Exclusiv
Publicat in: Stiri
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că are informaţii potrivit cărora există persoane care cumpără "mii de hectare" de teren şi trăiesc astfel din subvenţia la hectar, precizând, însă, că se are în vedere penalizarea acestora.
"Am semnale că există cumpărători de terenuri cu miile de hectare care trăiesc din subvenţia la hectar. Le convine să ia 81 de euro, mai vin alţi 50, cât am dat anul acesta, şi să stea. Nu vom lăsa chestiunea respectivă. Legea e elaborată, dar am retras-o din înaintarea către Guvern pentru a o pune în discuţie publică referitor la cuantumul acestei penalităţi. Nu voi putea obliga pe nimeni să cultive terenul, dar să îl oblig să-l cureţe, pot să o fac", a declarat Valeriu Tabără.

Ministrul a spus că, în România, sunt aproximativ trei milioane de hectare necultivate, precizând că "vegetaţia de pe aceste terenuri ar putea fi transformată în carne sau în produse agricole".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Cel mai important lucru este că România dispune de un potenţial extraordinar de a produce şi nu numai pentru necesarul intern, ci şi pentru piaţa internaţională. Am crezut şi cred că România poate fi o putere agricolă şi nu una zonală, ci o putere internaţională. Suntem a doua ţară producătoare de porumb în acest an în Europa după Franţa", a spus el.

De asemenea, ministrul Agriculturii a afirmat că a discutat de curând, la Bruxelles, posibilitatea de a stimula arenda pe termen lung, nu pe termen scurt, mergând de la zece ani în sus, inclusiv cu ceea ce prevede Codul Civil de transfer a acestui contract pe urmaş.

"Nu e o noutate. E un procedeu care s-a folosit în Germania cu rezultate excepţionale. Sperăm să obţinem pachetul, să vedem şi sursele. Nu ştiu cât va fi cuantumul maxim sau minim, dar ne gândim la stimularea arendei. De asemenea, vom reintroduce Legea pieţei funciare, poate că nu atât de drastică ca în Austria, dar două elemente este cert că este nevoie să le avem: dreptul de preemţiune al vecinului, al rudei de gradul întâi sau mai ales al arendaşului, a celui care investeşte şi foloseşte terenul respectiv", a spus Valeriu Tabără.

Valeriu Tabără a menţionat că o altă prevedere va fi ca fermele mici să poată fi vândute doar în întregimea lor şi nu pe bucăţi.

"Este o prevedere în legislaţia mai multor ţări europene. Vând ferma întreagă. Pe cei care au un hectar, două, trei, va trebui să-i aducem într-un sistem de susţinere socială. Poate că cel mai bine e ca sprijinul pentru ferma de subzistenţă să crească, să se poată aşeza şi pentru autoconsum şi să se orienteze spre piaţă", a declarat Tabără.

Ministrul a făcut aceste declaraţii la o întâlnire cu fermierii, reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de taurine din Bistriţa-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureş şi Cluj, organizată la Palatul Administrativ din Bistriţa.

La întâlnire, a participat şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reproducţie şi Ameliorare în Zootehnie (ANARZ) - Kocsis Andrei, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor - deputatul Ioan Oltean (PDL), prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud - Cristian Florian, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud - Liviu Rusu (PDL).

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale face o vizită de o zi în Bistriţa-Năsăud la invitaţia Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România care, sâmbătă, a organizat o nouă ediţie a Târgului oierilor.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, în luna septembrie, Valeriu Tabără declara că ar trebui introdusă o taxă de penalitate pentru cei care nu îngrijesc terenurile necultivate, precizând că o astfel de prevedere a fost stipulată deja printr-o ordonanţă din anul 1995. El spunea că penalităţile ar putea fi stabilite la un cuantum egal cu subvenţia pe care o primesc agricultorii pe suprafaţa de teren, respectiv 50-60 de euro pe hectar. Tot atunci, Tabără afirma că aceste terenuri sunt curăţate de compania de stat care, dacă nu ar face acest lucru, ar fi amendată.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Valeriu Tabara, fostul ministru al agriculturii, a fost operat
Valeriu Tabara, fostul ministru al agriculturii, a fost operat
Starea de sanatate a acestuia este buna. Interventia s-a facut la piciorul drept, dupa ce in urma cu...
Valeriu Tabara: Vrem sa luam cateva masuri pentru comasarea terenurilor
Valeriu Tabara: Vrem sa luam cateva masuri pentru comasarea terenurilor
"Am discutat extinderea afacerilor din Romania pentru ca ei furnizeaza proportia cea mai mare de...
Valeriu Tabara: In unele momente, plugul nu are ce cauta in Baragan
Valeriu Tabara: In unele momente, plugul nu are ce cauta in Baragan
"Am fost surprins sa aflu ca anul acesta suprafata cultivata a scazut sub 3 mil de hectare. In...
Dacian Ciolos si Valeriu Tabara, prezenti la deschiderea targului agricol POLAGRA 2011, in Polonia
Dacian Ciolos si Valeriu Tabara, prezenti la deschiderea targului agricol POLAGRA 2011, in Polonia
POLAGRA este al treilea targ agricol ca marime din Europa si se desfasoara in perioada 12 - 15...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton