Publicat in: Stiri
Noul Program Operational pentru Pescuit va fi deschis spre finalul verii
Prin acest program, Romania va dispune de fonduri europene in valoare de peste 168 de milioane de euro.
Noul Program Operational pentru Pescuit 2014 - 2020, prin care Romania dispune de fonduri europene in valoare de 168,4 milioane de euro, ar putea fi deschis spre finalul verii, iar evaluarea proiectelor nu va mai fi externalizata dupa cum  a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, George Turtoi.
 
„Noul Program Operational pentru Pescuit a fost trimis informal catre Comisia Europeana si am primit deja comentariile informale din partea lor. Speram ca spre finalul verii sa avem lansate sesiunile de depunere de proiecte pe intreg programul. Vor fi multe schimbari pe POP, pentru ca vom incerca, pe cat posibil, sa replicam sistemul de gestiune al PNDR si vom adopta toate solutiile de simplificare si de debirocratizare care se realizeaza pe PNDR, inclusiv intarirea controalelor”, a precizat Turtoi.
 Potrivit sursei citate, evaluarea proiectelor pe noul POP nu va mai fi externalizata, cum s-a realizat pe programul actual, ceea ce a generat numeroase intarzieri si probleme, mai ales in absorbtia fondurilor europene.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„O noutate absoluta pe noul POP este ca evaluarea nu va mai externalizata. Va fi in house. Incercam sa crestem capacitatea Autoritatii de Management, astfel incat sa reusim sa facem evaluarea in interiorul autoritatii, fara sa mai externalizam. Am observat din experienta programului trecut ca singurul program care niciodata nu s-a blocat a fost cel care nu a externalizat nimic, adica PNDR. Celelalte programe care au externalizat evaluarea s-au blocat pentru ca au aparut probleme la organismele intermediare. Programele structurale sunt putin diferite fata de cele pe FEADR. Pe acest program, fiecare stat trebuie sa isi faca fise de masuri, detaliate, cu beneficiari, cu cheltuieli eligibile, cu tipuri de investitii si cu criterii de selectie. In schimb, programele structurale sunt mult mai simple pentru ca iti alegi doar masurile pe care vrei sa le implementezi, faci doar fundamentarile, analiza swot, demonstrezi ca iti trebuie masurile respective, aplici prevederile din regulament si spui care este sistemul tau de gestiune si control. Este mult mai simplu decat pe PNDR, care este cel mai complex program pe care il face orice stat membru. Speram ca si pe POP vom avea aceeasi performanta ca si pe PNDR, daca nu vor aparea ceva instabilitati politice”, a explicat George Turtoi.
 
Oficialul MADR a subliniat ca POP 2007 — 2013 a ajuns in prezent la o rata de absorbtie de peste 50%, desi a fost lansat cu doi ani intarziere, a avut numeroase probleme si exista un risc de dezangajare al acestor fonduri.
 
Programul Operational de Pescuit 2014 — 2020 va avea inclusa si sintagma de „Afaceri Maritime”, respectiv POP-AM, iar suma totala alocata este de 168,4 milioane de euro, fata de actuala perioada de programare prin care a fost alocat un buget de 261,5 milioane de euro.
 
In principiu, noul program este structurat tot pe cinci axe, ca si cel actual, iar acvacultura va ramane una dintre masurile importante, cu 50% din fondurile alocate intregului program, iar celelalte fonduri vor fi orientate catre reamenajarea porturilor de pescuit sau dezvoltarea comunitatilor locale.
 
Potrivit directorului general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii, Ciceronis Cumpanasoiu, cresterea consumului de peste indigen trebuie sa fie unul dintre obiectivele viitorului program de pescuit, pentru ca in prezent „suntem in situatia in care 80 — 85% din pestele consumat de romani este importat”.
 
Potrivit datelor MADR, romanii consuma intre 4 si 4,5 kilograme de peste pe an, adica de cinci ori mai putin decat media inregistrata in tarile Uniunii Europene, iar importurile de peste reprezinta peste 80% din consum.
 
In Uniunea Europeana, consumul mediu anual de peste este 20 de kilograme pe locuitor, dar si aici sunt variatii foarte mari, in functie de traditie. In Ungaria consumul este de 2-3 kilograme pe locuitor si pe an, in timp ce in Portugalia sau Spania ajung si la 50 — 60 de kilograme. La nivel mondial, cei mai mari consumatori de peste sunt japonezii, cu peste 90 de kilograme pe locuitor si pe an.
 
Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014 — 2020 este instrumentul de aplicare a Politicii Comune de Pescuit si a Politicii Maritime Integrate si va finanta POP-AM, care se inscrie in viziunea Strategiei Europa 2020, sprijinind cresterea competitivitatii, durabilitatea activitatilor de pescuit si de acvacultura, dezvoltarea locala a zonelor pescaresti si activitati privind afacerile maritime.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
Aproape jumatate din aceasta suma a fost destinata infiintarii si modernizarii exploatatiilor...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton