Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oros, MADR: Cumparam cartofi cu zeci de milioane de euro, desi avem capacitatea de productie

oros-madr-cumparam-cartofi-cu-zeci-de-milioane-de-euro-desi-avem-capacitatea-de-productie

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, este numultumit de faptul ca Romania cumpara cu zecile de milioane de euro cartofi din import si nu-i producem in tara noastra.


"Astazi dupa datele APIA avem o suprafata reala cultivata cu cartofi este de 28.000 de hectare, iar productia interna de cartofi acopera dupa spusele celor de la Covasna maximum 40% din consum, restul de pana la 60% din consum importam. In 2019, deficitul balantei comerciale la cartofi era undeva de 64 de milioane de euro. Practic, noi ca tara, cheltuim 64 de milioane de euro pentru a cumpara cartofi pe care i-am putea produce la noi in tara. Consumul de cartofi pe cap de locuitor este de aproape 100 de kilograme pe an", a spus Adrian Oros.
 
Ministrul Agriculturii a precizat ca saptamana trecuta a participat la o intalnire cu cultivatorii de cartofi din Covasna - zona cu traditie in cultivarea cartofilor din Romania - unde a aflat care sunt probelemele reale cu care se confrunta producatorii de cartofi.
 
"Cele mai mare probleme in sector sunt create de schimbarea comportamentului de cumparare ale cumparatorului final. Daca pana de curand consumatorul final obisnuia sa isi cumpere intreaga cantitate de cartofi toamna si sa si-o depoziteze - atunci producatorii principali de cartofi puteau sa isi desfaca toata productia la un pret avantajos - in ultima perioada fiecare cumpara 1-2 maximum 5 kilograme si doar anumite sortimente de cartofi, iar toata aceasta parte de depozitare s-a transferat pe umerii producatorilor. Ei neavand capacitate de depozitare sunt nevoiti sa vanda productia la preturi deosebit de dezavantajoase. Daca incearca sa depoziteze in conditii improprii, productia se degradeaza, pretul scade si de acea si apetenta unora de a mai cultiva cartofi. Suprafetele cu cartofi s-au diminuat", a subliniat ministrul.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Producatorii din Covasna i-au prezentat oficialului MADR un plan de relansare a productiei de cartofi, care sa se extinda pe mai multi ani, in care principala sarcina a Ministerului Agriculturii ar fi aceea de a finanta intr-un mod cat mai avantajos capacitatea de depozitare si de a spijini prin schemele avute la dispozitie si cartoful pentru samanta, cel care o valoare genetica ridicata si permite productii medii de 30 de tone la hectar.
 
"Astfel, in maximum 10 ani prin acest program care ar trebui finantat consistent pe toata partea aceasta de depozitare vom putea produce cartofi in Romania pe o suprafata de aproximativ 60.000 de hectare, si care ar acoperi necesarul de consum", a transmis ministrul Agriculturii.
 
Potrivit datelor prezentate de organizatorul evenimentului, piata cartofilor din Romania se ridica la 1,4 miliarde de euro, iar productia in ponderea vegetala este de 8,6%. Importul de cartofi congelati este de peste 86.000 de tone iar pretul de 721 dolari pe tona.
 
Productia de cartofi obtinuta in 2020 a trecut usor de doua milioane de tone, insa a consemnat o scadere fata de anul precedent cu aproape 21%, cand a totalizat 2,62 milioane de tone, releva datele furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
 
Randamentul la hectar a inregistrat un recul cu aproape trei tone, de la 15,44 tone in 2019, la 12,56 tone in 2020, iar suprafata cultivata a scazut cu 4.394 hectare.
 
Romania consemna in urma cu 10 ani productii de cartofi de 3,5 - 4 milioane de tone, dar de pe suprafete mai mari, respectiv intre 200.000 - 250.000 de hectare, insa in ultimii cinci ani suprafetele cultivate au scazut constant sub 200.000 de hectare. Zonele cu traditie in cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Brasov, Suceava si Sibiu.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016