Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pajistile mozaic sunt pe cale de disparitie

Tags: pajisti

Romania are foarte multe zone agricole cu valoare naturala ridicata (HNV), care sunt unice in lume, insa acestea se pot pierde foarte usor daca taranii nu sunt ajutati sa inteleaga noile reglementari europene si daca nu primesc ajutor de financiar de la stat, este concluzia unui raport prezentat de WWF si citat de green-report.

"Pajistile Romaniei arata ca un mozaic, lucru rar intalnit in Europa. Mentinerea practicilor naturale de ingrijire a pamantului taranilor ajuta si la conservarea speciilor existente. Concluziile raportului facut de noi vor fi prezentate autoritatilor in 2010, cand va putea fi refacut Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)", a declarat Luminita Tanasie, director program Dunare Carpati WWF Romania.

Sectorul privat, autoritatile publice si ONG-urile din Romania trebuie sa lucreze pe cai complementare pentru a influenta preferintele si comportamentul consumatorului la cumparare, pentru a incuraja si favoriza consumul de alimente si bauturi provenite din agricultura HNV.

"Fermierii renunta din ce in ce mai mult la vechiul stil de viata, isi vand animalele, parasesc casele si nu mai lucreaza pamantul in mod traditional. Sunt prea multe presiuni, au venituri mici, populatia este imbatranita, iar reglementarile europene sunt greu de inteles. Masurile luate de Ministerul Agriculturii nu sunt suficiente, trebuie crescut nivelul de constietizare a publicului pentru aceste zone", a declarat Mark Redman, consultant pe probleme agricole, realizatorului raportului WWF.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h



O alta recomandare este conectarea produselor agricole HNV cu strategiile de turism rural local/regional sau dezvoltarea unor lanturi de aprovizionare scurte, mai eficiente, cu produse locale pentru pensiuni sau hoteluri.

Programul PNDR 2007-2013, pentru accesarea Fondului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, prin Masura 214 pentru plati de agro-mediu, acorda micilor agricultori sprijin financiar nerambursabil. Insa 1,9 milioane din totalul de 3,8 milioane de ferme de subzistenta masoara mai putin de un hectar, conditie necesara pentru accesarea de fonduri.

"Problema micilor ferme este ca au nevoi diferite si este dificil sa stabilim cum sa impartim fondurile. Implicarea ONG-urilor este importanta pentru ca acestea sunt mai flexibile si pot afla care sunt lipsurilor acestor tarani", spune Mihai Constantinescu, consilier PNDR.

Sistemele agricole la scara mica au nevoi specifice de sprijin institutional, servicii de consiliere, tehnologie, informatii despre piata, micro-credit si alte facilitati financiare. Nevoile prioritare trebuie identificate in mod clar, pentru a actiona in consecinta. De pilda, intocmirea unui plan de afaceri este una dintre conditiile de baza pentru accesarea de fonduri, dar micii agricultori nu stiu de unde sa inceapa, explica Mark Redman. Simpla asistenta tehnica poate solutiona problema. De asemenea, trebuie intreprinse actiuni specifice si pentru ciobani, deoarece si ei joaca un rol crucial in intretinerea terenurilor agricole HNV, adauga Redman.

Agentia Europeana pentru Protectia Mediului a facut o estimare preliminara, potrivit careia circa 15-20% din suprafata agricola totala a UE poate fi considerata ca fiind forma de HNV. Suprafetele nu sunt distribuite uniform, iar concentratiile cele mai mari se gasesc in zonele periferice UE, mai ales in sudul si estul Europei, in Romania si Bulgaria.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016