Productia de miere scade. Apicultorii solicita un sprijin financiar
Publicat la data de 08 Aug. 2022 in:
Stiri Productia de miere din acest an este redusa la 12.000 - 13.000 de tone din cauza secetei. Comparativ cu anii trecuti, acum ne confruntam cu o productie mult sub media unui an bun, precum 2015, moment cand Romania afisa peste 32.000 de tone de miere si se clasa pe primul loc in Europa, potrivit presedintelui Asocietatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea.
Productia de miere oscileaza de la judet, la judet. In ceea ce priveste zonele de calamitate, productia se afiseaza pana la 70% sau mai compromisa, iar in celelalte se inregistreaza intre 50 - 60%.
Apicultorii au fost nevoiti sa stimuleze albinele in luna iulie, in timpul culesului. Aceasta masura au luat-o pentru a le putea mentine "in forma" pentru a putea valorifica, potrivit presedintelui ACA.
Procesul simulat este facut, in mod obisnuit, in luna septembrie pentru a nu muri familiile de albine. Unii apicultori au fost nevoiti sa mearga cu siropul in perioada de cules pentru ca albinele trebuiau mentinute.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cheltuielile apicultorilor inregistreaza cresteri in acest an, cu 40 - 50%, cu 100 - 150 lei in plus fata de anul trecut. Acest fapt se va vedea in pretul mierii. "Legat de pretul mierii, la achizitii, fata de anul trecut, culmea a scazut si nu exista piata anul acesta pentru miere. Adica anul acesta se exporta foarte, foarte putin, iar piata interna este blocata pentru ca a mai ramas ceva miere si din anii trecuti plus ca intra miere din Ucraina, necontrolata", a adaugat Ioan Fetea.
Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania a solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis, de 20 de euro pe familie de albine. Acest ajutor ar putea veni la rectificare, in conditiile in care vor exista fonduri suficiente.
De asemenea, presedintele ACA a atras atentia si asupra lipsei contractelor de export. Masura facuta vine in urma cantitatilor mari de miere ramase de anul trecut pe piata europeana si a unor surogate aduse la preturi mici din Ucraina sau America de Sud.
"Piata este blocata, cum v-am zis, si nici noi la ora asta nu avem, ACA din Romania, combinatul. Stam si ne uitam la utilaje, folosim oamenii de la sectia de miere la alte activitati, pentru ca nu sunt contracte de export, zero.
Explicatia pe care am primit-o de la partenerii nostri, mai ales din Germania, este ca au ramas cu cantitati de miere de anul trecut, cand s-au cumparat la preturi mari, plus ca se aduce din Ucraina, America de Sud, Mexic, Argentina, si asa mai departe, la preturi mult mai scazute si care sunt surogate multe dintre ele, dar piata europeana e mare consumatoare", a declarat Ioan Fetea.
In al doilea weekend din luna septembrie, Ioan Fetea va organiza editia de toamna a Targului National al Mierii, pe platforma apicola din Baneasa.
In medie, Romania produce 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa. La nivel national sunt aproximativ 40.000 de apicultori, 60% fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.