Parlamentul European cere reguli mai stricte pentru etichetarea tuturor tipurilor de carne
Publicat la data de 09 Feb. 2014 in:
Stiri Parlamentul European a respins motiunea Comisiei Europene potrivit careia pe eticheta carnii de porc ar putea fi trecuta o tara de provenienta in care animalul a petrecut numai patru luni.
Membrii Parlamentului European sustin ca normele de etichetare privind provenienta carnii proaspete, refrigerate sau congelate de porc, oaie, capra si pui ar trebui sa fie supuse modelului mai strict aplicat in cazul carnii de vita, pentru a nu induce in eroare consumatorii, titreaza publicatia Agriland.
Potrivit schemei propuse, etichetele ar urma sa contina numai tara in care animalul a crescut si a fost sacrificat. Carnea de porc ar putea fi etichetata ca provenind dintr-o tara in care animalul a trait numai patru luni, respectiv o luna in cazul carnii de pui. Comisia Europeana nu a propus etichetarea obligatorie a locului de nastere, chiar daca Parlamentul European a solicitat in repetate randuri acest lucru.
“Consumatorii vor imaginea de ansamblu a traseului pe care il parcurge carnea de porc, tocmai de aceea propun ca eticheta sa contina locurile in care animalul a fost nascut, crescut si sacrificat. Multi oameni vor sa stie daca animalele au provenit din medii in care au fost bine tratate si distantele pe care au fost transportate, din considerente etice si de mediu,” a declarat Glenis Willmott, europarlamentarul britanic care a elaborat rezolutia, adoptata cu 368 de voturi pentru, 207 impotriva si 20 de abtineri.
“Aceste reguli se aplica deja in cazul carnii de vita si nu vad motivul pentru care nu le-am aplica si in cazul porcilor, puilor, oilor si altor animale” a adaugat Willmott.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Europarlamentarii au subliniat faptul ca originea carnii reprezinta unul dintre principalele motive de ingrijorare pentru consumatori. Potrivit acestora, scandalul carnii de cal, izbucnit in 2013, arata faptul ca un consumator isi doreste sa aiba informatii despre traseul parcurs de aliment.
Prin urmare au cerut Comisiei sa retraga regulamentul si sa elaboreze o versiune revizuita, care sa includa etichetarea obligatorie a locului de nastere, crestere si sacrificare pentru toate tipurile de carne, asemeni regulilor practicate in cazul carnii de vita.
Membrii PE au solicitat de asemenea aplicarea acestor regulii si pentru carnea tocata sau alte preparate din carne.
Normele privind etichetarea carnii de vita sunt in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2002, ca urmare a cazurilor raspandite de encefalopatie spongiforma, cunoscuta si ca boala vacii nebune.