Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apicultorii din Harghita au crescut pretul mierii cu 30 la suta, din cauza productiei slabe

apicultorii-din-harghita-au-crescut-pretul-mierii-cu-30-la-suta-din-cauza-productiei-slabe

Acestia spun ca in acest an au obtinut cea mai slaba productie de miere din ultimii 50 de ani, din cauza temperaturilor scazute si a variatiilor intre minimele si maximele zilnice.


Presedintele Asociatiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, a declarat zilele trecute ca anul acesta a fost un adevarat dezastru pentru apicultori, inregistrandu-se una din cele mai slabe productii.
 
„Din pacate, suntem foarte jos, un an cu productie asa de mica nu am mai intalnit in ultimii 50 de ani. Fata de anii precedenti, cand au iesit la stationar cel puţin 20 de kilograme de miere, am avut ani cand am scos si 40 de kilograme, acum intre unul si 3 - 4 kilograme au iesit in tot sezonul apicol, deci este foarte prost” a precizat acesta.
 
Stuparitul pastoral a fost la fel de modest in acest an, apicultorii afirmand ca au reusit sa obtina, in cel mai bun caz, un sfert din cantitatile recoltate in anii precedenti. De asemenea, culesul la salcam a fost un esec, intrucat primele luni de primavara au fost ploioase, foarte reci, iar la inceputul lunii aprilie a nins mai mult decat iarna in Harghita.
 
Lazar Tibor sustine ca sunt numai cateva flori la care apicultorii plecati in pastorala au reusit sa obtina productii de miere destul de bune, cum este cazul culesului la floarea soarelui, la tei si la rapita.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Principala cauza a productiei foarte mici de miere o constituie vremea extrem de capricioasa din acest an. „Asa vara, cu temperaturi de doua sau trei grade noaptea, cat au fost anul acesta, eu nu am intalnit demult. In fiecare dimineata din august a trebuit sa luam cate o vesta pe noi, de frig, si sub 10 grade este imposibil ca florile sa mai produca nectar. Aceasta a fost problema si totul s-a dat peste cap, albinele abia mai ies din stup, cercetatorii ies, cauta, dar nu stau pe flori din cauza ca nu mai gasesc nectar”, a explicat presedintele apicultorilor din Harghita.
 
In aceste conditii, in Harghita, mierea s-a scumpit, la producator, cu peste 30 la suta. Astfel, pentru un kilogram de miere de padure, care se vindea anul trecut cu 22 sau 25 de lei, sunt apicultori care cer si 35 de lei.
 
„Nu avem ce face, trebuie sa crestem, pentru ca avem cheltuieli mari si trebuie sa traim din ceva, trebuie sa ne mentinem familiile de albine peste iarna si ne trebuie bani si pentru anul viitor, pana la viitoarea recolta. Noi am crescut deja preţurile cu 30-40 la suta, in functie de sortiment si, daca nu aveam miere de anul trecut, nu prea aveam ce vinde si nici nu rezistam”, a mai spus apicultorul.
 
Acesta mai sustine insa ca pretul en-gros al mierii nu poate fi ridicat foarte sus, intrucat producatorii risca sa ramana cu mierea nevanduta.
 
 „Dupa parerea mea, pretul nu se poate ridica la infinit, peste 30 la suta e deja prea mult. Trebuie inteleasa si cealalta parte, care trebuie sa cumpere mierea, pentru ca este un aliment pentru sanatatea oamenilor, nu numai ca sa guste, ci sa o consume frecvent, zilnic o lingurita, macar, ar fi ideal”, a mai afirmat Lazar Tibor. Acesta mai este de parere ca in magazine pretul mierii se va dubla, in urma aplicarii adaosului comercial si TVA la pretul de pornire.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016