Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi sanctiuni pentru fermierii care nu respecta regulile de accesare a subventiilor

noi-sanctiuni-pentru-fermierii-care-nu-respecta-regulile-de-accesare-a-subventiilor

MADR a lansat in dezbatere publica un proiect legislativ ce contine o serie de sanctiuni pentru fermierii care cer subventii pentru masurile 10 „Agro – mediu si clima”, 11 „Agricultura ecologica” si 13 „Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice” prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.


Astfel, conform documentului legislativ postat pe site-ul MADR, sistemul de sanctiuni, aplicabil pentru cererile de plata aferente masurii l0 „Agro-mediu si clima” depuse de fermieri incepand cu campania 2019, se stabileste tinandu-se cont de urmatoarele aspecte ale neconformitatilor constatate:

– neglijenta presupune aplicarea unei reduceri din suma totala calculata fara penalitati, chiar daca acestuia i-au fost stabilite/nu i-au fost stabilite alte sanctiuni, in cazul in care nerespectarea s-a datorat actiunii neintentionate a fermierului;

– intentia presupune prevederea de catre fermier a rezultatului faptei sale in conditiile in care fie urmareste producerea lui prin intermediul faptei, fie, desi nu il urmareste, accepta posibilitatea producerii acestui rezultat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Aceste cazuri se pot referi, dar nu sunt limitate la inducerea in eroare cu buna-stiinta a autoritatilor cu atributii in verificarea documentelor justificative, furnizarea de date sau documente false si orice alta incercare de frauda comisa in scopul obtinerii unor plati din fonduri europene nerambursabile.


A doua repetitie este considerata intentie (neconformitate deliberata) numai in cazul in care ponderea suprafatei afectate de neconformitatea care a generat a doua repetitie fata de suprafata declarata este mai mare sau egala cu 20%. in cazul in care aceasta pondere nu depaseste 20%, neconformitatea se incadreaza la repetitie.


Aceasta prevedere se aplica doar la cerintele specifice care se verifica si sanctioneaza la nivel de parcela, nu si la supradeclarare/sanctiuni administrative in ceea ce priveste animalele declarate;


Amploarea neconformitatii depinde in special de efectul acesteia asupra operatiunii in ansamblu, iar durata (persistenta) depinde in special de perioada de timp in care se manifesta efectul acesteia sau de posibilitatea de a pune capat acestui efect prin mijloace rezonabile.


Repetitia este identificarea unor neconformitati similare in ultimii patru ani, in cazul aceluiasi beneficiar sau aceleiasi masuri, cu conditia ca beneficiarul sa fi fost informat despre un caz precedent de neconformitate si sa fi avut posibilitatea, dupa caz, sa ia masurile necesare pentru a remedia situatia anterioara de neconformitate.


Gravitatea unei neconformitati depinde in special de importanta consecintelor acesteia, avand in vedere obiectivele urmarite prin angajamentele sau obligatiile care nu au fost respectate.


Angajamentul multianual ramane in vigoare in caz de forta majora si se inchide in caz de circumstante exceptionale si deces. Pentru anul in care s-a manifestat cazul de forta majora ori circumstante exceptionale, fermierul nu va primi plata compensatorie si nu se vor recupera sumele primite in campaniile anterioare.


Sunt recunoscute, in special, urmatoarele cazuri de forta majora si circumstante exceptionale:

– decesul beneficiarului;

– incapacitatea profesionala pe termen lung a beneficiarului;

– o catastrofa naturala grava care afecteaza puternic exploatatia agricola;

– distrugerea accidentala a cladirilor destinate cresterii animalelor, aflate pe exploatatia agricola;

– o epizootie sau o boala a plantelor care afecteaza partial sau integral septelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;

– exproprierea intregii exploatatii agricole sau a unei mari parti a acesteia, daca exproprierea respectiva nu ar fi putut fi anticipata la data depunerii cererii.

In cazul in care beneficiarul care a depus cererea de plata si a fost selectat pentru controlul pe teren nu permite inspectarea fermei de catre reprezentantii organismelor abilitate, se considera ca acesta nu a respectat angajamentul. In acest caz beneficiarului nu i se va acorda nicio plata pentru masura respectiva pentru anul in curs si, in plus, i se vor recupera toate sumele acordate pana la momentul respectiv pentru toate angajamentele incheiate pe masura respectiva. Recuperarea sumelor acordate fermierului pana la momentul respectiv nu presupune i aplicarea sanctiunilor de supradeclarare.


Sanctiunile pentru supradeclararea suprafetelor sunt urmatoarele:

a) Daca diferenta dintre suprafata declarata pentru plata si suprafata determinata la nivelul unei grupe de culturi (grupa de plata) este mai mica sau egala cu O, l ha, suprafata determinata va fi considerata egala cu suprafata declarata. Acest paragraf nu se aplica in cazul in care diferenta reprezinta mai mult de 20% din suprafata totala declarata pentru plata.

b) Daca in ceea ce priveste o grupa de culturi (grupa de plata), suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare de 3% din suprafata determinata sau 2 ha, dar mai mica sau egala cu 20% din suprafata determinata, plata se calculeaza pe baza suprafetei determinate, din care se scade dublul diferentei constatate.

c) Daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare de 20% din suprafata determinata, pentru anul in cauza nu se acorda nicio plata pentru grupa de culturi (grupa de plata) in cauza.

d) Daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare de 50% din suprafata determinata, fermierul este exclus de la plata pentru grupa de culturi (grupa de plata) in cauza si, in plus, acesta este sanctionat cu valoarea cuantumului ajutorului sau sprijinului care corespunde diferentei dintre suprafata declarata si suprafata determinata.

In cazul in care, pentru un anumit an, un beneficiar nu declara toate suprafetele, iar diferenta dintre suprafata totala declarata in cererea de plata, pe de o parte, si suma dintre suprafata declarata si suprafata totala a parcelelor nedeclarate, pe de alta parte, este mai mare de 3% din suprafata totala declarata, valoarea totala a platilor directe pe suprafata si/sau a sprijinului in cadrul masurilor de sprijin pe suprafata cuvenite beneficiarului pentru anul in care s-a constatat nedeclararea, se reduce cu pana la 3% in functie de gravitatea omisiunii, astfel:

– daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafata totala declarata, beneficiarul va fi sanctionat cu un procent de 1 %;

– daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafata totala declarata, beneficiarul va fi sanctionat cu un procent de 2%;

– daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate reprezinta un procent mai mare de 50% din suprafata totala declarata, beneficiarul va fi sanctionat cu un procent de 3%.

In cazul in care diferenta dintre suprafata totala declarata in cererea de plata, pe de o parte, si suma dintre suprafata declarata si suprafata totala a parcelelor nedeclarate, pe de alta parte, este mai mica sau egala cu 3% din suprafata totala declarata, beneficiarul nu va fi sanctionat.


Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016