Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Agriculturii negociază cu CE formele de sprijin pentru înlocuirea rentei viagere
Ministerul Agriculturii vrea să modifice legislația anterioară privind renta viageră și să adapteze sistemul acordării acesteia la normele europene, în prezent purtându-se negocieri cu Comisia Europeană (CE) privind forma de sprijin ce poate fi adoptată, a declarat luni ministrul de resort Mihail Dumitru.
De asemenea, potrivit lui Dumitru, ministerul va plăti drepturile celor care şi-au depus cererile pentru acordarea rentei viagere până la data de 31 decembrie 2009.
„Pregătim o Ordonanţă de Urgenţă prin care să amendăm legislaţia veche, pentru că trebuie să încetăm efectele acesteia, deoarece nu putem să luăm în continuare cereri pe sistemul vechi. Încercăm acum să negociem cu CE fie adaptarea sistemului potrivit normelor europene, fie dacă nu, transformarea acestui stimulent de comasare a terenurilor în altă formă. Fie să discutăm în cadrul PNDR despre sistemul de pensionare anticipată permis la nivel european sau alte forme de stimulare a comasării. Oricum, vom prelua contractele vechi, deoarece nu mai putem contracta altele noi”, a explicat ministrul.
Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă (ONRVA), din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), a sistat din 1 ianuarie primirea de noi dosare, iar pentru persoanele care sunt deja cuprinse în sistem, mecanismul de vizare a carnetelor de rentier, precum şi plata acestora se va derula ca şi până în prezent, conform legii. Potrivit situaţiei din decembrie 2009, erau înscrise în program circa 95.000 persoane însumând, din contractele de vânzare sau arendare încheiate, în jur de 360.000 ha. Legea privind acordarea rentei viagere prevede că proprietarii care îşi arendează terenul vor primi 50 de euro/ha/an, iar cei care înstrăinează terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adaugă la valoarea arendei sau la preţul de vânzare al pământului, după caz.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Nu toţi deţinătorii de pământ pot beneficia de prevederile acestei legi. Prima condiţie este ca persoana care vinde terenul sau îl dă în folosinţă să aibă cel puţin 62 de ani. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a demarat programul renta viageră cu scopul de a concentra suprafeţele agricole în exploataţii eficiente, măsură impusă de necesitatea compatibilizării agriculturii româneşti cu cea din ţările membre ale Uniunii Europene.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura