene vom rezolva toata infrastructura secundara de irigatii”, a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres, in cadrul deschiderii unui nou centru APIA, in comuna Mociu, Cluj.
Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, lansat anul trecut, din cele 14,8 milioane de hectare de teren agricol din Romania, 9,3 milioane de hectare reprezinta terenuri arabile. Pe 0.5 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane de hectare de teren arabil amenajat pentru irigatii in perioada 1970-1989, exista inca sisteme de irigatii viabile economic. Pe alte aproximativ 0,6 milioane de hectare sistemele de irigatii sunt marginal viabile, iar pe 1,8 milioane de hectare sistemele sunt neviabile economic.
In cadrul aceluiasi eveniment, ministrul Agriculturii si-a exprimat dorinta ca in anul 2014 sa se mentina trendul ascendent pe care agricultura l-a inregistrat in 2013 si a subliniat importanta pe care exporturilor de produse agroalimentare au avut anul trecut in atingerea unei balante comerciale pozitive.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
“Eu sper sa mentinem trendul atat din punct de vedere al productiei, cat si din punct de vedere al valorificarii. Va reamintesc ca 2013 a fost un an record din punct de vedere al productiei obtinute, dar si al comertului cu produse agroalimentare. Este primul an dupa 1994, deci in ultimii 20 de ani, in care balanta comerciala este pozitiva, exportam mai mult decat importam. Produsele agroalimentare au avut un volum pe primele 11 luni – inca nu avem statistica pe 12 luni – de aproape 5 miliarde de euro”, a mai declarat Daniel Constantin.
Agricultura a fost unul dintre factorii cheie care au contribuit la cresterea economica de 3,5% inregistrata anul trecut. Sectorul a cumulat cifre de afaceri de 18,5 miliarde de euro, marcand o crestere de 28% fata de 2012.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>