Publicat in: Stiri
Ministrul Agriculturii, despre planul de reabilitare a sistemului de irigatii
Petre Daea spune ca programul este unul complex si nu poate fi dus la indeplinire inainte de 2020.
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat ca programul privind reabilitarea infrastructurii principale de irigatii este unul complex si se va derula in etape pana in anul 2020, fondurile bugetate pentru 2017 fiind de peste 1,41 miliarde de lei.
 
„Programul de refacere a sistemului de irigatii este unul complex. Este foarte greu sa reconstruiesti sistemul de irigatii in Romania. Numai canalele de irigatii care trebuie refacute, recalibrate si racordate la sistem, puse cap la cap, inseamna drumul de aici pana la Berlin si inapoi. Noi le atacam in etape, incepem prima etapa anul acesta, a doua in 2018, iar a treia in 2019 si le vom termina in 2020. Este vorba de un total de 1,9 milioane de hectare”, a precizat ministrul Agriculturii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Acesta a subliniat ca, in bugetul Ministerului Agriculturii din 2017, exista o suma alocata numai pentru refacerea sistemului de irigatii, respectiv 1,41 miliarde de lei, insa mai sunt prevazute alte 90 de milioane de lei pentru a putea oferi fermierilor apa gratuita pana la statia de punere sub presiune.
 
„Avem actul normativ pus in miscare pentru a oferi apa gratuita fermierilor la statiile de punere sub presiune, dar ii conditionam sa irige pe cei care au posibilitati. Acum, pana in prezent, avem cereri pentru irigatii pe 400.000 de hectare, o suprafata semnificativa, aproape cat Israelul. In a doua parte anului o sa incepem lucrul efectiv la statiile de pompare, care inseamna agregate de pompare, inlocuirea aparaturii, a motoarelor, o munca tehnica extrem de complexa realizata de oameni care stiu domeniul, consacrati in aceasta activitate. Nu oricine se leaga de o statie de pompare. O statie de pompare, sigur la o dimensiune mai mica, inseamna o jumatate de hidrocentrala de la Portile de Fier”, a explicat seful MADR.
 
Programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din 2017 prevede refacerea unui numar de 40 de amenajari de irigatii, care vor acoperi dupa finalizare circa 1,3 milioane de hectare.
 
„Anul acesta avem in calcul refacerea unui numar de 40 de amenajari si avem suma de 1,41 miliarde de lei asigurata de la bugetul de stat. Incepem cu amenajarile de irigatii din judetul Braila — Terasa Ialomita Calmatui, din judetul Calarasi — Borcea de Sus si Boianu Sticleanu, dar si cu cele de la Carasu Galesu din Constanta si Nedea Macesu din Dolj. Toate aceste amenajari acopera 484 de Organizatii ale Utilizatorilor de Apa si peste 200.000 de fermieri, evident cand se va finaliza programul”, a adaugat Daea.
 
Unul dintre proiectele aflate anii trecuti in atentia guvernantilor pentru reabilitare in acest sector era Canalul Siret Baragan, dar care nu mai este considerat in prezent o prioritate de actualul Guvern, din cauza costurilor ridicate.
 
De asemenea, seful MADR a mentionat ca s-a inceput si dezvoltarea sistemului antigrindina, iar pana la sfarsitul anului vor exista 60 de puncte de lansare din trei puncte de comanda operationale.
„Am inceput si programul antigrindina. Este in derulare, iar la 15 aprilie vor fi 34 de puncte de lansare operationale. Acum avem 23 si vom mai termina 11, iar pana la sfarsitului anului inca 26. In total, vom avea 60 de puncte de lansare cu trei centre de comanda operationale si vom creste suprafata protejata de la 280.000 de hectare la 500.000 de hectare. La anul vrem sa ajungem cu 835.000 de hectare protejate. Vom incepe si cu stimularea precipitatiilor, dar aceasta este o etapa mai dificila si inca nu avem conturate solutiile din punct de vedere stiintific”, a adaugat ministrul. 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
„In luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a...
MADR intampina probleme. Solicitantii nu beneficiaza de transparenta
MADR intampina probleme. Solicitantii nu beneficiaza de transparenta
Una dintre liniile de finantare din PNS lansata anul acesta intr-un mod total netransparent, in...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton