Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Organizatiile de producatori din sectorul fructe si legume vor beneficia de sprijin financiar din partea guvernului

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, Hotărârea privind acordarea de sprijin financiar organizaţiilor de producători din sectorul fructe şi legume şi grupurilor de producători din acelaşi sector, care încă nu au dobândit statutul de organizaţie, dar au fost recunoscute preliminar, a anunţat Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.
Actul normativ creează baza legală pentru accesarea sprijinului financiar comunitar de către organizaţiile şi grupurile de producători de fructe şi legume, informeaza agentia AmosNews.

Organizaţiile de producători sunt persoanele juridice constituite la iniţiativa producătorilor şi recunoscute de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Grupurile de producători recunoscute preliminar sunt persoanele juridice constituite la iniţiativa producătorilor care nu îndeplinesc încă condiţiile de recunoaştere ca organizaţie de producători, dar sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În prezent, în România au fost recunoscute o singură organizaţie de producători şi 4 grupuri de producători recunoscute preliminar.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ajutorul comunitar nerambursabil se acordă pe baza valorii producţiei comercializate în comun de către membrii acestor asociaţii.

Organizaţiile de producători de fructe şi legume vor primi sprijin financiar pentru finanţarea programelor operaţionale care au o durată de minim trei ani şi maxim cinci ani. Obiectivele acestor programe vizează: planificarea producţiei şi adaptarea acesteia conform cererii pieţei, optimizarea şi stabilizarea costurilor de producţie, promovarea unor practici de cultivare care să nu dăuneze mediului inclusiv a agriculturii ecologice, îmbunătăţirea calităţii produselor sau promovarea consumului de fructe şi legume în stare proaspătă.

Sprijinul financiar comunitar acordat pentru organizaţiile de producători este egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor sau organizaţiei de producători plătite efectiv, dar nu depăşeşte 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţia de producători, conform programului operaţional aprobat.

La solicitarea organizaţiei de producători, procentul sprijinului poate creşte la 60% pentru un program operaţional sau o parte a unui program operaţional în cazul în care întruneşte cel puţin una dintre condiţiile următoare:

Este prezentat de mai multe organizaţii de producători din Comunitate care funcţionează în statele membre diferite conform schemelor transnaţionale

Este prezentat de una sau mai multe organizaţii de producători implicate în regimuri care funcţionează pe o bază sectorială

Acoperă numai sprijinul specific acordat producţiei de produse biologice

Este prezentat de o organizaţie de producători pentru acţiuni derulate până la sfârşitul anului 2013

Este primul program prezentat de o organizaţie de producători recunoscută care a fuzionat cu o altă organizaţie de producători recunoscută

Este primul program prezentat de o asociaţie de organizaţii de producători recunoscută

Acoperă doar sprijinul specific pentru acţiunile de promovare a consumului de fructe şi legume în rândul copiilor în instituţiile de învăţământ.

Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producţiei comercializate de fiecare organizaţie de producători. Procentul poate fi majorat la 4,6% din valoarea producţiei comercializate, cu condiţia ca suma ce depăşeşte 4,1% din valoarea producţiei comercializate să aibă ca destinaţie măsurile de prevenire şi gestionare a crizelor.

Organizaţiile de producători pot primi şi sprijin naţional în temeiul articolului 1, punctul 22 al Regulamentului Consiliului nr.361/2008 de modificare a Regulamentului nr. 1234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţiile specifice referitoare la anumite produse agricole. Acest tip de sprijin se suportă în proporţie de 60% din fonduri comunitare şi 40% de la bugetul naţional.

Grupurile de producători recunoscute preliminar beneficiază, pe o perioadă de maxim cinci ani, pentru finanţarea planului de recunoaştere (Plan de recunoaştere – un ansamblu etapizat de măsuri pe care un grup de producători recunoscut preliminar urmează să le implementeze în vederea obţinerii statutului de organizaţie de producători.):

Sprijin financiar în vederea constituirii şi facilitării activităţilor administrative, a cărui valoare se stabileşte pentru fiecare grup de producători în funcţie de valoarea producţiei comercializate şi nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 euro pentru fiecare perioadă anuală a planului de recunoaştere. Sprijinul se acordă în proporţie de 75% din fonduri comunitare şi 25% din bugetul naţional

Sprijin financiar acordat direct, care să acopere 75% din valoarea investiţiilor eligibile conform planului de recunoaştere. Investiţiile eligibile se suportă astfel: 50% contribuţie comunitară, 25% contribuţie de la bugetul naţional şi 25% contribuţia grupului de producători recunoscut preliminar.

Gestionarea şi efectuarea plăţii sprijinului financiar destinat grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători este responsabilitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Recunoaşterea grupurilor de producători recunoscute preliminar şi a organizaţiilor de producători este de autoritatea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţia tehnică de specialitate.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton