Mugur Isarescu: Faramitarea proprietatilor agricole, lipsa sistemelor de irigatii si forta de munca insuficienta si necalificata, principalele probleme in calea dezvoltarii agriculturii
Publicat la data de 11 Mai. 2022 in:
Stiri Principalele obstacole in calea dezvoltarii agriculturii sunt de natura structurala si rezolvarea lor treneaza de 30 de ani, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, care este de parere ca Romania ar trebui sa valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le detine pentru dezvoltarea agriculturii si asigurarea independentei alimentare a tarii.
Mugur Isarescu este de parere ca printre cele mai importante probleme cu care se confrunta sectorul agricol in Romania se numara reticenta fermierilor de a se asocia, lipsa unor sisteme de irigatii corespunzatoare si lipsa unei forte de munca adecvat calificata.
"In noul context geopolitic dezvoltarea agriculturii si asigurarea independentei alimentare a tarii capata noi valente devenind o componenta a securitatii nationale, dar pentru aceasta Romania va trebui sa valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le detine. In ultimii ani, o serie de banci comerciale si-au indreptat atentia catre finantarea agriculturii dar, ca in orice alt domeniu, bancile trebuie sa fie mai intai convinse de bonitatea potentialului client. Este de la sine inteles ca fara un istoric sau fara perfomante sau fara o anumita anvergura a clientului, acesta va avea dificultati in a atrage finantare. Dar oricat de deficitara ar fi finantarea activitatilor agricole, nu acesta este principalul obstacol in calea dezvoltarii acestei ramuri. Principalele obstacole sunt de natura structurala si rezolvarea lor treneaza de circa 30 de ani", a spus Mugur Isarescu, intr-un mesaj citit de economistul sef al BNR, Valentin Lazea, la Conferinta Nationala dedicata Programului "Tineri Lideri pentru Agricultura", potrivit
Agerpres.
Mugur Isarescu vede o mare problema structurala in "faramitarea excesiva a proprietatii agricole si lipsa consolidarii, fie prin absorbtie, fie prin asociere".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Micii producatori sunt inca reticenti confundand asocierea cu cooperatia din vremurile comuniste, dar nu realizeaza ca individual pot discuta de pe picior de egalitate cu furnizorii de seminte si ingrasaminte, cu firme de transport si depozitare, cu marile lanturi de magazine. Va revine dumneavoastra, tinerilor leaderi din agricultura, sa schimbati aceasta mentalitate", a transmis guvernatorul BNR.
O alta problema structurala a agriculturii mentionata de guvernatorul BNR este meteo-dependenta, in lipsa unui sistem de irigatii corespunzator.
"Irigatiile sunt prealabile numai pentru fermele suficient de mari, ceea ce se leaga de punctul precedent. In al doilea rand refacerea pe vechea structura a sistemului de irigatii mostenit de la regimul comunist ar fi o greseala, deoarece acesta se baza pe suportarea de catre bugetul de stat a costului electricitatii, ceea ce este complet anti-economic. Pe de o parte, fermele trebuie sa fie suficient de mari pentru a putea suporta ele insele preturile crescute ale electricitatii, iar pe de alta parte, in toate zonele unde este posibil, irigarea prin pompare electrica ar trebui inlocuita cu irigare gravitationala, din lacuri si rezervoare sapate in munti", a adaugat el.
De asemenea, lipsa unei forte de munca adecvat calificate in agricultura reprezinta o alta problema structurala pe care Romania nu a reusit sa o rezolve deocamdata.
"O alta problema structurala este insuficienta unei forte de munca adecvat calificate. Desfiintarea scolilor de meserii a dus la o penurie de tractoristi, mecanici, mecanizatori etc. Sectorul privat a preluat o parte din sarcina invatamantului, dar nu poate face prea mult fara o implicare mai semnificativa din partea statului", a atras atentia guvernatorul BNR.
In opinia sa, finantarea in sine, fara astfel de reforme, nu va putea rezolva lipsa de eficienta si de competitivitate in aceasta ramura importanta a economiei nationale.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>