Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Program Operational pentru Pescuit va fi deschis spre finalul verii

noul-program-operational-pentru-pescuit-va-fi-deschis-spre-finalul-verii

Prin acest program, Romania va dispune de fonduri europene in valoare de peste 168 de milioane de euro.


Noul Program Operational pentru Pescuit 2014 - 2020, prin care Romania dispune de fonduri europene in valoare de 168,4 milioane de euro, ar putea fi deschis spre finalul verii, iar evaluarea proiectelor nu va mai fi externalizata dupa cum  a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, George Turtoi.
 
„Noul Program Operational pentru Pescuit a fost trimis informal catre Comisia Europeana si am primit deja comentariile informale din partea lor. Speram ca spre finalul verii sa avem lansate sesiunile de depunere de proiecte pe intreg programul. Vor fi multe schimbari pe POP, pentru ca vom incerca, pe cat posibil, sa replicam sistemul de gestiune al PNDR si vom adopta toate solutiile de simplificare si de debirocratizare care se realizeaza pe PNDR, inclusiv intarirea controalelor”, a precizat Turtoi.
 Potrivit sursei citate, evaluarea proiectelor pe noul POP nu va mai fi externalizata, cum s-a realizat pe programul actual, ceea ce a generat numeroase intarzieri si probleme, mai ales in absorbtia fondurilor europene.
 
„O noutate absoluta pe noul POP este ca evaluarea nu va mai externalizata. Va fi in house. Incercam sa crestem capacitatea Autoritatii de Management, astfel incat sa reusim sa facem evaluarea in interiorul autoritatii, fara sa mai externalizam. Am observat din experienta programului trecut ca singurul program care niciodata nu s-a blocat a fost cel care nu a externalizat nimic, adica PNDR. Celelalte programe care au externalizat evaluarea s-au blocat pentru ca au aparut probleme la organismele intermediare. Programele structurale sunt putin diferite fata de cele pe FEADR. Pe acest program, fiecare stat trebuie sa isi faca fise de masuri, detaliate, cu beneficiari, cu cheltuieli eligibile, cu tipuri de investitii si cu criterii de selectie. In schimb, programele structurale sunt mult mai simple pentru ca iti alegi doar masurile pe care vrei sa le implementezi, faci doar fundamentarile, analiza swot, demonstrezi ca iti trebuie masurile respective, aplici prevederile din regulament si spui care este sistemul tau de gestiune si control. Este mult mai simplu decat pe PNDR, care este cel mai complex program pe care il face orice stat membru. Speram ca si pe POP vom avea aceeasi performanta ca si pe PNDR, daca nu vor aparea ceva instabilitati politice”, a explicat George Turtoi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Oficialul MADR a subliniat ca POP 2007 — 2013 a ajuns in prezent la o rata de absorbtie de peste 50%, desi a fost lansat cu doi ani intarziere, a avut numeroase probleme si exista un risc de dezangajare al acestor fonduri.
 
Programul Operational de Pescuit 2014 — 2020 va avea inclusa si sintagma de „Afaceri Maritime”, respectiv POP-AM, iar suma totala alocata este de 168,4 milioane de euro, fata de actuala perioada de programare prin care a fost alocat un buget de 261,5 milioane de euro.
 
In principiu, noul program este structurat tot pe cinci axe, ca si cel actual, iar acvacultura va ramane una dintre masurile importante, cu 50% din fondurile alocate intregului program, iar celelalte fonduri vor fi orientate catre reamenajarea porturilor de pescuit sau dezvoltarea comunitatilor locale.
 
Potrivit directorului general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii, Ciceronis Cumpanasoiu, cresterea consumului de peste indigen trebuie sa fie unul dintre obiectivele viitorului program de pescuit, pentru ca in prezent „suntem in situatia in care 80 — 85% din pestele consumat de romani este importat”.
 
Potrivit datelor MADR, romanii consuma intre 4 si 4,5 kilograme de peste pe an, adica de cinci ori mai putin decat media inregistrata in tarile Uniunii Europene, iar importurile de peste reprezinta peste 80% din consum.
 
In Uniunea Europeana, consumul mediu anual de peste este 20 de kilograme pe locuitor, dar si aici sunt variatii foarte mari, in functie de traditie. In Ungaria consumul este de 2-3 kilograme pe locuitor si pe an, in timp ce in Portugalia sau Spania ajung si la 50 — 60 de kilograme. La nivel mondial, cei mai mari consumatori de peste sunt japonezii, cu peste 90 de kilograme pe locuitor si pe an.
 
Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime 2014 — 2020 este instrumentul de aplicare a Politicii Comune de Pescuit si a Politicii Maritime Integrate si va finanta POP-AM, care se inscrie in viziunea Strategiei Europa 2020, sprijinind cresterea competitivitatii, durabilitatea activitatilor de pescuit si de acvacultura, dezvoltarea locala a zonelor pescaresti si activitati privind afacerile maritime.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016