Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ostrovit SA: kiwi made in Dobrogea. Tehnologia de cultivare a speciilor de kiwi in tara noastra.


De cativa ani, alaturi de batranele podgorii dobrogene si-au facut aparitia si fructele exotice: cercetatorii de la OSTROVIT SA au reusit sa aclimatizeze kiwi. Ideea i-a apartinut unui cercetator viticol de la Valea Calugareasca, Emilian Ionescu. Primele plante de kiwi au fost aduse din Italia si au fost necesari mai multi ani pentru aclimatizarea lor.

In cadrul proiectului a fost implicata si Academia de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti. Cele doua hectare cultivate cu kiwi nu sunt, deocamdata, profitabile. Desi plantele s-au adaptat, recolta obtinuta este de doar 1-2 tone la hectar, fructificarea plantelor fiind afectata de mai multi factori, mai ales de temperatura.



Asemanatoare cu vita-de-vie

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cultivarea kiwi-ului se aseamana, din punct de vedere tehnologic, cu viticultura. Culturile de kiwi de la Ostrov sint irigate si protejate de vint cu perdele de aparare. Chiar daca unele plante au mai degerat, in mare parte ele au rezistat, iar reprezentantii societatii doresc sa comande altele, tot in Italia, pentru a umple golurile din plantatie.

Am cautat sa profitam de potentialul zonei, mai ales ca suntem pozitionati in imediata apropiere a Dunarii. Si cum kiwi este un fruct care are nevoie de foarte multa apa am decis sa infiintam cateva hectare. Mai mult decat atat, nu are nevoie de un tratament special, din acest punct de vedere fiind considerata o planta putin pretentioasa. Astfel, am comandat din Italia un soi special care sa reziste la temperaturile scazute din Dobrogea, a declarat anul trecut, pentru ziarul local Cuget Liber, Cornelia Dragomir, director tehnic la OSTROVIT SA.

Date tehnice:
  • pretul unui rasad de kiwi adus din Italia a fost de 4 euro
  • o planta incepe sa fructifice dupa 4 ani
  • in conditii optime de clima, productia medie in cultura de kiwi este de 40 de tone la hectar
  • in tara noastra, cea mai optimista prognoza este de 15 tone la hectar

Cultivarea plantei de kiwi:
In padurile din care este originara, planta care face kiwi poate fi descrisa ca un arbust cu vite lungi, viguroase si lemnoase, asemanatoare lianelor, cu aspect asemanator vitei-de-vie. In conditii optime de dezvoltare, un singur exemplar acopera o zona de 3-4,5 m latime, 5-7 m lungime si 2,7-3,6 m inaltime. In plantatie, kiwi se conduce pe diferite sisteme de spalier.

Foliaj: frunzele mari, de culoare verde inchis, cu aspect lucios au forma ovala inspre rotunda, cu 17-25 cm diametru. Frunzele si lastarii tineri sunt acoperiti cu peri rosiatici, pe cand frunzele mature au peri de culoare verde inchis pe partea superioara si albi, cu vene albicioase pe partea inferioara.

Florile: sunt mari, au 2,5-5 cm diametru, culoare alba spre crem si oarecum parfumate; apar cate una sau cate trei, pe vite, la axilele frunzelor. Perioada de inflorire se intinde pe mai multe saptamani, din mai pana in iunie, in functie de conditiile climaterice. Kiwi este un arbust androsteril, adica florile poarta fie organele reproductive masculine, fie cele feminine, asa ca este nevoie de arbusti de sex diferit pentru a se produce fructe. Exista specii cu flori ale caror organe reproductive masculine pot produce fructe, dar aceste nu sunt de calitate buna.

Fructul: este oval, ovoid sau oblong, lung de 7,5 cm, cu pielita maronie, acoperita cu peri mici, tari. Pulpa fructului este ferma, tare pana cand e complet copt si are o culoare verde deschisa, stralucitoare, uneori galbuie sau maronie. Mijlocul fructului este suculent, cu linii demarcatoare intre care se afla seminte mici, de culoare purpuriu inchis sau aproape negre. Aroma fructului este dulce acrisoara inspre acida.

Origine: Kiwi este originar din valea raului Yangtze, din nordul Chinei si din provincia Zhejiang, pe coasta estica a Chinei

Cultivare si ingrijire
Kiwi are nevoie de o lunga perioada de dezvoltare (cel putin 150 de zile calde, fara inghet), care nu trebuie sa se suprapuna peste perioadele reci din toamna sau iarna tarzie. Cand este in perioada de repaus, kiwi poate rezista si la temperaturi de sub limita de zero grade Celsius. Totusi, arbustul trebuie aclimatizat usor cu temperaturile scazute, pentru ca orice scadere brusca poate duce la craparea trunchiului si astfel la imbolnavirea vitelor. Ingheturile care pot interveni iarna tarziu omoara mugurii lipsiti de aparare, lucru care limiteaza recolta de fructe.

Toate varietatile de kiwi au nevoie de o perioada de adaptare la frigul iernii. Cel mai des cultivata varietate de kiwi este Hayward, care are nevoie de o perioada de 800 de ore la temperaturi intre 0-7 grade Celsius pentru a face fata cu bine iernii. In zonele in care iernile sunt blande, se pot cultiva cu succes varietati ca Elmwood, Dexter, Abbott, sau Vincent; in aceste zone, vitele de kiwi isi pot pastra frunzele, caz in care nu vor inflori in sezonul urmator. Kiwi poate fi cultivat foarte usor si in ghiveci, ca planta de interior.

Locul de plantare
Kiwi poate fi plantat si intr-un loc cu partiala umbra, dar cel mai bine se dezvolta intr-un loc insorit, in care se poate intinde pe un spalier. Vitele trebuie protejate de vantul puternic, pentru ca rafalele puternice pot rupe lastarii nou aparuti de pe tulpina. Nu este recomandat sa cresteti un kiwi daca locuiti intr-o zona cu clima foarte calda.

Pregatirea locului de plantare
Kiwi are nevoie de un spalier mare, bine realizat, sau de orice alta suprafata peste care sa isi intinda vitele lungi. Pentru un simplu spalier puteti confectiona unele in forma de T, la care ambele laturi sa fie lungi de 2,4 metri, dintre care 60 de cm trebuie sa fie in pamant, iar prin laturile de sus sa treceti niste sarme (desigur, acesta este cazul in care kiwi este cultivat in sera sau in zonele in care poate fi plantat afara - pentru cultivare in ghiveci, dimensiunile vor fi mult mai mici). Daca nu doriti sa folositi acest sistem, utilizati un sismplu bat sau o scarita speciala de care se gaseste si in comert.

Pamantul
Kiwi prefera solurile mai acide, cu pH-ul intre 5-6,5, bine drante, bogate in materii organice. Frunzele vor arata lipsa de nitrogen daca pamantul nu este acid. Arbustul nu tolereaza solurile cu concentratie mare de sare.

Udarea
Kiwi trebuie udat din abundenta, mai ales in perioada activa, cand este in plina dezvoltare, si pentru a evita problemele care pot aparea din aceasta scauza, pamantul trebuie sa fie foarte usor drenabil. Udarea regulata vara, cand este foarte cald, este un lucru absolut necesar. Stresul cauzat de seceta se manifesta prin caderea frunzelor, ingalbenirea sau arderea marginilor acestora, iar in cazuri extreme se ajunge la caderea tuturor frunzelor si aparitia unor lastari tineri.

Fertilizarea
Kiwi trebuie tratat cu substante fertilizatoare, mai ales cu nitrogen, element de care are nevoie din plin, mai ales in prima jumatate a sezonului de crestere. Adaosul de nitrogen la sfarsitul perioadei va duce la aparitia unor fructe mai mari, dar acestea nu vor rezista la depozitare. In solurile bazice, un fertilizator pentru arbusti fructiferi trebuie turnat in jurul tulpinii, dupa care pamantul trebuie udat bine - aceasta operatie trebuie efectuata la inceputul lunii martie. Urmeaza apoi tratamente suplimentare, la inceputul verii. Se pot folosi substante care contin si alte elemente nutritive si minerale necesare plantelor. Acoperirea pamantului din jurul tulpinii cu balegar si/sau paie uscate este foarte benefica. Totusi, stratul nu trebuie sa intre in contact direct cu tulpina, pentru ca poate putrezi coroama arbustului.

Taierile
Pentru a obtine o buna productie de fructe, taierile de formare sunt absolut necesare. Tehicile de taiere se bazeaza de obicei pe inlocuirea trunchiului principal, si difera numai in functie de sistemul de spalier folosit. Vitele de kiwi trebuie, dupa cum am mai spus, sa fie antrenate pe un sistem din urmatoarele: o singura sarma, 3-5 sarme intinse pe un sistem in T sau pe un alt fel de spalier. In toate cazurile, una din vite va fi antrenata in sus, pe sarme. Cand varful vitei se incolaceste ca un carcel, acesta trebuie taiat, iar de la tulpina se lasa sa mai creasca in ca o vita. Dupa doi ani, arbustul va avea deja mai multe astfel de vite, In sezonul de crestere, fiecare ramura laterala va da cate un lastar nou, la cam 1/3 din distanta de la care a crescut chiar ea. In iarna urmatoare, taiati trunchiul batran, si repetati aceasta operatie in fiecare an.

Inmultire
Semintele pot fi plantate intr-un amestec de pamant fin, nisipos, care trebuie mentinut umed, dar nu imbibat cu apa. Semintele germineaza in 4-5 saptamani. Plantele obtinute astfel vor trebuie altoite pentru a produce arbusti vigurosi. Kiwi cumparati din sere sunt, de obicei, deja altoiti. Atat arburii altoiti cat si cei nealtoiti au fiecare avantajele lor.

Arbusti de kiwi obtinuti din butasi sunt de obicei mai rezistenti la frig; daca se usuca pana la nivelul solului, un kiwi obtinut din butas va da lastari noi la primavara, lastari care vor avea aceleasi caracteristici ca planta initiala.

Boli si daunatori
Kiwi nu are prea multe probleme din acest punct de vedere, probabil si datorita faptului ca daunatorii din tara noastra nu sunt specifici acestui gen. Vara, melcii pot ataca ramurile tinere. Alti daunatori mai sunt cartitele, paduchii de frunza si nematodele, care reduc vigoarea arbustului.

Recoltarea
Rapiditatea cu care se coace kiwi depinde de soiul cultivat si de conditiile climatice. Din punct de vedere comercial, fructul se recolteaza cand este matur, adica in momentul in care zaharurile solubile din el ating 6,5 unitati pe un refractometru. Pentru cei care cresc in Romania kiwi, cel mai bine este sa recolteze pana la 1-15 noiembrie, in conditii semi-protejate, data pana la care semintele din interior sunt deja negre.

Odata cules, fructul trebuie asezat intr-o punga de plastic si apoi depozitat in frigider. Cand e nevoie, kiwi poate fi scos din frigider si lasat sa se mai coaca, in aer liber. In conditii bune, fructele se pot pastra si cateva luni.

Specii Kiwi rezistent: Actinidia arguta, A. kolomikta Kiwi rosiatic: A. melanandra Kiwi cu ramuri argintii: A. polygama Kiwi purpuriu: A. purpurea
Autor: Lavinia Rorich

Video: specii de kiwi adaptate climatului temperat, in regiunea New England (eng)

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016