Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pastrarea ciorchinilor de struguri de masa

n vederea prelungirii perioadei de consum in stare proaspata a strugurilor de masa, trebuie sa se cunoasca in primul rând modul de recoltare si metodele de pastrare a strugurilor.
Pentru pastrare, strugurii se recolteaza toamna, la maturitatea de consum, sau cu cel mult 2- 3 zile inainte, adica atunci când bobitele au capatat culoarea, gustul si aroma caracteristice soiurilor de masa, sunt destul de tari si crocante (adica troznesc când sunt mâncate).
Recoltarea se face pe timp uscat si racoros, dupa ce s-a ridicat roua, sau la 1-2 zile dupa ploaie.
Daca strugurii se culeg pe timp ploios, sau foarte calduros, se pastreaza mai greu si cu pierderi mari.

Precizam ca se pot pastra struguri din soiurile de masa cu coacere mai târzie si cu pielita bobitelor groasa, miezul carnos, procentul de seminte mic.
Astfel de struguri rezista mai bine la pastrare, spre exemplu Afuz Ali, Coarna neagra, Italia, Muscat de Adda, Bicane, Greaca etc.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Pentru recoltare si pastrare sunt necesare foarfeci sau cosoare de recoltat, forfecute pentru cizelatul strugurilor (indepartarea boabelor verzi, stricate, crapate, muiate, necoapte), stelaje cu polite, stinghii cu dispozitive de atârnat strugurii, polite prevazute cu crestaturi pentru circulatia aerului (si pe sub boabe) sau lazi din sipci, la câtiva milimetri departare, aceasta depinzând si de metoda de pastrare, precum si rumegus uscat (daca pastram strugurii in lazi), carbune de lemn, metabisulfit, floare de sulf pentru dezinfectarea camerei sau a depozitului inainte de introducerea strugurilor la pastrare si chiar dupa aceea (in concentratie permanenta de 0,25%).
Având pregatite aceste materiale, precum si camerele de depozitare, in cazul pastrarii unor cantitati mai mari de struguri si tinând cont de momentul si timpul de recoltare a strugurilor, se trece la recoltat, sortat, cizelat si asezatul strugurilor pentru pastrare.

In cele ce urmeaza prezentam doua metode de pastrare a strugurilor: cu ciorchinele uscat si ciorchinele verde.
Pastrarea strugurilor cu ciorchinele uscat nu cere instalatii costisitoare.
Strugurii se pot pastra in incaperi pe rafturi, plase, in podul casei, magazii, soproane, fânare etc, fiind pusi la pastrare vor fi astfel asezati incât sa nu se atinga unul de altul.
Recoltarea strugurilor se face fara coarda, sau cu o portiune mica de coarda (5- 10 cm) in partea inferioara, astfel incât aceasta sa formeze cu axul ciorchinelui un cârlig.
In cazul pastrarii strugurilor cu ciorchinele uscat, care au fost recoltati cu portiune de coarda, se fac cadre de lemn lungi de 3 m, inalte de 2,5 m si late de 30 cm.
Pe aceste cadre se intind vertical sârme galvanizate, puse la o distanta de 15 cm una de alta.
Pe toata lungimea, sârmele sunt prevazute cu ochiuri distantate la circa 15 cm unul de altul.
Portiunea de coarda, care are rolul de cârlig, se agata de ochiurile sârmelor verticale sau de ochiurile sârmelor orizontale.
In cazul recoltarii strugurilor fara portiunea de coarda (cârlig), acestia se prind de sârme cu ajutorul unor cârlige in forma de clame sau in forma de S.
Pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului, o data pe saptamâna se afuma, timp de 2-3 ore, camera sau depozitul, cu fum de sulf (3-5 g floare de sulf, la m? spatiu).

Dupa dezinfectare, incaperile se aerisesc prin deschiderea usilor, ferestrelor sau folosind ventilatoare.
Pastrarea strugurilor cu ciorchinele verde se poate face folosind unul din urmatoarele procedee:
- Strugurii se culeg cu o portiune de coarda (10-15 cm), taieturile se ung cu ceara sau parafina, dupa care strugurii se atârna in cuie.
- Strugurii se culeg cu o portiune de coarda in capatul careia se pune un cartof, morcov, sfecla.
- Strugurii se culeg cu o portiune de coarda, unul din capetele corzii se unge cu ceara sau parafina, iar celalalt se pune intr-un borcan cu apa; se poate ca ambele sa se inveleasca cu vata uda, dupa care se leaga cu pergament sau scoci.
Apa trebuie sa fie in prealabil sterilizata (prin fierbere sau prin adaugare de SO2 solutie 2%).
In fiecare saptamâna se completeaza apa din vase si se face controlul strugurilor pusi la pastrare, inclusiv afumatul permanent al spatiului cu SO2 sub forma de sare de metabisulfit, care se pune in saculete de panza sau pungi de hartie perforate din loc în loc, pe stelaje sau in cârlige, ca din ele sa se degaje mereu SO2 necesar dezinfectarii spatiului si evitarii mucegaiului.

Ing. Constantin Radu, dr. ing. Avram D. Tudosie
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016