Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Neamt: Ploile au scumpit mierea de albine la piata
Apicultorii nemțeni se plâng că anul acesta producția de miere a scăzut cu cel puțin o treime față de anul trecut.
Motivul pentru care producția a scăzut este direct legat de condițiile meteo nefavorabile din acest an. „Producția de miere de rapiță a fost aproape zero din cauză că au înghețat culturile în iarnă, iar mierea de salcâm e la fel de rară pentru că au fost ploile de la începutul verii", spune Maria Iosub, o săteancă din comuna Bodești care face apicultură de mai bine de 50 de ani.
Cu motivația unei recolte slabe în acest an, crescătorii de albine care vin în piața centrală au mărit deja prețurile la produsele apicole. „De la 14 lei am mărit la 16 lei prețul unui kilogram de miere polifloră, iar la mierea de salcâm de la 20 de lei am crescut prețul pe kilogram la 24 de lei, dar vânzarea nu merge", se plânge bătrâna.
Produsele apicole căutate pentru remedii naturiste
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Consumatorii constanți ai produselor de acest gen sunt mai greu de convins că majorarea prețurilor este justificată. „Eu cumpăr oricum că am nevoie pentru un tratament, așa că nu am ce face. Cred însă că, per total, numărul clienților la tarabă scade", spune pietreanca Mihaela Dobrișan. Singura speranță a apicultorilor pentru redresarea pe partea a doua a anului se leagă de producția de miere polifloră și cea obținută din cultura de floarea soarelui.
Citeste mai mult in Adevarul
România ocupă ultimul loc în Europa în ce priveşte consumul de miere de albine
Deşi ţara noastră este un producător important, peste 60 la sută din producţia de miere este exportată în Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada, afirmă Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
"Producţii care au dus la realizarea în România între 21.500- 23.000 de tone de miere, o producţie deosebită, o producţie care se compară cu producţia Franţei chiar. Diferenţa dintre noi şi Franţa este că noi consumăm doar, în jur de 300-400 de grame. Franţa consumă toată producţia lor, ba mai importă atâta, ei consumă 40.000 de tone, aproximativ, noi consumăm sub 10.000 de tone" afirmă Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
Acesta a precizat însă că în acest an producţia de miere va fi mult mai scăzută din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Unii apicultori au ales să plece peste hotare cu familiile de albine, pentru a salva ceea ce mai poate fi salvat, unii ajungând până în Turcia cu stupii, informează corespondenţii Radio România Actualităţi.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura