Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministrul Agriculturii critica modul in care AFIR a abordat programul LEADER, prin care GAL-urile primesc finantare
Achim Irimescu spune ca din cuza acestei abordari defectuase, s-a reusit alocarea a doar 92 de milioane de euro din cele peste 300 de milioane disponibile.
„Importanta GAL-urilor este mare. Sumele sunt consistente, iar in total pe Strategia de Dezvoltare Locala avem in PNDR suma de 563 milioane de euro, avem si pe partea POP sume destul de bune, iar in total depasim 650 milioane de euro. Daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat pana acum, nu putem fi foarte multumiti, desi tine si de abordarea noastra. Din pacate, abordarea in Agentia de Plati vizavi de LEADER a dus ca acesta sa fie a cincea roata la caruta. Nu putem fi multumiti la 3.700 de proiecte cu 92 milioane de euro din peste 300 de milioane de euro. Deci, absorbtia nu este pe masura dorintelor noastre. Este cert ca GAL-urile trebuie sa devina motorul dezvoltarii la nivel local. Acestea au si sarcini extrem de complexe si delicate, tinand cont ca GAL-urile sunt AM-uri la nivel local. Daca dansii nu se ajuta, vom avea probleme”, a spus Irimescu.
Potrivit ministrului Agriculturii, Romania s-ar putea sa nu respecte termenul referitor la procesul de selectie a Strategiei de Dezvoltare Rurala, programat pentru 6 august 2016.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
„In procesul de selectie a strategiei de dezvoltare locala, care trebuie finalizat in maximum doi ani de la semnarea Acordului de Parteneriat, ne duce cu termenul la 6 august 2016. In aceasta situatie, s-ar putea sa nu respectam acest termen. Ar fi bine ca GAL-urile sa revigoreze proiectele abandonate dintr-un motiv sau altul. Din pacate, avem o carenta la Ministerul Agriculturii, in sensul ca nu am tras invatamintele necesare din aceste cazuri si gresim in continuare”, a subliniat oficialul.
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a precizat ca este nevoie de identificarea de noi de produse autohtone pentru a fi protejate la nivel european, cu scopul de dezvoltare economica a zonelor montane.
„Inca avem decalaje mari de dezvoltare in mediul rural in comparatie cu celelalte state-membre. Cred ca trebuie sa ne mobilizam efectiv. Toate solicitarile de simplificare a procedurilor vor fi luate in considerare. Am renuntat la foarte multe cerinte care ridicau probleme. Sunt mari probleme in ceea ce priveste cosul de produse locale. Aici este un domeniu enorm, vast, in care GAL-urile se pot implica. Recent, am protejat Salamul de Sibiu, urmeaza branza de Ibanesti, dar si alte produse. Trebuie neaparat sa venim cu identificarea de noi produse, de calitate extraordinara pentru ca nu exista alte posibilitati de dezvoltare a zonelor montane”, a afirmat Achim Irimescu.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura