Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noile tehnologii de vinificaţie înlocuiesc munca omului din podgorie
Vă amintiţi vremurile în care familii întregi roboteau prin vie de dimineaţa până seara pentru a aduna ciorchinii încărcaţi de boabe pline de savoare? Cum apoi boabele ajungeau în teasc şi mustul era lăsat la limpezit în căzi? Ei bine, aceste vremuri pot fi uitate, cel puţin când vine vorba despre marii producători de vinuri.
Aceasta, deoarece marii producători de vinuri nu mai au nevoie de mâini dibace care să ştie să adune poama. Acum, ei folosesc combine care pot aduna între 40 şi 100 de tone de stuguri pe zi. Adică, o combină care costă cam un sfert de milion de euro poate să facă munca a circa 300 de oameni într-o zi, după cum ne-a explicat inginerul Marin Cucură de la Jidvei.
Pe podgoriile din Alba recoltează boabe 5 combine, mai ales din via nouă, astfel că cei 1.600 de oameni mai au de adunat struguri doar din rândurile cu viţă mai veche sau de pe terase. Înainte, când combinele nu ajunseseră la Jidvei, era nevoie de 2.600-2.800 de oameni pentru a aduna strugurii de pe cele 2.000 de hectare cu vie. Până acum, oameni şi maşini au adunat cam 3.000 de tone de struguri de pe vreo 350 de hectare de podgorie.
Soiuri nobile, cu bani europeni
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Tradiţia culesului viei nu va muri, spune directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Pe de o parte, deoarece cea mai mare parte a podgoriilor se află în proprietarea unor mici viticultori, iar de pe altă parte pentru că marii vinari nu au terminat procesul de reconversie, adică înlocuirea viţei bătrâne cu una nouă, de soi nobil.
''Plantaţiile vechi sunt cu şpalieri metalici şi nu se pretează la recoltat mecanic. Tradiţia nu va dispărea şi pentru că majoritatea proprietăţilor sunt mici şi oamenii nu se asociază pentru a face asociaţii ca să îşi cumpere combine", a declarat pentru evz.ro Ovidiu Gheorghe.
Pentru sezonul 2009/2010, viticultorii mari şi mici au la dispoziţie circa 40 de milioane de euro, pentru a-şi replanta viile.
Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News