Exclusiv
Publicat in: Stiri
Firmele private din comuna Tamasi au fost chemate sa sustina, in parteneriat, dezvoltarea sectorului non-agricol din comuna si din zonele invecinate. Ideea a fost dezbatuta la sfirsitul saptaminii trecute la reuniunea organizata de Filiala Bacau a Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – UGIR 1903, care a continuat, astfel, seria de actiuni din proiectul “Strategie integrata pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole in zonele rurale ale judetului Bacau”.
La reuniune au participat reprezentanti ai mediului de afaceri din comunele Tamasi si Buhoci, precum si primarii comunelor Tamasi si Parincea, dar si un grup de cetateni din comuna Tamasi. Dezbaterea a fost moderata de Marinel Mironeasa, mangerul de proiect si presedintele filialei UGIR 1903, de Simona Boghiu si Stefan Talamba – experti in acest proiect.

Dezvoltarea sectoarelor non-agricole din mediul rural este vazuta, prin proiectul aplicat de UGIR 1903, ca o alternativa importanta la solutiile de dezvoltare oferite de sectorul economic de baza din acest mediu, agricultura. In satele romanesti, activitatea din agricultura este, in cea mai mare parte, una de subzistenta, iar gradul de saracie in rindul populatiei este in crestere. Dezvoltarea sectoarelor non-agricole poate crea locuri de munca pentru oamenii satelor, poate contribui la cresterea nivelului de trai al acestora, inclusiv prin crearea de conditii civilizate de trai. Se au in vedere, in primul rind, sfera serviciilor de toate felurile, dar si alte sectoare din care proprietarii de mici gospodarii pot cistiga mai mult. “In mediul rural – a spus Marinel Mironeasa – se gaseste cea mai mare resursa de forta de munca de la noi. Dupa intrarea in Uniunea Europeana, insa, ne-am confruntat cu o criza de forta de munca, datorita unei cresteri economice fara precedent, in 2007 – 2008, dar si din cauza migrarii in statele europene dezvoltate. Aceasta situatie vrem sa o gestionam noi acum, vrem sa determinam dezvoltarea de activitati care sa stabilizeze forta de munca si chiar sa determine intoarcerea acasa a celor plecati”.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cei din proiectul gestionat de filiala UGIR 1903 au efectuat, initial, un studiu sociologic asupra conditiilor de viata si de munca ale oamenilor din mai multe localitati ale judetului si asupra necesitatilor cu care se confrunta, din acest punct de vedere, oamenii. Concluziile au fost prezentate si la reuniunea de la Tamasi. Au rezultat o serie de nevoi specifice, intre care nevoia de informare si de sprijin pentru inceperea de mici afaceri profitabile, de creditare a acestora, au aparut pe primul plan – a spus Simona Boghiu. Oamenii au nevoie de consultanta in ceea ce ar putea intreprinde, iar unii dintre sateni s-au dovedit dornici sa intre in acest travaliu. Evident, interesele si nevoile antreprnorilor si ale salariatilor sint, in mare, specifice fiecarui grup. Numai in comuna Tamasi, cele mai multe firme au fost create in comert (59,69%), urmate de cele din agricultura (23,61%) si in servicii (14,03%. In constructii, insa, numai 6,68% dintre ele, in industrie 6,24%, in transporturi 4,68%, in turism doar 1,78%, iar manufacturiri si artizani numai 0,67%. “Cred ca primul ajutor pe care intreprinzatorul il poate primi, in mediul rural – a opinat Viorel Alistar, unul dintre fermierii importanti ai comunei Tamasi si ai judetului Bacau – este sprijinirea creditarii afacerilor. Apoi, deschiderea pietelor pentru producatori, pentru ca se patrunde foarte greu pe anumite segmente de piata. La noi nu ai, garantat, nici pret de livrare, dar nici piata”.

Citeste mai mult in Ziarul de Bacau

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016