Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Parteneriat al firmelor din Tamasi pentru dezvoltarea sectorului non-agricol

Firmele private din comuna Tamasi au fost chemate sa sustina, in parteneriat, dezvoltarea sectorului non-agricol din comuna si din zonele invecinate. Ideea a fost dezbatuta la sfirsitul saptaminii trecute la reuniunea organizata de Filiala Bacau a Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – UGIR 1903, care a continuat, astfel, seria de actiuni din proiectul “Strategie integrata pentru dezvoltarea initiativei private in sectoarele non-agricole in zonele rurale ale judetului Bacau”.
La reuniune au participat reprezentanti ai mediului de afaceri din comunele Tamasi si Buhoci, precum si primarii comunelor Tamasi si Parincea, dar si un grup de cetateni din comuna Tamasi. Dezbaterea a fost moderata de Marinel Mironeasa, mangerul de proiect si presedintele filialei UGIR 1903, de Simona Boghiu si Stefan Talamba – experti in acest proiect.

Dezvoltarea sectoarelor non-agricole din mediul rural este vazuta, prin proiectul aplicat de UGIR 1903, ca o alternativa importanta la solutiile de dezvoltare oferite de sectorul economic de baza din acest mediu, agricultura. In satele romanesti, activitatea din agricultura este, in cea mai mare parte, una de subzistenta, iar gradul de saracie in rindul populatiei este in crestere. Dezvoltarea sectoarelor non-agricole poate crea locuri de munca pentru oamenii satelor, poate contribui la cresterea nivelului de trai al acestora, inclusiv prin crearea de conditii civilizate de trai. Se au in vedere, in primul rind, sfera serviciilor de toate felurile, dar si alte sectoare din care proprietarii de mici gospodarii pot cistiga mai mult. “In mediul rural – a spus Marinel Mironeasa – se gaseste cea mai mare resursa de forta de munca de la noi. Dupa intrarea in Uniunea Europeana, insa, ne-am confruntat cu o criza de forta de munca, datorita unei cresteri economice fara precedent, in 2007 – 2008, dar si din cauza migrarii in statele europene dezvoltate. Aceasta situatie vrem sa o gestionam noi acum, vrem sa determinam dezvoltarea de activitati care sa stabilizeze forta de munca si chiar sa determine intoarcerea acasa a celor plecati”.

Cei din proiectul gestionat de filiala UGIR 1903 au efectuat, initial, un studiu sociologic asupra conditiilor de viata si de munca ale oamenilor din mai multe localitati ale judetului si asupra necesitatilor cu care se confrunta, din acest punct de vedere, oamenii. Concluziile au fost prezentate si la reuniunea de la Tamasi. Au rezultat o serie de nevoi specifice, intre care nevoia de informare si de sprijin pentru inceperea de mici afaceri profitabile, de creditare a acestora, au aparut pe primul plan – a spus Simona Boghiu. Oamenii au nevoie de consultanta in ceea ce ar putea intreprinde, iar unii dintre sateni s-au dovedit dornici sa intre in acest travaliu. Evident, interesele si nevoile antreprnorilor si ale salariatilor sint, in mare, specifice fiecarui grup. Numai in comuna Tamasi, cele mai multe firme au fost create in comert (59,69%), urmate de cele din agricultura (23,61%) si in servicii (14,03%. In constructii, insa, numai 6,68% dintre ele, in industrie 6,24%, in transporturi 4,68%, in turism doar 1,78%, iar manufacturiri si artizani numai 0,67%. “Cred ca primul ajutor pe care intreprinzatorul il poate primi, in mediul rural – a opinat Viorel Alistar, unul dintre fermierii importanti ai comunei Tamasi si ai judetului Bacau – este sprijinirea creditarii afacerilor. Apoi, deschiderea pietelor pentru producatori, pentru ca se patrunde foarte greu pe anumite segmente de piata. La noi nu ai, garantat, nici pret de livrare, dar nici piata”.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Ziarul de Bacau
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016