Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Multinationalele din retail pleaca din Romania cu tot cu marcile locale


Industria bunurilor de larg consum a fost marcata in anul 2008 de inchiderea sau mai bine spus de relocarea unor capacitati de productie din Romania, unele cu o traditie indelungata pe piata locala, in tari ca Bulgaria sau Polonia, iar lista include fabrici intrate cu ceva vreme in urma in portofoliul unor multinationale precum Kraft Foods, Nestle, Bunge sau Friesland Foods..

Este de asteptat insa ca procesul sa continue si anul viitor, pe fondul crizei financiare, dar si al avantajelor fiscale oferite de tarile din jur si al costurilor reduse cu forta de munca. Asa ca, si pe sfarsit de an, vestile de acest gen nu lipsesc, compania germana Meggle, cel mai mare producator de unt din Europa, a renuntat la intentia de a achizitiona o unitate de productie in Romania, in favoarea Bulgariei.


Ramane de vazut care vor fi efectele acestor relocari, nefiind exclus ca firmele respective sa piarda din cota de piata in favoarea altor jucatori. Din pacate, marci de traditie locale precum ciocolata Poiana (Kraft Foods) si uleiul Muntenia (Bunge) vor fi produse in strainatate, dupa cum promit companiile straine care le-au preluat, sau chiar vor disparea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Au fost insa anuntate si investitii importante, precum proiectul greenfield al gigantului american Procter&Gamble (P&G), care aloca 100 mil. dolari (70 mil. euro) pentru construirea unei unitati de productie la Urlati, in judetul Prahova, iar de aceasta data, Romania a fost aleasa in defavoarea Poloniei, Turciei si a Ucrainei, gratie pozitiei strategice a tarii, in conditiile in care circa 90% din productie ar urma sa fie exportate.

De asemenea, filiala locala a gigantului american Smithfield a deschis, in luna noiembrie, Fabrica de Nutreturi Concentrate (FNC), in localitatea Vinga, judetul Arad, sumele alocate pentru investitie ridicandu-se la circa 30 mil. euro.

In acelasi timp, Transavia a investit 17 milioane de euro intr-o fabrica noua de procesare a carnii de pasare, situata in judetul Alba, in timp ce Agroli Group, controlat de firma libaneza Agricola Holding, a anuntat ca aloca 32 mil. euro pentru un proiect greenfield in judetul Dambovita, sumele avand ca destinatie constructia unei ferme de pasari.

Dupa ani buni in care industria alimentara romaneasca inregistra ritmuri de crestere destul de mari, comparativ cu tarile din jur, in anul 2008 trendul a incetinit, reducandu-se si profiturile companiilor. Cu toate acestea, piata locala are potential si ramane in continuare atractiva pentru investitorii straini, datorita nivelului redus al consumului la anumite produse, raportat la tarile occidentale. Asa se si explica intrarea pe plan local a unor companii mari precum Lactalis, Tnuva sau Muller, sectorul lactatelor fiind unul dintre cele mai dinamice in ultima vreme.

Citeste mai mult in Business Standard

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016