Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O sansa pentru agricultura


Odata cu venirea la Ministerul Agriculturii a noului ministru, Valeriu Tabara, s-a intamplat un lucru incredibil: o institutie guvernamentala din Romania a dat publicitatii un comunicat in care este prezentata o descriere a problemelor sectorului agro-alimentar din Romania, descriere pe care o consideram destul de obiectiva si onesta, scrie Cronica Romana. Orice medic poate confirma ca tratarea eficienta a unei boli incepe cu un diagnostic corect. Identificarea onesta a unei parti din problemele care afecteaza sectorul agro-alimentar din Romania este un urias pas inainte. Acum, va fi interesant de vazut daca in urma acestui diagnostic, guvernul va fi dispus sa intreprinda actiuni concrete pentru corectarea situatiei.
Una dintre masurile propuse de noul ministru este foarte utila, iar daca programul initiat de domnia sa va fi dus la bun sfarsit, atunci situatia producatorului agricol din Romania se va imbunatati radical. Avem senzatia ca interesele marilor speculatori din domeniul agro-alimentar vor intra in contradictie directa cu propunerile noului ministru, ceea ce ar putea crea probleme semnificative pentru implementarea acestui program. Daca de data aceasta interesele cetateanului vor castiga in competitie cu interesele “baronilor alimentari”, atunci vom avea la dispozitie primul exemplu de actiune eficienta si laudabila a guvernului Boc. Sansele sunt foarte mici, dar speranta moare ultima.

Ideea principala propusa de Valeriu Tabara este infiintarea unui lant de depozite agro-alimentare de mare capacitate care sa fie construite din banii statului, iar asociatiile de producatori agricoli si autoritatile locale sa participe la gestionarea si la profiturile obtinute de pe urma exploatarii acestora. Un astfel de lant de depozite va permite producatorilor sa evite situatia in care speculatorii profita de pe urma lipsei capacitatilor de stocare disponibile pentru producatori si ii forteaza sa vanda marfa la preturi derizorii. In aceste conditii, intregul profit pe lantul producator – speculant – consumator este absorbit de speculanti. Existenta unor depozite controlate de producatori ar fi o lovitura fatala pentru speculantii agro-alimentari si un important pas inainte pentru producatorii agricoli.

Ministrul agriculturii sustine ca a identificat surse de finantare pentru acest proiect, printre care se numara fonduri de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si fondurile de la Uniunea Europeana. In acest context exista cateva riscuri extrem de serioase care ar putea transforma acest program dintr-un colac de salvare intr-un lat in jurul gatului sectorului agricol. Riscul cel mai evident este ca banii destinati constructiei depozitelor sa se fure intr-un mod banal si direct, prin licitatii masluite si preturi de constructie umflate de firmele clientelei portocalii. Un alt risc ar fi ca programul sa fie pur si simplu blocat prin tertipuri birocratice de catre politicienii din cadrul PD-L care ar dori sa apere interesele speculatorilor agro-alimentari. Daca programul va fi implementat in forma preconizata acum, exista inca un risc deosebit de serios. Pentru liderii PD-L va exista o tentatie foarte puternica sa conditioneze intrarea in acest program a asociatiilor de producatori agricoli de afilierea politica a producatorilor. Daca lantul de depozite va fi transformat intr-o unealta politica a PD-L, utilitatea intregii investitii va fi nula. Din pacate, sansele ca acest program sa depaseasca cu succes toate obstacolele sunt aproape nule, dar am fi foarte bucurosi sa nu avem dreptate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Cronica Romana
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016