Noi fonduri europene pentru tinerii fermieri. Schimbarile majore anuntate de ministrul Agriculturii
Publicat la data de 14 Iun. 2022 in:
Stiri In ghidurile pentru accesarea fondurilor europene pentru fermieri au loc schimbari majore. Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a anuntat criteriile pe care vor fi acordate finantarile nerambursabile incepand cu anul viitor, moment asteptat sa intre in vigoare noua Politica Agricola Comuna si Planul National Strategic.
Ministrul Agriculturii si-a aratat preocuparea pentru performanta fermelor romanesti prin directionarea acestora catre domenii ce pot face exploatatia viabila si sa o dezvolte.
De asemenea, acesta a explicat pe ce criterii se vor acorda punctajele maximale pentru accesarea fondurilor europene, in cadrul unei emisiuni.
"In PNS-ul viitor, am luat o decizie poate pentru unii surprinzatoare, dar eu cred ca este datoria mea ca demnitar si a echipei pe care o conduc, sa directionam tinerii fermieri, fermierii mici si mijlocii catre sectoare de activitate care pot avea rentabilitate si pot sa le aduca satisfactia muncii lor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Am facut o analiza: daca-i dai unui tanar fermier la instalare 70.000 de euro acum in exercitiul viitor, dar tu prin punctaj ii spui ca poate pune dovleci sau rosii in camp, el niciodata nu va fi viabil economic.
In schimb, daca-l directionezi catre o investitie pe o suprafata mica de teren, in spatii protejate, atunci cu siguranta la finalul anului, el va culege roadele muncii lui, sau daca-l duci catre celalalt pilon pe care l-am prevazut in PNS, pentru instalarea tinerilor fermieri, zootehnia pe suprafete mici, va avea posiblitatea sa fie viabil economic", a explicat ministrul Chesnoiu.
In ceea ce priveste horticultura, ministrul Agriculturii a mentionat faptul ca se va acorda o atentie deosebita in aceasta privinta.
"Este aceasta discutie permanenta in strategie pentru dezvoltarea sectorului horticol. Am facut o analiza impreuna cu domnul Costel Vinatoru, directorul Bancii de gene de acum, pentru ca a promovat examenul pe postul de director general, si pe baza analizei economice a unei ferme legumicole, a rezultat ca daca ai o suprafata acoperita cu solarii de 2.500 mp, poti intretine o familie cu 2 adulti si 2 copii, ceea ce pentru o ferma mica sau mijlocie, este, din punctul de plecare, foarte important", a explicat ministrul Agriculturii.
Tinerii fermieri sunt indrumati spre activitati economice viabile.
"Din punctul meu de vedere este o greseala fundamentala pentru ca pe un tanar pe care l-ai instalat si nu l-ai directionar corect catre o activitate economica, evident, nu-l obligi, ii oferi posibilitatea sa-si aleaga din ramurile horticulturii, (…), din zootehnie, la fel.
Dar trebuie ca aceste proiecte sa fie analizate din punct de vedere al performantei economice, astfel merge fermierul, desfasoara activitatea agricola, vede ca dupa un an doi, cand nu mai sunt subventiile sau banii de la stat, ajutoarele de la stat, nu mai este rentabil economic si dispare.
In momentul in care el a plecat din agricultura nu se mai intoarce si atunci exact la acest lucru ma refer. Nu-i nevoie de sume impresionante sau de utilizarea unui buget urias de bani, ci este nevoie de utilizare eficienta a acestor bani.
Agricultura Romaniei va cunoaste potentialul maxim in momentul in care vom investi in cunoastere, in educarea fermierilor nostri, dar nu la cursuri de 3 luni de zile, facute doar ca sa ia un punctaj la fondurile europene. Vrei sa faci agricultura, trebuie sa incepi sa ai cunoastere", a mai precizat Adrian Chesnoiu.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>