Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile tehnologii de vinificaţie înlocuiesc munca omului din podgorie


Vă amintiţi vremurile în care familii întregi roboteau prin vie de dimineaţa până seara pentru a aduna ciorchinii încărcaţi de boabe pline de savoare? Cum apoi boabele ajungeau în teasc şi mustul era lăsat la limpezit în căzi? Ei bine, aceste vremuri pot fi uitate, cel puţin când vine vorba despre marii producători de vinuri.
Aceasta, deoarece marii producători de vinuri nu mai au nevoie de mâini dibace care să ştie să adune poama. Acum, ei folosesc combine care pot aduna între 40 şi 100 de tone de stuguri pe zi. Adică, o combină care costă cam un sfert de milion de euro poate să facă munca a circa 300 de oameni într-o zi, după cum ne-a explicat inginerul Marin Cucură de la Jidvei.

Pe podgoriile din Alba recoltează boabe 5 combine, mai ales din via nouă, astfel că cei 1.600 de oameni mai au de adunat struguri doar din rândurile cu viţă mai veche sau de pe terase. Înainte, când combinele nu ajunseseră la Jidvei, era nevoie de 2.600-2.800 de oameni pentru a aduna strugurii de pe cele 2.000 de hectare cu vie. Până acum, oameni şi maşini au adunat cam 3.000 de tone de struguri de pe vreo 350 de hectare de podgorie.

Soiuri nobile, cu bani europeni

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tradiţia culesului viei nu va muri, spune directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Pe de o parte, deoarece cea mai mare parte a podgoriilor se află în proprietarea unor mici viticultori, iar de pe altă parte pentru că marii vinari nu au terminat procesul de reconversie, adică înlocuirea viţei bătrâne cu una nouă, de soi nobil.

''Plantaţiile vechi sunt cu şpalieri metalici şi nu se pretează la recoltat mecanic. Tradiţia nu va dispărea şi pentru că majoritatea proprietăţilor sunt mici şi oamenii nu se asociază pentru a face asociaţii ca să îşi cumpere combine", a declarat pentru evz.ro Ovidiu Gheorghe.

Pentru sezonul 2009/2010, viticultorii mari şi mici au la dispoziţie circa 40 de milioane de euro, pentru a-şi replanta viile.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016