Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Valeriu Tabara: Vrem sa luam cateva masuri pentru comasarea terenurilor
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, s-a intalnit vineri, la pavilionul Romaniei din cadrul expozitiei Saptamana Verde, cu omologii sai din Polonia, Moldova si Serbia, cu reprezentatii companiei germane de masini agricole Claas KG, dar si cu comisarul european pentru sanatate si consumatori, John Dalli, care a vizitat si degustat cateva produse traditionale romanesti.
"Am discutat extinderea afacerilor din Romania pentru ca ei furnizeaza proportia cea mai mare de echipamente si utilaje agricole, circa 60-70%. Ei sunt interesati de a perfectiona sistemul de dotare tehnica, in Romania, dar s-au plans si de faptul ca, inca, avem exploatatii mici si trebuie sa gasim masuri de concentrare a terenurilor. Vrem sa incepem aceasta concentrare si mizam ca pana in 2014 sau 2015 vom detine un numar mare de ferme cu o suprafata de 50-100 de hectare si peste 100 ha, care ar putea intra in sistemul de mecanizare completa", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Valeriu Tabara, prezent la Saptamana Verde, la Berlin.
In opinia acestuia, ponderea fermelor mari a crescut in ultimul an cu 15-16 procente, remarcandu-se totodata si o reducere a celor cu suprafete cuprinse intre 1 si 10 ha.
"Vrem sa luam cateva masuri pentru comasarea terenurilor, una dintre ele fiind cea legata de igienizarea terenurilor, mai ales pentru cei care nu pot sa arendeze, concesioneze sau sa vanda. Noi nu putem astepta ani de zile. De asemenea, asteptam masura CE privind sustinerea fermelor mici din noua PAC. Astfel, in cazul in care cineva nu vrea sa mai lucreze terenul, acesta este preluat de ferma vecina, iar fermierul care l-a detinut isi pastreaza un fel de renta pana in 2020", a subliniat Tabara.
Acesta a transmis producatorului german de masini agricole ca agricultorii romani vor sa aiba asigurat setul de combine pentru a termina rapid recoltatul la fiecare cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
"Daca in toamna am putea termina recoltatul in 10-20 de zile ar fi extraordinar pentru ca asta influenteaza mult calitatea recoltelor, dar noi trebuie sa achizitionam in continuare masini agricole", a subliniat seful MADR.
Acesta a pledat si pentru utilizarea biotehnologiilor in agricultura, aducand in discutie si subiectul competitiei dintre alimente si productia de combustibil.
"Problemele ridicate se refera si la utilizarea biotehnologiilor in agricultura, dar si la producerea de energie regenerabila. Romania trebuie sa mearga pe cresterea productivitatii si marirea randamentelor pe hectar, iar biotehnologiile nu inseamna doar soiuri modificate genetic ci si rezistenta la boli si eliminarea pierderilor. Competitia dintre alimente si productia de combustibil ramane in continuarea o problema de rezolvat", a declarat ministrul.
Romania este tara partenera in acest an la Saptamana Verde - cea mai importanta expozitie din lume in domeniul industriei alimentare, agriculturii si horticulturii - fiind prezenta cu 62 de firme. La editia din acest an expun peste 1.600 de companii din 53 de tari, in 26 de pavilioane ce ocupa 115.000 mp.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura