Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Agriculturii, despre planul de reabilitare a sistemului de irigatii

ministrul-agriculturii-despre-planul-de-reabilitare-a-sistemului-de-irigatii

Petre Daea spune ca programul este unul complex si nu poate fi dus la indeplinire inainte de 2020.


Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat ca programul privind reabilitarea infrastructurii principale de irigatii este unul complex si se va derula in etape pana in anul 2020, fondurile bugetate pentru 2017 fiind de peste 1,41 miliarde de lei.
 
„Programul de refacere a sistemului de irigatii este unul complex. Este foarte greu sa reconstruiesti sistemul de irigatii in Romania. Numai canalele de irigatii care trebuie refacute, recalibrate si racordate la sistem, puse cap la cap, inseamna drumul de aici pana la Berlin si inapoi. Noi le atacam in etape, incepem prima etapa anul acesta, a doua in 2018, iar a treia in 2019 si le vom termina in 2020. Este vorba de un total de 1,9 milioane de hectare”, a precizat ministrul Agriculturii.
 
Acesta a subliniat ca, in bugetul Ministerului Agriculturii din 2017, exista o suma alocata numai pentru refacerea sistemului de irigatii, respectiv 1,41 miliarde de lei, insa mai sunt prevazute alte 90 de milioane de lei pentru a putea oferi fermierilor apa gratuita pana la statia de punere sub presiune.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Avem actul normativ pus in miscare pentru a oferi apa gratuita fermierilor la statiile de punere sub presiune, dar ii conditionam sa irige pe cei care au posibilitati. Acum, pana in prezent, avem cereri pentru irigatii pe 400.000 de hectare, o suprafata semnificativa, aproape cat Israelul. In a doua parte anului o sa incepem lucrul efectiv la statiile de pompare, care inseamna agregate de pompare, inlocuirea aparaturii, a motoarelor, o munca tehnica extrem de complexa realizata de oameni care stiu domeniul, consacrati in aceasta activitate. Nu oricine se leaga de o statie de pompare. O statie de pompare, sigur la o dimensiune mai mica, inseamna o jumatate de hidrocentrala de la Portile de Fier”, a explicat seful MADR.
 
Programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din 2017 prevede refacerea unui numar de 40 de amenajari de irigatii, care vor acoperi dupa finalizare circa 1,3 milioane de hectare.
 
„Anul acesta avem in calcul refacerea unui numar de 40 de amenajari si avem suma de 1,41 miliarde de lei asigurata de la bugetul de stat. Incepem cu amenajarile de irigatii din judetul Braila — Terasa Ialomita Calmatui, din judetul Calarasi — Borcea de Sus si Boianu Sticleanu, dar si cu cele de la Carasu Galesu din Constanta si Nedea Macesu din Dolj. Toate aceste amenajari acopera 484 de Organizatii ale Utilizatorilor de Apa si peste 200.000 de fermieri, evident cand se va finaliza programul”, a adaugat Daea.
 
Unul dintre proiectele aflate anii trecuti in atentia guvernantilor pentru reabilitare in acest sector era Canalul Siret Baragan, dar care nu mai este considerat in prezent o prioritate de actualul Guvern, din cauza costurilor ridicate.
 
De asemenea, seful MADR a mentionat ca s-a inceput si dezvoltarea sistemului antigrindina, iar pana la sfarsitul anului vor exista 60 de puncte de lansare din trei puncte de comanda operationale.
„Am inceput si programul antigrindina. Este in derulare, iar la 15 aprilie vor fi 34 de puncte de lansare operationale. Acum avem 23 si vom mai termina 11, iar pana la sfarsitului anului inca 26. In total, vom avea 60 de puncte de lansare cu trei centre de comanda operationale si vom creste suprafata protejata de la 280.000 de hectare la 500.000 de hectare. La anul vrem sa ajungem cu 835.000 de hectare protejate. Vom incepe si cu stimularea precipitatiilor, dar aceasta este o etapa mai dificila si inca nu avem conturate solutiile din punct de vedere stiintific”, a adaugat ministrul. 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016