Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reguli pe piata ingrasamintelor. Ce spune Regulamentul European?

noi-reguli-pe-piata-ingrasamintelor-ce-spune-regulamentul-european

Incepand cu 1 octolmbrie 2023, importatorii de ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice si energie electrica vor fi supusi unor noi obligatii de raportare.


Noile reguli se refera la emisiile cu efect de sera si se vor aplica in functie de cantitatea de marfa adusa pe piata din Romania, conform noului Regulament European.
 
Importatorii risca amenzi cuprinse intre 10 si 50 de euro pentru fiecare tona de emisii nedeclarata.
 
In perioada 1990 - 2019, tara noastra a reusit sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 62%, iar pana in 2050 isi propune sa devina neutra din punct de vedere climatic. In acest fel, Romania va ajunge la o reducere a emisiilor nete cu 99% comparativ cu nivelul din 1990.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste companiile, cele care importa ingrasaminte si alte marfuri vor avea obligatia de a raporta emisiile de gaze cu efect de sera in producerea acestora. 
 
Noul regulament emis in cadrul UE are rolul de a preveni importul de poluare din tarile terte unde s-au produs marfurile. "De la 1 octombrie 2023, toate companiile care importa marfuri precum ingrasaminte, fonta si otel, aluminiu, produse chimice sau energie electrica, au noi obligatii de raportare privind emisiile cu efect de sera, in functie de cantitatea adusa pe piata din Romania", potrivit unui nou Regulament European, analizat de specialistii Casei de Avocatura ONV LAW.
 
Noile reguli de raportare au fost adoptate luna trecuta, in urma aprobarii de catre Consiliul European a Regulamentului de Implementare pentru instituirea mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera. Pana pe data de 31 ianuarie 2024, firmele trebuie sa depuna prima raportare intr-un sistem informatic dedicat pentru marfurile importate in ultimul trimestru al anului curent.
 
In cazul raportului, acesta va include:
 
- cantitatea de marfuri importate
- categoria de bunuri
- tara de provenienta a bunurilor importate
- instalatiile unde bunurile au fost produse
- procesul de productie utilizat pentru fabricarea produsului 
- emisiile totale specifice incorporate, exprimate in tone de CO2 emise pentru fiecare tona de marfuri
 
"Politicile de mediu la nivelul Uniunii Europene devin din ce in ce mai riguroase, iar companiile trebuie sa se asigure ca se conformeaza legislatiei in vigoare. Este o perioada de tranzitie in care companiile care importa materiale cu emisii de CO2 trebuie sa se conformeze cu aceste raportari, pentru ca, mai apoi, din 1 ianuarie 2026, declarantii autorizati vor achizitiona si preda certificatele CBAM pentru emisiile incorporate ale marfurilor lor importate, iar pretul pentru aceste certificate va deriva din pretul cotei Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS)", a declarat Lorena Ciobanu, avocat in cadrul ONV LAW.
 
CBAM este un instrument UE de politica de mediu. Acesta va ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivel global, sprijind obiectivele Acordului ONU de la Paris.
 
Noua lege are rolul de a contracara deciziile unor companii de a-si muta productiile in afara spatiului european, unde politicile sunt mai putin stricte. 
 
Romania este pe locul 2 in UE in topul tarilor cu cele mai mici emisii de gaze cu efect de sera. In acest fel, eforturile tarii noastre privind reducerea emisiilor de carbon sunt semnificative. In 2021, Romania se situa pe locul 2 la nivelul UE, cu 3,5 tone de emisii de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor, potrivit celor mai recente date oficiale.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016