Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pagube pe 65 de hectare la serele de legume din Popesti-Leordeni

pagube-pe-65-de-hectare-la-serele-de-legume-din-popesti-leordeni

Pagubele sunt atat din punct de vedere al infrastructurii cat si al productiei de legume.


"Aici, la sere, am avut o dubla ecranare ca sa supravietuim si sa putem trece culturile peste iarna, adica un solar in sera, dar si o protectie pentru plante pentru a ajunge caldura. Totusi, din cauza zapezii avem compromise 65 de hectare cu sere din cele 90 de ha, atat din punct de vedere al infrastructurii cat si al productiei de legume", a spus Robert Petrescu, Dierectorul Tehnic al serelor Leoser.

Potrivit directorului general al serelor Leoser, Cristian Rusu, societatea nu va primi despagubiri pentru ca nu a fost asigurata din cauza costurilor ridicate ale primelor de asigurare. "Nu ne-am asigurat pentru ca firmele cer sume imense pe primele de asigurare pe care nu le putem suporta si se feresc sa faca asigurari pe astfel de structuri. Odata suportam pretul gazului, care este extraordinar de mare, 75 de miliarde de lei vechi intr-o luna, piata fortei de munca este scumpa, la fel si imputurile, ori la ora actuala nu avem legislatie pentru a primi vreun sprijin. De asemenea, nu ne putem asigura daca prima este de un milion de euro si paguba de 800.000 de euro", a explicat Rusu.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, considera ca in aceasta situatie societatea se putea asigura, dar a preferat sa isi asume riscurile. Vom vedea dimensiunea pagubelor, dar aici solutia de spijin este aproape zero pentru ca exista sansa de a se asigura, desi pagubele sunt mai mici decat valoarea primelor de asigurare. Pe partea de subventii vedem daca putem gasi o forma de sustinere. Din fericire, la Iesalnita serele au asigurare, dar pagubele vor fi evaluate pana pe 15 martie", a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

Acesta a precizat ca in pofida distrugerilor din aceasta iarna, serele Leoser functioneaza si au cantitati semnificative care merg la export. "Chiar daca au avut pagube in acest an ei merg cu legume pe piata europeana, iar la castraveti suntem pe plus pentru ca exportam 13.000 de tone si importam doar 3.000 de tone", a spus Fuia.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


In privinta modalitatilor de incalzire ale serelor, seful MADR a precizat ca in Olanda serele se sustin energetic si produc energie. "Daca vom continua sa stam doar pe gaze, care sunt in continua crestere, ne va fi foarte greu", a precizat Fuia.

Asociatia Hortifruct detine 180 de ha cu sere, din care 137 ha localizate in jurul Bucurestiului prin trei puncte, in Popesti - Leordeni - 90 ha, 30 ha la Berceni si 13,5 ha la Pipera. Alte 3,5 ha sunt la Iesalnita un de au fost compomise in totalitate cele 3,5 ha.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton